Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Jakirović skratio popis, tri juniora ostaju u Zagrebu. Jedna stvar postaje veliki Dinamov problem

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 07.01.24. | 11:00

U Rovinju će Dinamov trener imati na raspolaganju 32 igrača, uz velike izglede da će se tijekom priprema popis prekrajati. No, što će biti s brojnim mladićima, koji ne neće ostati s prvom momčadi

"U Rovinj ćemo voditi 32 igrača, od 10 juniora s nama će ostatii njih sedam. A onda će se neki u nedjelju vratiti kući, ostat će samo oni. koji su nam potrebni zbog deficitarnosti nekih pozicija.", kazao je Sergej Jakirović nakon pobjede protiv Rogaške (1-0) u prvoj pripremnoj utakmici ove zime.

Mahir Emreli, koji je već bio na izlaznim vratima Dinama, radilo se na njegovom transferu, prvi je otpao s popisa za Rovinj zbog ozljede, koja je teža i moguće je da ga neće biti do kraja sezone. Sadegh Moharrami, pak, nije bio ni na prvom dijelu priprema, on ide na Azijski kup i propustit će i treninge u Rovinju te početak proljetnog dijela sezone. Osim njih dvojice u Istru neće putovati niti trojica mladih igrača, koji su prvi tjedan odradili s momčadi, to su Antonio Kujundžić, Tomas Baković i Toni Majić. Svi ostali odradit će još barem dio priprema sa seniorima, a onda se vratiti ili otići, kako tko, kako gdje. No, upravo cijela ta situacija s juniorima i kadetima na ovim pripremama dodatno pokazuje kako jedna stvar postaje veliki Dinamov problem.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, u Maksimiru još nisu riješili kako zamijeniti projekt druge momčadi, koja je godinama imala svoju svrhu. Mladi igrači prijelaz iz juniorskog u seniorski nogomet radili su baš u Dinamu II, koji je igrao u drugom rangu hrvatskog nogometa, bio je to dobar iskorak za sve njih. Neki su se priključili kasnije prvoj momčadi, drugi su otišli, jer se nisu pokazali kvalitetom za Dinamo, međutim, klub je imao kontrolu, imao je način da isproba brojne mlade igrače i pruži im šansu da se prilagode na seniorski nogomet. Ali, otkad je HNS iz nekog nejasnog razloga ukinuo mogućnost da druge momčadi igraju Prvu NL (HNS-u je, kao, smetalo što druge momčadi HNL klubova nemaju natjecateljsku svrhu, a istovremeno mu ne smeta što su tereni u stanju kao prije pola stoljeća), Dinamo se u toj situaciji nije najbolje snašao. U Maksimiru su ugasili drugu momčad, procijenivši da treća liga nije dovoljno jak razvojni poligon, a pritom nisu pronašli klub-filijalu u kojemu bi se mladi igrači razvijali pod kontrolom Dinama. Pokušali su sa zaprešićkim Interom, sa Sesvetama, klubovima u Sloveniji, međutim, zasad od toga nema ništa. I Dinamo se po tom pitanju nalazi u procijepu, jednostavno, ne zna kamo bi sa svim silnim mladim igračima. Jedine su opcije posudbe, ali u klubove, u kojima Dinamo nema utjecaja na generalnu sportsku politiku. Primjerice, Modri ne mogu uvjetovati da igrač mora igrati i imati zajamčenu minutažu i kontrolirati kako će se taj igrač razvijati te im je sve teže pronaći adekvatnu sredinu, u koju će poslati igrače.

Najbolji je primjer Luke Vrbančića. Baš je on označen kao junior, koji će se prvi priključiti prvoj momčadi, uostalom, još jesenas dobio je priliku u Kupu, zabio je i pogodak Ponikvama, bio na klupi u HNL-u i Konferencijskoj ligi. Za Vrbančića je i Jakirović više puta rekao da će mu dati šansu, jer ju je on i zaslužio, međutim, zbog rezultatskog imperativa nije imao previše prostora davati minutažu juniorima. Sad, kad se očekivalo da će Vrbančić ići na pripreme s prvom momčadi, u Maksimiru su, logično, procijenili da je bolje da ode na posudbu, da zakorači u seniorski nogomet u klubu u kojem će na proljeće i igrati. I tu dolazimo do problema. Dinamo još nije našao klub u kojemu će na proljeće igrati Luka Vrbančić, jedan od onih, zasad rijetkih, s kojima u Maksimiru uistinu ozbiljno računaju.

Pričalo se o Lokomotivi, no, na Kajzerici ne mogu jamčiti da će Vrbančić igrati, jer imaju dosta svojih mladića, koji će dobiti šansu na proljeće. Čeka se odgovor Damira Krznara i slovenskog Celja, međutim, to je klub, koji se bori za naslov i pitanje je koliko će tamo Vrbančić dobiti prostora. Sad se pojavila i mogućnost da, poput Vite Čaića, donedavnog kapetana juniora, ode u Velež. Ali, ni to nije klub, u kojem bi Dinamo imao veliki utjecaj na minutažu svojih igrača. Sad je tamo trener Dean Klafurić, ali, što ako on ode i dođe netko koga uopće nije briga za Dinamove klince? I tako je Vrbančić sad na čekanju, nije na pripremama, jer ide na posudbu, a adekvatan klub nije lako pronaći. Nakon Vrbančića na redu je još 10-15 mladića, ne svi s istim perspektivom u Maksimiru, koji će morati nekako zakoračiti u seniorski nogomet, a zasad se ne zna kojim će putem. Svi, sigurno, ne mogu dobiti šansu u Dinamu

Zbog svega toga ovo je postalo jedno od gorućih pitanja Dinamove sportske politike, koje treba što prije riješiti. Jednostavno, Dinamo je preveliki pogon, previše živi od svojih mladih igrača da ne bi imao nekakav poligon za razvoj juniora i kadeta, koji upravo kreću u seniorske vode. Ili pronaći klub-partner, koji će pristati razvijati Dinamovu djecu u skladu s Dinamovom politikom ili ponovno oformiti drugu momčad, makar igrala u trećem rangu HR nogometa. HNS je tom odlukom nanio veliki udarac Dinamu, ali i ostalim klubovima, ne znamo je li ona donijela išta dobroga, ali od kukanja nema koristi. Već što prije nešto poduzeti, 'slučaj Vrbančić' dobar je primjer zašto Dinamo ovako kao sad ne smije funkcionirati.

Popis igrača za pripreme u Rovinju; Nevistić, Zagorac, Krkalić, Klarin, Ristovski, Mikić, Živković, Perić, Theophile, Bernauer, Cvetko, Ogiwara, Perković, Graonić, Mišić, Sučić, Brkljača, Ademi, Bulat, Ljubičić, Baturina, Šunta, Halilović, Špikić, Kaneko, Miljak, Rukavina, Vidović, Petković, Kulenović, Brodić i Koščević. A u Rovinju će biti s momčadi i oporavljati se od ozljeda i Šutalo, Stojković i Kačavenda.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoNogometna škola GNK DinamoSergej Jakirović

Ostale Vijesti