Srećko Niketić/Pixsell
Srećko Niketić/Pixsell

Jadranski derbi iz Dinamova kuta: Frigan? Da! Ali, zašto se odreći Jankovića i Marina?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 17.04.23. | 08:30

Dinamo je također profitirao pobjedom Rijeke protiv Hajduka, na više načina. Osim što je ostao na 12 bodova prednosti pred Splićanima, dobio je i potvrdu vrijednost svojih igrača na posudbi

Rijekina je pobjeda nad Hajdukom (2:0) u Jadranskom derbiju donijela momčadi Sergeja Jakirovića treće mjesto HNL-a, a navijačima kluba s Rujevice još jednom, najslađu noć, jer, znamo da je Riječanima najdraže pobijediti upravo Hajduk. No, s velikim se zanimanjem derbi gledao i u Maksimiru, iz više razloga. Dinamo je također nakon 90 minuta tog dvoboja bio veliki dobitnik, jer prednost pred Hajdukom ostala je plus 12 i sad se u Zagrebu konačno lakše diše. Stvarno bi se trebao dogoditi neki veliki 'kuršlus' da Dinamo izgubi tu prednost, u sedam kola prosuti 12 bodova, to ne djeluje moguće, koliko god nogomet bio nepredvidljiv. S time da je Dinamo od Hajduka bolji i međusobno pa je ta prednost, zapravo, 13 bodova. Sad u Maksimiru imaju drugi cilj, drugu misao, kako bi bilo lijepo naslov prvaka matematički potvrditi baš na Poljudu 30.travnja. Da bi došli u priliku za takav rasplet Modri trebaju uoči derbija imati između devet i 14 bodova više u odnosu na Hajduk. U ovom se trenutku to čini i vrlo realnim.

Drugi efekt Jadranskog derbija koji se reflektira i na Dinamo jest nastup trojice igrača, koji se spominju kao ljetna 'osvježenja' u momčadi Igora Bišćana, a čije bi se sudbine mogle ispreplesti kad su Modri u pitanju. Dakle, Matija Frigan je jedna od prvih Dinamovih meta za ljetni prijelazni rok. Znamo kako ide priča. Dinamo bi ga htio, ali Damir Mišković očekuje, barem takve glasove pušta u eter, najmanje pet milijuna eura. Što Dinamo neće platiti. I spominje se ona opcija, da bi Modri platili oko tri milijuna (maksimalno), a uz to Rijeci dali još jednog ili dvojicu, možda i trojicu igrača. Matija Frigan odigrao je protiv Hajduka još jednu odličnu utakmicu, dojam je pokvario tek promašaj 'jedan na jedan', kad je mogao riješiti utakmicu, zaustavio ga je Lučić. Situacija koju napadač do pet milijuna eura treba bolje riješiti. No, Friganu se to može oprostiti i zbog godina i zbog svega ostaloga što je napravio na toj utakmici. Zabio je pogodak, izludio Hajdukovu obranu, posebno Luku Vuškovića, dodavao, nudio se, bio sveprisutan, sudjelovao u defenzivi. Bio je Frigan opet jaka Rijekina karika, još jednom je pokazao da je igrač velikog potencijala.

I, ne sumnjamo da će nakon takve predstave, još porasti apetiti Miškoviću i Riječanima, Friganova cijena, trljaju ruke na Rujevici, raste svakom ovakvom izvedbom, premda, moraju MIšković i suradnici biti sretni, jedno su želje, drugo realnost tržišta. Frigan možda potencijalno i vrijedi pet, šest, sedam milijuna, ali teško je iz Rijeke, koja ove sezone nije igrala Europu i probudila se u HNL-u tek na proljeće, prodati igrača za toliki iznos. I zato je izvjesno da bi Frigan mogao na kraju završiti u Maksimiru, a Rijeka u konačnici možda i više zaraditi preko njegova idućeg transfera iz Dinama, nego direktno. Ali, taj je Jadranski derbi otvorio, ili bi trebao otvoriti, Dinamu neke druge dvojbe. Trebaju li Modri, kupujući Frigana, u 'paket' uključiti Niku Jankovića i(li) Antonija Marina? To jest bila ideja za transfer Frigana, Janković i Marin su (kao i Deni Jurić) na posudbi u Rijeci, imaju otkupne klauzule i najjednostavnije je baš njih uključiti u transfer Frigana. No, sad je pitanje, treba li se Dinamo odreći njih dvojice da bi doveo Frigana? Jer, obojica su kod Sergeja Jakirovića igrački sazrijeli, postali ozbiljni igrači, Janković radi odličan posao na sredini terena, sudjeluje u završnici, jedna je od glavnih Rijekinih poluga. Marin, pak, iz utakmice u utakmicu naočigled napreduje, mnogo je čvršći u duelima, sudjeluje u obrambenim zadacima, što mu prije nije bila navika. A sad je Hajduku i zabio, prekrasan pogodak pa je i u tom dijelu pokazao rast forme.

Da, zaključimo nakon Jadranskog derbija Dinamo je sigurno dobio novi impuls da krene po Matiju Frigana, da pokuša što prije završiti taj posao, jer njegova cijena svakom novom utakmicom dodatno raste, kao i apetiti riječkih čelnika. Međutim, u Maksimiru trebaju razmisliti i o Niki Jankoviću i Antoniju Marinu, jesu li doista oni 'pravi paket' za Frigana, ili i oni zaslužuju šansu u Dinamovom dresu? Bi li ih se preolako riješili kad bi ih samo tako prepustili Riječanima? Obojica su bili Bišćanovi U21 reprezentativci, Dinamov ih trener dobro poznaje i sigurno i on razmišlja kako iz Rijeke dovesti svu trojicu. Uzeti Frigana, vratiti Jankovića i Marina. Ima li Dinamo financijsku moć za takav manevar?



Tagovi

Antonio MarinNiko JankovićGNK DinamoHNK RijekaHajdukHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti