Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Hrvatska protiv Turske i Walesa ne lovi samo plasman na EURO, svaki bod može biti presudan

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 10.10.23. | 11:35

Šest bodova iz ovotjednih utakmica osiguralo bi HRvatskoj plasman na još jedno veliko natjecanje, ali i približilo statusu nositelja na ždrijebu.

Hrvatska nogometna reprezentacija ovaj tjedan igra dvije izuzetno bitne utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje se sljedeće godine igra u Njemačkoj. Vatreni će u četvrtak u Osijeku dočekati Tursku, dok u nedjelju gostujemo kod Walesa. S dvije pobjede, izabranici Zlatka Dalića već bi u nedjelju mogli osigurati plasman na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Ali, ulog je još i veći od toga.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, ako pogledamo širu sliku, Hrvatska bi sa šest bodova iz sljedeće dvije utakmice stigla jako blizu osiguravanja statusa nositelja uoči ždrijeba skupina za EURO. Dakle, istovremeno se hrvatski reprezentativci bore za plasman u Njemačku, ali isto tako, to ih može dovesti do prve jakosne skupine za ždrijeb.

Inače, u Njemačkoj će, kao i na prošlom Euru, biti šest skupina sa četiri reprezentacije. Njemačka će sigurno biti jedan od nositelja, dok će preostalih pet mjesta popuniti pet najuspješnijih reprezentacija iz kvalifikacija. Tomislav Globan, profesor Sportske ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te stručnjak za nogometnu statistiku i analitiku, izračunao je i koje su šanse da se s dvije ovotjedne pobjede približimo prvom šeširu.

Prema njegovom izračunu, šest bodova protiv Turske i Walesa značit će siguran plasman na EURO, kao i 88% izgleda da završimo kao nositelji. S četiri boda taj postotak pada na točno 50%, dok bi svaki drugi scenarij gotovo pa sigurno Vatrene izbacio iz utrke za statusom nositelja.

Naravno, ultimativni cilj je što prije i uz što manje stresa osigurati put u Njemačku, no isto tako, ako se pruži prilika, trebalo bi dugoročno razmišljati i ugrabiti priliku za još većom nagradom. A status nositelja na izuzetno jakom natjecanju poput Eura to neupitno - jest. (I.M.)



Tagovi

Euro 2024Kvalifikacije za Euro 2024Hrvatska nogometna reprezentacijaždrijeb

Ostale Vijesti