Action Images via Reuters/Lee Smith
Action Images via Reuters/Lee Smith

Imamo hrvatsko finale: Jakićev Frankfurt preživio uzvrat protiv Čekićara, Rangersi u drami izbacili Leipzig (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 05.05.22. | 23:00

Europska liga je stigla do samog kraja uz jedno osjetno iznenađenje, Crveni Bikovi ostali pretrčani od strane energičnih Škota

Ukidanjem pravila gola u gostima, disbalans nogometne igre se itekako pojačao. Nema više pogodaka koji rješavaju utakmice i tjeraju protivnike u očaj, igra se na golove, točnije na više njih i posve je nebitno kada ste ih zabili. U takvom okruženju, gdje je s jedne strane ždrijeba Leipzig uz minimalnih 1:0 svladao Rangers, a Eintracht s 2:1 u Londonu porazio West Ham, ušli smo u uzbudljivu pretposljednju epizodu ovosezonske Europske lige.

Danas pak nova pobjeda Rangersa, svladali su favorizirane goste rezultatom 3:1, dok je Eintracht s minimalnih 1:0 svladao West Ham.

Iako smo znali kako nas na ovom turniru sigurno čeka hrvatski finale, nije bilo poznato koji će to naši reprezentativci ući u borbu za drugim najvrjednijim klupskim trofejem starog kontinenta. Sada znamo i to. Eintracht je iskoristio rani crveni karton koji je zaradio Creswell, dok je Rangers nogometnim Blitzkriegom pogazio Leipzigovu prednost u prvom poluvremenu i tako osigurao kartu za polufinale.

Nažalost, ni danas nismo gledali Nikolu Vlašića od prve minute. Klupu je grijao i Kristijan Jakić pa je tako utakmica u financijskom središtu Europe prošla bez naših igrača, barem ne od starta. Eintacht je očigledno bacio sve karte na ovaj turnir nakon spektakularnog prolaska protiv Barcelone, osjeti se u pristupu prema utakmici da je ovo glavni ovosezonski cilj.

Nakon nekoliko lošijih partija u prvenstvu, Eintracht je danas sve karte bacio na pobjedu, bez obzira na pozitivan rezultat iz prvog ogleda. Ipak, jedan detalj sa susreta je preusmjerio utakmicu u korist domaćina. Jedan od najboljih igrača defenzivne linije Čekićara, Aaron Creswell nije najbolje ispratio Haugea nakon jedne duge i neugodne lopte, a sudac nakon prvotne odluke žutog kartona, ipak mijenja svoju odluku nakon VAR konzultacija i šalje van Creswella već u 18. minuti.

Samo deset minuta od te prekretnice, nakon blagog pritiska West Hama koji se fokusirao na prekide, Eintracht je „prebrojao“ gostujuću obranu koja je ostala deficitarna bez obzira na ulazak Bena Johnsona. Borre je imao puno prostora koji je iskoristio i tako gurnuo svoju momčad na prag finala. West Hamu su odjednom trebala čak dva pogotka.

Do poluvremena nešto manje uzbuđenja, ali ne smijemo zaboraviti na veliku priliku iz prekida , Zouma je skrenuo loptu prema golu, ali netko od domaćih čisti gol sa same crte.

U drugom poluvremenu, očekivano više rizika od strane Engleza, no ne možemo reći da su Englezi uspjeli uspostaviti dominaciju. Sow je očistio nevjerojatan broj opasnih lopti, prenosio težište na protivničku polovicu, a tamo je uvijek spreman Kostić koji zajedno s Haugeom čini krilna rješenja za Eintracht. Englezi su uglavnom tražili pogodak iz prekida, no nervoza je bila sve prisutnija. Čak je i uglavnom staloženi David Moyes napucao jednu loptu i zaradio na klupi crveni karton. Inače mirni Škot je sjajno personificirao nemoć svoje momčadi. Na kraju je utakmica završila rezultatom 1:0, čime je Eintracht osigurao kartu za veliko finale u Sevilli.

Na drugom susretu, gdje smo ipak gledali sudar Borne Barišića s jedne, i Joška Gvardiola s druge strane, lavovska bitka na kiši. Iako je Leipzig u problemima što je postalo itekako vidljivo nakon poraza u prvenstvu od Monchengladbacha, za današnju utakmicu, vjerojatno najvažniju u cijeloj sezoni, smo očekivali ipak više. Kao da svi podscjenjuju taj Ibrox i Rangerse koji ove sezone lete po terenu i vode mrtvku trku za osvajanjem naslova.

Na kišom natopljenom terenu u Škotskoj, Rangersi su kroz cijelo prvo poluvrijeme bili agresivniji, brži, rastrčaniji i najbitnije, pokazali su više želje da preokrenu zaostatak u svoju korist i prođu dalje.Uostalom, oba pogotka, koji su usput rečeno postigli Tavernier i Kamara u razmaku od samo šest minuta, jasno pokazuju koliko su Rangersi fizički spremniji.

Naš reprezentativni stoper nije izravni krivac za pogotke, čini se da su trojica u zadnjoj liniji na ovakvoj utakmici ipak premalo ako preko puta stoje ovako rastrčani igrači. Zanimljivo, Drugi dio susreta, onaj u kojem smo očekivali opsadu Rangersovih vrata, nije se dogodio. Škoti su danas odradili jedan trkački masterclass, vjerojatno u čast svom preminulom pomoćnom treneru Jimmyju Bellu i posve zasluženo preko 70 minuta držali Leipzig u šaci. A onda se pojavio Nkunku i utišao stadion. Prokletstvo gola u gostima je možda uklonjeno, ali je zato ta druga strana novčića činjenica kako se situacija može promijeniti iz temelja jednim pogotkom.

Igrala se 71.minuta, Lepizg je preuzeo posjed i polako krenuo graditi napad a Angelino sjajnom loptom podsjeća zašto je nekoć nosio dres Manchester Cityja.

Ipak, tehnika je jedno, a želja nešto sasvim drugo. Kako drugačije objasniti da su Rangersi pronašli snage za novi nalet nakon primljenog pogotka. No, čuda su na Ibroxu moguća. Junak pobjede Plavih je John Lundstram, bivši igrač Sheffielda koji je svojevremeno dominirao Fantasy Premier ligom. Loše je Leizpigova obrana reagirala, gol izgleda pomalo komično, no čisto sumnjamo da će gostima pogled na ovu snimku biti zabavan. Ovako se gube trofeji.

Veliko finale Europske lige na rasporedu je 18.svibnja na stadionu Ramon Sanchez - Pizjuan s početkom u 21 sat.






 

 

 


Tagovi

RB LeipzigRangersEuropska ligaEintracht FrankfurtWest HamNikola Vlašić

Ostale Vijesti