XINHUA/PIXSELL
XINHUA/PIXSELL

Igor Štimac: "Nikada nije lagano napustiti projekt kojeg ste gradili, vjerujem da Indija može na SP 2026"

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 16.06.22. | 08:17

Nakon plasmana na Azijski kup, Igor Štimac progovorio je o svojem uspjehu, budućnosti na klupi Indije, ali i o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Igor Štimac s reprezentacijom Indije nedavno je ostvario povijesni uspjeh. S tri pobjede izborio je plasman na Azijski kup koji će se održati iduće godine na još uvijek nepoznatoj destinaciji. To je peti plasman Indije na kontinentalnu smotru i prvu put u povijesti da se druga najmnogoljudnija zemlja svijeta plasirala na dva Azijska kupa uzastopno.

"Napravili smo očekivano, ali više sam sretan zbog naše uvjerljive izvedne nego li zbog samog rezultata. Uvijek postoji prostor za napredak, da je drukčije ne bi bilo dobro. Međutim, raduje me karakter momčadi, činjenica da smo u najjačoj utakmici odigrali najbolje. Protiv Hong Konga mogli smo odigrati i neriješeno, ali mi smo pobijedili 4:0. Dominantno, efikasno, to je bila igra kakvu sam htio. S druge strane, najagresivniji smo bili protiv Afganistana, protivnika kojeg mnogi podcjenjuju. Međutim, riječ je o reprezentaciji u kojoj 14-15 igrača igra u Europi. U nižim ligama, istina, ali su iskusniji od mojih igrača koji svi redom igraju indijsku ligu", rekao je Igor Štimac u razgovoru za Sportske novosti.

Predvodnik ove indijske reprezentacije je ubrzo 38-godišnji Sunnil Chhetri koji je u 129 nastupa za Indiju zabio 84 gola čime je izjednačio reprezentativni golgeterski učinak Ferenca Puskasa. Hoće li igrati na Azsijskom kup?

"Kako ne bi igrao. U reprezentaciji imamo okosnicu mladih igrača od najviše 22 godine. Pored Chhettrija imamo stopera Jhingana kojeg hrvatska javnost zna iz Šibenika, te vratara Sing Sandhua kao predstavnike starije garde".

Indija je peti put u povijesti izborila plasman na Azijski kup. No, još nije sigurno hoće li je Štimac voditi na natjecanju. Ugovor mu ističe u rujnu.

"Ostvarili smo svoj cilj, ali, što je bitnije, stvorili smo momčad. Puno je uloženo rada u selekcije da bi došli do tog rezultata. Što se novog ugovora tiče, situacija je malo komplicirana. Indija još nema novog predsjednika nogometnog saveza, ali Skupština je u srpnju. Trenutno Komisija vodi savez iz proceduralnih razloga, ali ako sve bude po planu, stići će i novi predsjednik. Nikad nije lagano napustiti projekt kojeg ste gradili. Ali, vidjet ćemo što budućnost donosi. Meni je bitno da smo napravili sjajnu podlogu za nastavak rada, jer reprezentacija Indije je posložena kao selekcija koja se sa svima može potući na terenu".

Nakon Azijskog kupa slijede kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. Može li Indija na Mundial koji će se održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku?

"Može, zašto ne? Japan, Katar, Saudijska Arabija, Australija i Iran su predvodnici azijskog nogometa. Mi smo u trećoj kategoriji, ali možemo primjerice igrati s Kinom. Svaku utakmicu u ovom kvalifikacijama igrali smo u Kalkuti pred 50 tisuća navijača", rekao je Štimac koji je od 2012. do 2014. obnašao i funkciju izbornika hrvatske nogometne reprezentacije.

"Oduševljen sam sa Šutalom, Erlićem, Stanišićem. O veznoj liniji neću govoriti, o njoj se nema što novo objaviti. Imamo ogromnu šansu otići na Final Four Lige nacija. Zašto ne bismo otišli po još jedan trofej. Nas bivše izbornike puno su koštale te lipanjske utakmice. Igrači su gotovi sa sezonom i jedva čekaju odigrati tu jednu utakmicu, a glave su im već na Floridi, u Las Vegasu... Razumljivo, jedva čekaju godišnji odmor. Ali, ovoga se puta sve pozitivno posložilo. Dobili smo nova imena. Strašmo smo jaki".

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju SN-a,


Tagovi

indijska nogometna reprezentacijaIgor ŠtimacIndija

Ostale Vijesti