Ivo Čagalj/Pixsell
Ivo Čagalj/Pixsell

Hrvatska, očito, ne zna drugačije

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 26.03.23. | 08:05

Ne postoji na papiru toliko lagana skupina, kroz koju bi Hrvatska prošla mirno i bez stresa. U samo jednoj sekundi doveli smo se iz komforne situacije u dramu

Poželjeli smo u najavi utakmice 'ajmo jednom lagano', nadali se da su ovo kvalifikacije, u kojima će Hrvatska do velikog natjecanja doći bez nekog suvišnog stresa i strepnje. I, premda igra protiv Walesa na Poljudu nije svih 90 minuta bila lepršava i bajna, iako se vidjelo da nisu svi Dalićevi izabranici u idealnoj formi, iako smo još jednom postali svjesni da imamo problema u završnici i da vapimo i dalje za 'killerom', pobjeda je sve to trebala baciti u drugi plan. Tri startna boda na računu pokrila bi te slabosti, nije dojam ionako u prvom planu, niti ga je itko očekivao, bilo je važno samo pobijediti. I sve je to do 92.minute bilo kako treba biti, a onda smo se u samoj jednoj sekundi iz komforne situacije doveli u dramu. Neshvatljiva je ta reakcija hrvatske obrane na prekidima, pogotovo na ubacivanje iz auta, naivno primljen pogodak u sam smiraj utakmice i remi koji nam umnogome komplicira zacrtane planove.

Očito, ne postoji na papiru toliko lagana skupina, kroz koju bi Hrvatska prošla mirno i bez stresa. Ovaj nam je kvalifikacijski ciklus nudio baš tu mogućnost, ne treba stvarno nikoga podcjenjivati, ali kad su najveći konkurenti za prolaz Wales i Turska, kad su osim njih suparnici skromne Latvija i Armenija, onda ne treba sipati fraze o nepredvidljivosti nogometa, Hrvatska je doista u takvom društvu dimenzija više, apsolutni favorit. I pobjedom protiv Walesa trebala je tek upaliti motore, malo se zagrijati i u idealnom scenariju vrlo brzo riješiti svoje probleme oko odlaska na Euro. I, do 92. minute sve je išlo u tom smjeru. Jer, kao što je rekao Borna Sosa 'izgledalo je da nam Wales nikad ne može zabiti gol.' No, zabio nam je i opet usmjerio kvalifikacije na neželjenu stazu. Slijedi nam gostovanje u utorak u Bursi, ozlijeđeni su Livaja i Petković, Dalić će opet mora 'kemijati' i izmišljati neko novo rješenje u napadu, a nije da momčad njima vrvi. Vruć teren u Turskoj, umjesto utakmice u kojoj imamo pravo i na krivi korak i u kojoj bi nam bod bio vrlo prihvatljiv, a poraz ništa strašno, postaje mjesto gdje moramo pobijediti, a nikako ne smijemo izgubiti. Ona priča o laganoj skupini okrenula bi se tada protiv nas, jer malo je utakmica i malo prilika za iskupljenje, a porazom bismo došli i na rub one računice od 17 ili 18 bodova, koliko je Dalić predvidio da bi bilo trebalo biti dovoljno za plasman na europsku smotru. Jednostavno, do kraja više ne bismo smjeli izgubiti niti bod, a igrati s takvim teretom na leđima uvijek je dodatna smetnja.

No, Hrvatska, očito, ne zna drugačije. Ne zna bez patnje i živciranja, ne zna jednostavno. To je već godinama naš 'znak prepoznavanja', do same završnice kvalfiikacija moramo strepiti. I, naravno da nakon ovog remija protiv Walesa ništa nije katastrofično i naravno da još uvijek ne možemo zamisliti scenarij po kojemu Hrvatska neće biti među prve dvije reprezentacije u skupini i otići na Euro. Uostalom, ako baš do toga dođe, imamo i play-off Lige nacija kao još jednu mogućnost ispravka. Ima Hrvatska još toliko prilika, ali ovakve poput walesa, 1:0 u 92. minuti, ne smijemo više promašivati. Zlatko Dalić nema puno vremena da smisli pobjedničku formulu za Bursu, da se vratimo iz ovog šoka i usmjerimo brod na pravu rutu prema Njemačkoj. Hrvatska je bila u težim situacijama i gotovo je uvijek pronalazila izlaz, još uvijek smo uvjereni da će ga pronaći i sada. Očito, na svoj način, dramu i neizvjesnost s, uglavnom, sretnim svršetkom, odavno smo brendirali. I zato vjerujemo da je Wales samo mali krivi korak, a nikako zlosutna najava lošeg kraja. Samo, nogomet se odavno ne igra 90 minuta, već nekoliko minuta više, to smo još jednom osjetili na svojoj koži. Lekcija bez koje smo mogli, ali koja će nas valjda trgnuti i natjerati Hrvatsku da već u Bursi bude bolja, konkretnija, pobjednička. Svaki drugi scenarij doveo bi nas u zonu opasnog leta već na samom startu 'najlakših' kvalifikacija u povijesti.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijanogometna reprezentacija WalesaWalesZlatko DalićKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti