Sanjin Strukić, Goran Kovačić/Pixsell
Sanjin Strukić, Goran Kovačić/Pixsell

Germanijakov žiri: “Derbi će presuditi prvaka, bez obzira na ostale utakmice. A Žuti je prvi sve predvidio!“

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 10.04.24. | 13:30

Četvorica bivših igrača Dinama i Rijeke samo za Germanijak prognoziraju završnicu HNL-a i tko će odnijeti najvažniji trofej

Rijeka ili Dinamo? Iako još postoje matematičke šanse da to bude i Hajduk, malo je onih, čak i među hajdukovcima, koji doista misle da bi splitski 'Bili' mogli nakon svega doći do naslova prvaka. Ovo je utrka udvoje, Rijeka ima pet bodova više i utakmicu više, ima Dinamo na Rujevici i realne izglede da na kraju prva prođe ciljem. No, Dinamo, naravno, nije bez šansi, Modri su u sve boljoj formi, predvođeni sve razigranijim Petkovićem i na Rujevici nisu izgubili već četiri godine... Tko je, dakle, favorit u ovo borbi, tko će biti novi ili stari hrvatski prvak?

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Sastavili smo žiri od četvorice bivših igrača oba kluba, dvojica su Riječani, koji su kasnije igrali u Dinamu, dvojica Dinamovi igrači, koji su poslije odjenuli Rijekin dres. Damir Milinović, Saša Peršon, Ivan Tomečak i Nikola Pokrivač odgovarali su na ista pitanja i pokušali doći do odgovora na pitanje svih pitanja: "Tko će biti prvak Hrvatske?" Svi se slažu da pravog favorita nema, da obje momčadi imaju svoje adute i pluseve u završnici prvenstva. Te da će, na kraju presuditi nijanse. Krenimo, dakle, redom.

KOME DAJETE VEĆU PREDNOST U BORBI ZA NASLOV?

Tomečak: Uvijek kad me pitate, ja kažem Dinamo. Jer, Dinamo je prošao kroz jedno trubulentno razdoblje, vodile su se borbe za vlast u klubu, Modri su igrali u Europi. Sad toga više nema, Dinamo se posložio na svim razinama, ne zaostaje puno i, po meni, sad je najopasniji. Međutim, kazao sam isto i one 2017. pa samo promašio, haha.

Peršon: Odlučit će nijanse, ali da me netko natjera da u ovom trenutku moram reći tko će biti prvak ili da moram staviti novac na to, kazao bih Rijeka. No, bila bi to kocka, više iz nekih lokalpatriotskih razloga. Ipak, Rijeka ima malu prednost, koja može i ne biti tako malo, ima sve u svojim rukama.

Milinović: Rijeka je, za mene, favorit. I kad ne igra najbolje, Rijeka pobjeđuje, Rijeka je na Rujevici čvrsta, ne prima golove, ne gubi bodove. A Dinamo još mora doći na Rujevicu i to bi moglo presuditi.

Pokrivač: Dinamo! Zaostatak za Rijekom nije velik, Dinamo je nakon dvije pobjede na Poljudu u naletu i vjerujem da ga do kraja nitko neće zaustaviti. K tome, Rijeka još nije bila u nekoj krizi, mogla bi se do kraja negdje poskliznuti, po zakonu velikih brojeva.

KOJE SU PREDNOSTI RIJEKE, A KOJE DINAMA U ZAVRŠNICI SEZONE?

Tomečak: Rijekina je prednost što stvarno igra dobro čitavu sezonu, a i dalje nemaju Riječani toliki pritisak. Sopić, kojega jako cijenim i dobro poznajem, sjajno radi svoj posao, miče taj pritisak s igrača, stavlja ga na svoja leđa, a igrači žive nekako u sjeni, oslobođeni tog tereta. Rijeka je odlično izbalansirana momčadm a otkrit ću vam tko mi je prvi ukazao na to. Robert Prosinečki, uoči naše (Rudeš, nap.a.) rekao da mu Rijeka djeluje moćno, pokrivena na svim pozicijama i da bi mogla biti prvak. Kad to još nitko nije mogao ni misliti. Razumije Robi nogomet! Što se Dinama tiče, plusevi Modrih svakako je to što znaju igrati ovakve utakmice, znaju se nositi s prtiiskom. Isto tako, Petković je u sve boljoj formi, on je vrlo bitan faktor u toj priči, a sad kad nema Europe, Dinamo se može potpuno posvetiti prvenstvu. To su stvari zbog kojih Dinamo ipak vidim na vrhu.

Peršon: Rijeka ima širinu veću neko što su mnogi mislili, vidite da su svakom kolu iskoči neki drugi igrač. Isto tako, Rijeka ipak ima bodovnu prednost, a nije zanemariv detalj što je još uvijek na Rujevici manji pritisak nego u Maksimiru. Neće biti katastrofa ako Rijeka ne osvoji prvenstvo, pogotovo ako kasnije osvoji Kup, dok u Dinamu takav rasplet bio potresan. Dinamova je prednost to što u zadnje vrijeme igra sve bolje, ima to veliko iskustvo, igrače, koji su već igrali ovakve utakmice. Da, to je najveći plus Modrih u odnosu na Rijeku.

Milinović: Kažem, najveću prednost Rijeke vidim u tom kontinuitetu pobjeda na Rujevici, to je sad jedan niz, koji treba raspektirati i koji puno toga govori, Rijeka, općenito, suparnicima malo toga dopušta. Dinamo, pak, diže se u formi, kad pobijediš dvaput Hajduk u Splitu u nekoliko dana, to govori o snazi. Bruno Petković, jasno, kad je u pravoj formi kao sad, onda je zamašnjak, onda vuče čitavu momčad. Međutim, uočio sam i protiv Istre da Dinamu suparnici dosta ulaze u prilike, mogli su i Puljani zabiti još koji gol. Rijeka bi takve propuste u obrani mogla iskoristiti.

Pokrivač: Dinamova je najveća snaga to što je kroz sezonu prošao kroz puno turbulencija, puno je kiksao, a još uvijek je u igri za naslov prvaka. Sad kad igra dobro, kad stvari dolaze na svoje mjesto, onda bismo u završnici prvenstva mogli očekivati još više. Zaostatak za Rijekom nije velik i očekujem da Dinamo sve to nadoknadi. Rijeka, naravno, ima svoje adute, ima dobro posloženu momčad na svim pozicijama, ima također igrače, koji mogu rješavati utakmice i to i čine, često je to netko drugi. Sigurno, pritisak je Dinamu veći, što Rijeci isto može biti prednost.

HOĆE LI PRVAKA ODLUČITI MEĐUSOBNI DERBI ILI TZV. 'MANJE UTAKMICE'?

Tomečak: Derbi, da tako kažem, nosi šest bodova i ako želiš biti prvak, moraš pobijediti u tom dvoboju. Da, to bi moglo presuditi. Međutim, jasno je da je važna i svaka druga utakmica, jer, ako negdje kiksaš, teško ćeš nadoknaditi. Pogotovo Dinamu, koji ipak bodovno zaostaje i ne smije izgubiti na Rujevici, koji svaku mora pobijediti. Derbi na Rujevici sigurno će odigrati glavnu ulogu na putu do konačne presude.

Peršon: Ako Rijeka i Dinamo zadrže ovaj ritam, ako bodovni odnos uoči Rujevice bude isti, onda će derbi, definitivno, biti utakmice odluke. No, istaknuo bih da i jedni i drugi još moraju igrati protiv Lokomotive i Osijeka, jedinih koji se osim njih za još nešto bore i te utakmice stvarno mogu imati veliki utjecaj na konačan ishod. Ma dobro, svaka je teška, eto, Rijeka ide u Pulu, to je lokalni derbi i nema laganih bodova. Ali me malo smeta što se veći dio lige ne bori nizašto, može se kalkulirati bez posljedica, nema straha od ispadanja. Ipak, unatoč tome, očekujem da i Dinamo i Rijeka ne izgube previše bodova i da onda međusobno odlučuju o prvaku.

Milinović: Derbi će odlučiti prvaka! Jer, mislim da će i jedni i drugi riješiti sve protivnike do tog sraza na Ruejvici, bez obzira što gostovanja u Puli i Velikoj Gorici, Varaždinu ili Kranjčevićevoj nisu lagana. Ali, kako sad izgledaju jedni i drugi, ne očekujem preveliko prosipanje bodova. I onda derbi na Rujevici, u kojemu će Dinamu trebati pobjeda, a Rijeci možda i ne i tko otamo izađe na nogama, taj će biti prvak.

Pokrivač: Volio bih da derbi odluči prvaka, to bi bilo najpravednije. Iako, naravno, uvijek postoji opasnost da se netko od vodećeg dvojca posklizne neočekivano na tzv.'manim utakmicama.' U svakom slučaju, ishod derbija mora imati utjecaj na rasplet borbe za naslov, tko god pobijedi imat će veliku prednost.



Tagovi

HNK RijekaGNK DinamoDerbiHNLHrvatska nogometna ligaNikola PokrivačDamir MilinovićSaša PeršonIvan Tomečak

Ostale Vijesti