Pixsell, grafika
Pixsell, grafika

Germanijak.hr postava sezone: Petorica iz Dinama, Labrović ispred Majkića, Baturina igrač prvenstva!

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 29.05.23. | 18:06

U najboljih 11 sezone 22./23. našao se i stoper Osijeka na trenutnom radu u Turopolju koji je odradio sjajan posao u drugom dijelu sezone te je bio stup obrane Goričana, dok u drugoj postavi sezone Germanijaka imamo čak tri igrača Istre 1961

Kad bi se jednom riječju trebala opisati sezona 22./23. u HNL-u, ta bi riječ bila – fenomenalno!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dinamo je novi/stari prvak, Hajduk je novi/stari 'viceprvak' i osvajač Hrvatskog kupa, Osijek i Rijeka sljedeće će sezone igrati u Europi, dok je svoje među elitom, barem na godinu dana, izgubio Šibenik koji je propustio 11 bodova prednosti nad Goricom. U sljedećoj će ih sezoni zamijeniti Rudeš u čijim je redovima došlo do manjeg opuštanja nakon što su osigurali plasman u HNL pa su tako u posljednjih pet utakmica ostvarili tri remija te po jednu pobjedu i poraz.

Sezonu 22./23. obilježio je Martin Baturina koji se čak 14 puta našao u Germanijakovoj postavi kola. Ofenzivni veznjak Dinama, čija su dodavanja filigranski precizna, a udarac svakom novom utakmicom sve bolji i bolji, netko je oko koga će se sljedeće sezone graditi igra Plavih. Ako, naravno, na stol kluba iz Maksimirske 128 ne dođe neka nemoralna ponuda. Iako, kako je Baturina igrao i koliko prostora za napredak još ima, sve ispod 30 milijuna eura bilo bi premalo! Nije on samo budućnost Dinama, već i hrvatskog nogometa, a budući da je i dalje čvrsto na zemlji te mu je nogomet jedina stvar na pameti, nema nikakve sumnje da će ostvariti veliku karijeru.

Ove sezone Baturina je u HNL-u odradio 34 utakmice. Propustio je samo otvaranje sezone protiv Lokomotive (utakmicu je odgledao s klupe) te prvu utakmicu dugog dijela sezone u kojoj je Dinamo odigrao 'nulu' s Goricom. U svim ostalim utakmicama je igrao te se u konačnici zaustavio na brojkama od šest pogodaka i 12 asistencija. Izborio je jedan kazneni udarac, u prosjeku ima dva ključna dodavanja u 90 minuta, kreirao je 10 velikih prilika, po utakmici ima 2.1 uspješan dribling, a zanimljivo je i kako je u sezoni imao 89 postotnu uspješnost dodavanja.

Vodimo li se po TM-u, koji u ovom konkretnom slučaju mora napraviti ozbiljan 'update', tržišna vrijednost 20-godišnjeg veznjaka iznosi svega 6.5 milijuna eura, ali svima je jasno da je to daleko od novca koji bi zadovoljio čelne ljude Dinama…

Naravno, Baturina nije jedini igrač Dinama koji se našao u Germanijakovoj postavi sezone. U obrani su tu još sjajni Stefan Ristovski, koji je pokazao kako jednako kvalitetno može odigrati i mjestu središnjeg braniča, a baš je reprezentativac Sjeverne Makedonije bio najbolji igrač Dinama u početku drugog dijela sezone, te Josip Šutalo koji je prema TM-u i najskuplji igrač HNL-a. Obojica su cijelu sezonu bili dominantni, a u Germanijakovoj postavi kola Ristovski se našao devet puta, a Šutalo peta. Pored Šutala tu je i Slavko Bralić čiji se odlazak na posudbu u Goricu pokazao kao fenomenalna. Iako u Osijeku nije mogao doći do punog izražaja, Bralić se pokazao kao igrač koji ne samo da radi veliku razliku u obrani, već je iznimno opasan i pred golom suparnika. Nijedan stoper u HNL-u ove sezone nije poentirao više puta od njega te je potpuno zasluženo našao svoje mjesto među 11 najboljih.

Najbolji zadnji vezni HNL-a i igrač koji je ogromna konstanta Dinama, Josip Mišić, nalazi se također u Germanijakovoj postavi sezone, dok se odmah iz njega nalazi sjajni veznjak Istre 1961 Facundo Caseres koji je ove sezone bio jedan od najboljih prvotimaca Zeleno-žutih. Obojica su se u Germanijakovoj postavi kola našli šest puta.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Luka Ivanušec je oduševio ovog proljeća, po odlasku Mislava Oršića počeo je igrati na mjestu lijevog krila, a koliko mu to odgovara jasno se vidi po tome što je u drugom dijelu sezone bio najbolji igrač HNL-a. On se 11 puta našao u Germanijakovoj postavi kola. Isto toliko pojavljivanja ima i Marko Livaja, prvi topnik HNL-a i Hajduka i igrač koji kvalitetnom naprosto odskače. Livaja je središnja figura Hajduka, sve se vrti oko njega, a da to nije pogrešno razmišljanje potvrđuju i brojevi. Livaja je sezonu okončao kao najbolji strijelac (19) i najbolji asistent (13) HNL-a, a posljednji igrač kojem je to pošlo za nogom bio je Mario Mandžukić (sezona 08./09., 16g/11a).

Na mjestu desnog krila našao se Tonio Teklić. Ove sezone Splićanin je oduševio u dresu Varaždina, a iako je češće igrao na mjestu 'desetke', Kovačević ga je znao koristiti i na desnoj strani kako pa je tako za potrebe postave stavljen na to mjesto. Autor je nekoliko magičnih pogodaka, posljednji je zabio protiv Rijeke kad je u stilu Tome Ercega probušio Labrovića. Piše mu se osam pogodaka i dvije asistencije, u Germanijakovoj postavi kola našao je svoje ime osam puta, a prava je kozmička nepravda da njegov spektakularan pogodak iz slobodnog udaraca iz 14. kola HNL-a vodi kao autogol Ivice Ivušića.

Uz ranije navedenog Livaju, iz Hajduka se u Germanijakovoj postavi sezone našao i Dario Melnjak. Iako je on specijalist za Kup (drugu godinu zaredom poentirao je u finalu), povremeni hrvatski reprezentativac ove je sezone, uz jasno prvog topnika i asistenta HNL-a, bio najveća konstanta u redovima Bijelih. Sjajan je bio u oba smjera, a da za poziciju lijevog beka u reprezentaciji ne konkuriraju Sosa, Barišić i Bradarić (i Ljubičić!), nema sumnje da bi Zlatko Dalić još koji put okrenuo njegov broj. Melnjak je ove sezone u 35 HNL nastupa skupio četiri pogotka i sedam asistencija, a u Geramanijakovoj postavi kola našao se šest puta.

Za kraj spomenimo i kako je u Germanijakovoj postavi sezone 'jedinica' pripala Nediljku Labroviću. Hrvatski reprezentativac i kapetan Rijeke odradio je najbolju sezonu svoje karijere, praktički nijedan gol ne ide na njegovu dušu te je on bio jedina konstanta Rijeke u cijeloj sezoni. Spašavao je kad je trebalo, branio jedanaesterce, a posebno se pamte obrane Livaji s bijele točke u sudačkoj nadoknadi nakon čega je Rijeka slavila na Poljudu te obrana Mierezu u posljednjoj utakmici na Gradskom vrtu. Rijeka je možda oscilirala, ali Labrović nije. U Germanijakojoj postavi kola našao se šest puta, a kako je branio u svih 36 utakmica, sigurno je mogao imati i još koje pojavljivanje.

Germanijak.hr postava sezone:

No, i druga postava HNL-a nije 'za baciti'. Štoviše, kad bi se prva i druga momčad našle na suprotnim stranama, nismo baš sigurni da bi najbolji na kraju slavili.

U drugoj postavi kola Germanijaka nalaze se trojica prvotimca Istre 1961, Benrahou i Awaziem iz Hajduka, drugi topnik HNL-a Matija Frigan, dva ponajbolja igrača Osijeka Ramon Mierez i Adrian-Leon Barišić, a uz Petkovića i Ljubičića iz Dinama, na mjestu lijevog beka je i sjajni Milićević koji je i ove sezone potvrdio ono što se za njega govorilo i lani, a to je da je jedan od najboljih igrača lige na svojoj poziciji.

Germanijak.hr druga postava sezone:

Broj ponavljanja u postavama kola:

Baturina (Dinamo) 14

Livaja (Hajduk), Ivanušec (Dinamo) 11

Ristrovski (Dinamo) 9

Teklić (Varaždin), Mierez (Osijek) 8

Petković (Dinamo) 7

Mišić (Dinamo), Caseres, Erceg (Istra 1961), Frigan, Labrović (Rijeka), Melnjak (Hajduk) 6

Benrahou (Hajduk), Bakrar, Hujber (Istra 1961), Milićević (Lokomotiva), Ljubičić (Dinamo) 5

Fućak (Osijek/Gorica), Ampem (Rijeka), Čavlina (Lokomotiva), Arai, Rogić (Šibenik), Majkić (Istra 1961) 4




Tagovi

Germanijak postava kolaHNLHrvatska nogometna ligaNediljko LabrovićStefan RistovskiJosip ŠutaloSlavko BralićDario MelnjakJosip MišićFacundo CaseresTonio TeklićMarko LivajaMartin BaturinaLuka Ivanušec

Ostale Vijesti