Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

INTERVJU - Martin Baturina: "Desetka mi više nije teret, uživam igrati u ovoj momčadi. A derbi je moja najbolja utakmica"

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 23.02.23. | 08:08

Mladi Dinamov veznjak uoči derbija samo za Germanijak otkriva zašto ovog proljeća igra sve bolje, što bi još želio popraviti u svojoj igri, kako diše modra svlačionica i zašto utakmicu s Hajdukom u kojoj nije igrao ipak broji kao poraz

Martin Baturina jedna je od glavnih Dinamovih priča, govorimo o terenu, ovog proljeća. Nakon što je zbog lakše ozljede propustio prvi dvoboj s Goricom, u iduće četiri dobio je Čačićevo povjerenje od prve minute. U zadnje tri (Slaven, Istra, Varaždin) odigrao je svih 90 minuta. Lokomotivi je zabio, protiv Istre asistirao i polako, kao što se i očekivalo, preuzima sve važniju ulogu u Dinamovoj momčadi.

"Kaže se da uvijek može bolje, mogao sam i ja možda dosad napraviti više, ali zadovoljan sam kojim mi putem ide karijera, kako napredujem.", reći će Baturina u intervjuu za Germanijak, uoči derbija s Hajdukom u Maksimiru (nedjelja, 15 sati). Napunio je nedavno 20 godina, po nekim nogometnim pogledima još je mladić, po drugima već zreo igrač, koji mora imati kontinuitet u Dinamu, kao što mnogi njegovi vršnjaci imaju i u jačim, bogatijim klubovima. No, on je miran, ne misli da je dosad propustio ikakav vlak.

"Nema tu pravila. Netko postane igrač sa 17 godina, netko s 27 ili 30. Kažem, ja sam zadovoljan kako teče moja karijera, osjećam napredak, radim, treniram, igram u odličnoj momčadi. Imam i sjajne suigrače, koji mi, kao i trener, ukazuju na greške, podržavaju me, imaju u mene povjerenja. Sve mi to puno znači, kao i svakom mladom igraču."

A na leđima je 'desetka'. Broj koji u Dinamu uvijek ima dodatnu težinu, stvara li i njemu teret, očekivanja su velika?

"Možda sam u prvo vrijeme razmišljao o tome, osjećao teret, sad sve manje. Izađeš na teren i pokušavaš uvijek dati sve od sebe, odigrati najbolje što možeš, bez obzira na broj na leđima."

I, sudeći po komentarima, stručnjaka, (su)igrača, medija, Baturina igra uistinu dobro ovog proljeća. Kritike su pozitivne, svi u njemu vide veliku budućnost hrvatskog nogometa, sadašnjost Dinama. Koliko ga to opterećuje, koliko mu godi kad vidi svoje ime u tom kontekstu?

"Svaki kompliment godi, iako, reći ću vam, ne čitam previše što se piše i priča, tek ponekad. Nisam tip kojega će to poremetiti, koji će zbog toga izgubiti kompas. Imam svoj put, u Dinamu sad uistinu uživam u ovoj momčadi s takvim suigračima. Naravno da je svakom mladom igraču lakše kad mu leđa čuva Mišić, kad kraj mene igraju Ademi, Ivanušec, Petković... kad me Ristovski za vrijeme utakmice bodri... Veliko je bogatstvo kad možeš učiti od takvih igrača i kad imaš njihovu potporu. Generalno, super smo klapa, družimo se i izvan travnjaka, atmosfera u momčadi je vrhunska, baš sam zadovoljan."

Luka StanzlLuka Stanzl

I forma je momčadi sve bolja. Od starta i one neuvjerljive utakmice s Goricom, do uvjerljive pobjede i dominantne partije u drugom poluvremenu varaždinskog dvoboja.

"Očekivano je to. Nismo na početku bili u najboljoj formi, ali iz utakmice u utakmicu podižemo razinu igre i vjerujem da ćemo u svakoj idućoj utakmici biti još bolji. Sve je to normalno, na početku nikad nije sve kako bi trebalo biti."

Ali, i s takvom krivuljom Dinamo je povećao prednost pred najvećim (i jedinim) konkurentom, Hajdukom. A u nedjelju je derbi, Dinamo bi pobjedom napravio puno, praktički, već stavio ruku na pehar prvaka.

"Naravno da derbi nosi dodatnu atmosferu, dodatan naboj, ali naše su pripreme kao i za svaku drugu utakmicu. Eto, u utorak smo imali slobodan dan! Želimo tri boda kao i protiv svih ostalih, a rano je govoriti da će nam ta pobjeda donijeti naslov. Ima dosta do kraja i ne bi bilo dobro razmišljati na način da derbi odlučuje o trofeju. Ući ćemo u tu utakmicu motivirani, željni pobjede, kao i uvijek i kao što bismo igrali protiv bilo koga."

Njemu Hajduk baš leži. Zabio je lani, kad je ušao s klupe, zabio je jesenas u pobjedi 4:1. Zapravo, ako se ne varamo, Martin Baturina još nije izgubio od Hajduka?

"Ha, uvijek u tim utakmicama igram dobro, ne znam koji je razlog. Vjerojatno i taj što je to ipak derbi, osjećaš neku dodatnu energiju. Ali, moram vas ispraviti, imam jedan poraz od Hajduka, lani na Poljudu, kad smo izgubili 0:1, Kalinić nam je zabio gol."

Ali, Baturina nije igrao, bio je na klupi.

"Nema to veze, to se broji kao poraz. Svi smo momčad, oni na terenu i oni na klupi, svi zajedno pobjeđujemo i gubimo. Tako da ja brojim to i kao svoj poraz."

To je ta priča o momčadi.

"Da, mi smo momčad, kao obitelj, zajedno u pobjedama i porazima. Doista je tako."

Pitali smo koja mu je utakmica najbolja dosad u Dinamu. Malo je promislio.

"Možda ipak ta s Hajdukom prošle jeseni kad smo pobijedili 4:1. Bila je važna utakmica, zabio sam gol, odigrao dobro. Da, izabrao ih tu, ako moram."

Kako će biti u nedjelju, hoćemo li opet vidjeti Dinamo i Baturinu u pravom izdanju? Hajduku je pobjeda nužnija, potrebna, bez nje teško može ostati s bilokakvim izgledima u borbi za naslov?

"Vjerujem da ćete vidjeti razigrani, rastrčani, pravi Dinamo. A što se Hajduka tiče, mi uopće ne gledamo što njima treba i kako će se oni postaviti, gledamo sebe i svoju igru. Razmišljamo samo o tome kako da se što bolje pripremimo za tu utakmicu i da u derbiju budemo uspješni. Ne znam hoće li Hajduk igrati na pobjedu, ali mi hoćemo! Nama pobjeda treba."

U Varaždinu je baš Baturina izgubio loptu na centru prije pogotka domaćina, doduše, još je nekoliko suigrača moglo spriječiti 'najgore'. No, ono što je bitno, nije ga ta greška zbunila, izbacila iz ritma, nastavio je kao da ništa nije bilo. Tako mladi igrači sazrijevaju, što se kaže, tako se postaje igrač.

"Izgubio sam loptu, da, ali događa se. Ovaj put sam pogriješio ja, idući put će možda netko drugi. Ali, nije me to izbacilo iz ritma, ne gledam na to tako. Jednostavno, da u nogometu nema grešaka, ne bi bilo niti toliko golova. Gledam prema naprijed, prema idućoj utakmici, a to je Hajduk u Maksimiru."

Luka StanzlLuka Stanzl

On je i Splita, za koga će navijati obitelj? Za Martina ili za Hajduk?

"Haha, a mislim da će moja bliža obitelj biti uz mene, za druge, ne znam, haha."

U Hajduku je puno mladih igrača trenutno, poznaje li nekoga od njih, je li s kime od njih igrao u nekoj od selekcija?

"Ne, osobno ne poznajem nikoga od njih, nismo se još imali prilike sresti."

Dojam s tribine (ili press lože) govori da je Baturina, u odnosu na jesen, najviše napredovao fizički. Lakše izdržava duele, lakše spaja dvije, tri utakmice po 90 minuta.

"Pa, da, ali to je i logično. Radim, treniram, ali i priroda čini svoje. Zadovoljan sam svojim napretkom, igrom u defenzivi, ali, ona je ionako više stvar volje, nego talenta. Ali, ono što bih još volio popraviti jest efikasnost. Htio bih još više dolaziti u završnicu i više zabijati. To je nešto što bih uistinu htio poboljšati."

Možda već u nedjelju, kažemo, Hajduk mu leži?

"Možda, vidjet ćemo. Iako, bitno je da pobijedimo."

Složit ćemo se s komentarom da bi ova 2023. mogla biti godina njegove najveće eksplozije, neke konačne potvrde talenta u seniorskom nogometu?

"Svaka godina neki novi iskorak, to bi tako i trebalo biti. Tako i ja razmišljam, ali u ovom trenutku ne mogu gledati tako daleko, prognozirati što će biti do kraja godine. Važno mi je da igram, da osjećam napredak, da igram u takvoj momčadi kao što je Dinamo i imam od koga što naučiti. Jasno da je cilj naslov prvaka, Kup, na ljeto opet prilika za Ligu prvaka. Naravno da pritom i ja želim biti još bolji igrač."

Čeka ga i U21 Euro, a možda, nakon finala Lige nacija bude iu planovima Zlatka Dalića, jer, reprezentacija će trebati svježu krv. Vidi li sebe već sad u tom društvu?

"O Euru U21 pričat ćemo kad dođe, ima do toga još... Čeka me do tad još dosta utakmica i izazova, a što se reprezentacije tiče mogu također reći da ne gledam tako daleko i ne razmišljam na taj način. Moje je da igram, da budem što bolji, to je jedini način da jednom dođem do reprezentacije."

Prepoznaju li ga već ljudi u gradu?

"Znaju me zaustaviti, moram priznati. I, ne smeta mi to, nije mi teško s bilokime se fotkati, dati autogram. Lijepo je kad može nekome udovoljiti, ispuniti mu želju."

Zovu li za ulaznice prije derbija?

"O da, ima poziva... Doista, moram pohvaliti naše navijače, imamo ove sezone stvarno veliku podršku, ne samo u Maksimiru, već i na svim ostalim stadionima i hvala im na tome. Vidjeli ste i u Varaždinu kako su nas bodrili. Vjerujem da će u nedjelju Maksimir biti također dobro popunjen, da će atmosfera biti fantastična i da ćemo u takvom ozračju odigrati jednu pravu, dobru utakmicu, da će derbi biti sadržajan, nogometni. I, dakako, da ćemo pobijediti i proslaviti tu pobjedu s našim navijačima."



Tagovi

Martin BaturinaGNK DinamoHajdukDerbiHNLHrvatska nogometna ligaAnte Čačić

Ostale Vijesti