Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Germanijak doznaje: Postoji razlog zašto Ademi ulazi s klupe i zašto bi u Derbiju trebao biti starter!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 29.09.23. | 08:45

Kineski Beijing Guoan pustio je Ademija u Dinamo za 300 tisuća eura, ali i ugovorio visoke bonuse za određen broj utakmica u sezoni

Arijan Ademi u nedjeljnom Derbiju u Splitu trebao bi krenuti od prve minute! Takav je plan od dana kad se iz Kine vratio u Maksimir, taj je plan još uvijek na snazi i samo o Ademijevom trenutnom stanju ovisi hoće li doista i biti starter. Naime, znamo da je iz Beijing Guoana stigao s lakšom ozljedom, jedno vrijeme nije trenirao punim kapacitetom, nije igrao previše utakmica i pitanje je Jakirovićeve procjene je li Ademi spreman za 'full gas'. Hoće li mu više koristiti ako uđe s klupe ili kao igrač a autoritetom, kapetan od prve minute? Prema trenutnim informacijama Ademi bi u Splitu trebao biti starter, partner Josipu Mišiću na sredini terena umjesto, vjerojatno, Marka Bulata, koji igra u odličnoj formi ove sezone.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Zanimljiva je ta priča oko Ademija. Mnogi se, naime, pitaju zašto protiv Rudeša nije zaigrao u prvih 11, kad je ionako u Dinamo došao samo zbog HNL-a, u Konferencijskoj ligi ne može igrati? Zašto je, potom, uopće igrao protiv Ponikva i opet ušao s klupe? Germanijak doznaje kako je Ademijeva minutaža jasno raspoređena i dogovorena s njim po dolasku u Dinamo, a razlog su - dodatni bonusi! Naime, sjećate se da je Beijing bio vrlo zahtjevan u pregovorima, da su Kinezi stalno nešto mijenjali u ugovoru s Dinamom. Jedna od stavki jest upravo taj bonus, svota koju će Modri platiti Kinezima ako Ademi odigra određen broj utakmica tijekom sezone. Doznajemo da će Dinamo morati isplatiti bonuse, višestruko veće od transfera, ako Ademi odigra do kraja sezone 15 utakmica više od 35 minuta! Prvi je dogovor bio 45 minuta po utakmici, onda su Kinezi to iskrižali i napisali - 35 minuta. I Dinamo je pristao, ali zato u Maksimiru imaju plan kako 'rasporediti minutažu.'

Dakle, kao što se može primijetiti, Ademi je dosad triput ulazio s klupe. Protiv Slaven Belupa odigrao je zadnjih šest minuta, protiv Rudeša 27, protiv Ponikva 28. Znači, još uvijek nijednu utakmicu nije odigrao više od 35 minuta, bonus se nije niti počeo puniti. A u Dinamu su izračunali, još kad je Ademi tek bio na dolasku, da bi mogli do kraja sezone dozirati kapetana i ne platiti ništa. Dinamo je, inače, Ademija Kinezima platio samo 300 tisuća eura, ali su ti bonusi zaključeni ovako; odigra li Ademi do 1.siječnja sedam (ili osam) utakmica više od 35 minuta, Dinamo će platiti još 500 tisuća eura. A upiše li do kraja sezone 15 nastupa u toj minutaži, to će koštati dodatnih 700 tisuća. Zaključno, bude li Ademi u više od 15 utakmica na terenu više od 35 minuta (ne računa se sudačka nadoknada), vrijednost Ademijeva transfera premašit će milijun eura!

Kakva je onda Dinamova matematika da 'vuk bude sit a ovca cijela'? Ademi bi do kraja polusezone, kad ionako ne može igrati u Europi, trebao samo u derbijima s Hajdukom (dvaput), Rijekom i Osijekom igrati više od tih 35 minuta, plan je da u svakoj bude starter. I možda još u kojoj utakmici, bude li potrebe. U ostalima će ulaziti s klupe, od 60.minute nadalje. To su brojke, kojima neće ispuniti prvi bonus od 500 tisuća eura! Za proljeće mu je onda ostalo još 10 ili 11 utakmica, tamo bi opet igrao od prve minute u derbijima, zatim u Konferencijskoj ligi, ako Dinamo prođe skupinu te u finalu, možda i polufinalu Kupa. Računica kaže da bi Ademi 'izišao iz bonusa' tek ako bi Dinamo zaigrao u polufinalu i finalu Konferencijske lige. No, u tom slučaju nitko više i ne bi razmišljao o tome, tada bi Ademija 'otplatila' UEFA-ina nagrada.

Naravno, moramo i to naglasiti, bude li sezona do kraja neizvjesna, bude li baš svaka utakmica u HNL-u presudna, a Ademi u svojoj najboljoj formi nezamjenjiv, Dinamo neće razmišljati o milijunu i bonusima, prioritet je naslov prvaka i Ademi će tada igrati, ako će trebati, svaku utakmicu. No, u ovom trenutku Modri mogu kalkulirati i planirati kako izbjeći dodatno plaćanje Kinezima.

Naravno, to je sve okvirni i idealan plan, u Maksimiru vjeruju da će toliki broj utakmica biti dovoljan Ademijev doprinos u osvajanju naslova i u skladu s njegovim trenutnim fizičkim mogućnostima, Ademi ipak nije u stanju odigrati svaku utakmicu po 90 minuta. No, start od prve minute u nedjeljnom Derbiju, dio je plana o podijeli minutaže unutar zadanih gabarita, ako bude fizički potpuno spreman, a zasad jest, Ademi će na travnjak Poljuda izvesti svoju momčad kao kapetan.



Tagovi

GNK DinamoHajdukDerbiPoljudHNLArijan AdemiHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti