Mislav Lelas/Pixsell
Mislav Lelas/Pixsell

Germanijak doznaje: Leipzig sprema ponudu Dinamu, želi otkupiti Gvardiolov bonus. Za manji iznos!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 22.03.23. | 17:00

Dinamo očekuje veliki novac od budućeg transfera reprezentativnog stopera iz Leipziga, a u njemačkom klubu razmatraju ideju da odmah isplate Modrima određeni paušal. No, pitanje je hoće li u Maksimiru takav 'deal' dođe li službena ponuda

Siguran novac, ako takav uopće postoji, u Dinamu očekuju od transfera svojih bivših igrača. Marcelo Brozović, Dani Olmo i Joško Gvardiol mogli bi ljetnim transferima u maksimirsku blagajnu ubaciti solidnu količinu milijuna, praktički, riješiti pola budžeta, koji zadnjih godina iznosi oko 60 milijuna eura. Naravno, tu je u prvom planu Joško Gvardiol o čijem se odlasku iz Lepiziga za rekordan iznos priča već dulje vremena. Podsjetimo, Nijemci su dosad Dinamu isplatili oko 20 milijuna eura, a Modri su pri potpisu transfera dogovorili i 20 posto iduće njegove prodaje, odnosno, 20 posto od razlike transfera. S obzirom da se spominje iznos od 110-120 milijuna eura za braniča Leipziga i hrvatske reprezentacije, Dinamo bi po toj osnovi mogao dobiti još oko 20 milijuna eura.

Međutim, prema informacijama Germanijaka, njemački klub razmišlja o 'otkupu bonusa', odnosno, spreman je Dinamu ponuditi i platiti određenu svotu, odmah, da se Modri odreknu tog visokog postotka. Naravno, taj bi iznos bio mnogo manji od spomenutih 20 milijuna eura. Također, po nekim izvorima, neslužbenim, Dinamo više nema pravo na 20 nego na 15 posto transfera, s obzirom da je one sezone kad je potpisao za Leipzig ostao do kraja u Maksimiru i za to je njemački klub plaćao Dinamu bonuse. No, kako god bilo, 20 ili 15 posto, 'šparni Nijemci', očito, smatraju da bi Dinamu mogli platiti manje no što bi platili kad prodaju najtraženijeg stopera svijeta.

Što bi to točno značilo? Leipzig bi Dinamo isplatio odmah, novac bi sjeo na maksimirski račun vrlo brzo, Dinamo ne bi morao čekati da se transfer i ostvari. Jer, iako taj novac 'leži na stolu', uvijek je upitno kad će se posao i po kojoj cijeni dogoditi. Hoće li Gvardiol ostati još jednu sezonu u Njemačkoj, hoće li doista otići za preko 100 milijuna ili će odšteta ipak biti manja, kakav će biti modalitet budućeg transfera, odnosno, hoće li novi klub Leipzigu sve platiti odmah ili će to razvlačiti kroz nekoliko rata i godina, vezati uz robnu razmjenu nekog igrača, koji će otići u suprotnom smjeru? Sve su to moguće opcije i novac unaprijed, ali u dosta manjem iznosu, mogao bi biti primamljiv magnet, na tu kartu igraju u Leipzigu.

Navodno je iz Leipziga do Maksimira već stigla (usmena) informacija da Nijemci predlažu takav dogovor, koji nije ništa neuobičajeno na nogometnom tržištu, no, zasad, kako saznajemo, nije došla službena ponuda niti okvirna svota koju bi Leipzig bi spreman platiti da Dinamo 'izađe iz posla'. Podrazumijeva se, teško da bi iznos bio veći od 10 milijuna eura. Ne zna se niti kakav bi bio odgovor Dinama u tom slučaju. Jasno je da u startu u Maksimiru nisu skloni takvom 'dealu' i spremni su čekati da Gvardiol u rekordnom stoperskom transferu napusti RB, ali ako službena ponuda zaista i dođe, sigurno će je razmotriti. A onda će konačan odgovor ovisiti i o aktualnom stanju klupskog tekućeg računa, može li se riskirati i pričekati transfer ili je bolje odmah prihvatiti prijedlog Gvardiolova sadašnjeg kluba?



Tagovi

Joško GvardiolHrvatska nogometna reprezentacijaKvalifikacije za Euro 2024GNK DinamoRB Leipzig

Ostale Vijesti