Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Germanijak doznaje: Klubovi će dijeliti oko 7 milijuna eura godišnje, Endorphin Magine otpala

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 15.02.22. | 13:00

Bitka za TV prava za HNL opet u eteru: HNS može izravnom pogodbom odlučiti koga će izabrati, saslušat će sve zainteresirane, ali već ima favorita

Hrvatski nogometni savez raskinut će ugovor s Endorphin Magineom, potpisan 1. kolovoza 2020. jer spomenuta tvrtka sa sjedištem u Londonu, koja je pobijedila na HNS-ovom natječaju za TV (i ostala medijska) prava na Hrvatsku nogometnu ligu nije pronašla novac čak ni do produženog roka od 15. veljače 2022., koji ističe danas u ponoć. Bankovna jamstva trebala je dati do kraja siječnja, nije uspjela, pa joj se izašlo ususret da plati u tri rate (prva 2,5 milijuna eura), ali od svega ništa, saznaje Germanijak iz više dobro upućenih izvora.

Dakle, trenutno se ne zna tko će prenositi Prvu HNL od sezone 2022./23. Potpisani ugovor na 10 (sedam plus tri) godina vrijedio je 103 milijuna eura, zvučalo je senzacionalno, no sad je na HNS-u da u kratkom roku samostalno razgovara s ostalim zainteresiranim ponuđačima i izabere najpovoljnije rješenje. HNS nije javna tvrtka da bi morala raditi natječaj, nego se može izravno pogoditi.

Iako se špekuliralo da je glavni favorit za novi ugovor United grupa Dragana Šolaka, odnedavna vlasnika Southamptona, koji je navodno zainteresiran i za kupnju Istre 1961, a u svom portfelju ima tv-kanale SportKlub, Novu TV i N1, čujemo da od toga neće biti ništa, kao ni od Telekoma Srbije s Arenasportom. Izgledan je, dakle, novi dogovor s Hrvatskim Telekomom. No, gdje će se onda gledati utakmice Prve HNL, čija završnica je trenutno jedna od najzanimljivijih u Europi, a koje su po trenutnom ugovoru dostupne na Arenasportu i HNTV-u? Saznat će se vrlo brzo, no uvjeravaju nas naši izvori iz klubova i Saveza, HNL će biti na televiziji i ne samo to, novi ugovor će biti izdašniji od dosadašnjeg i to za više od 100 posto. Neće na stolu, naravno, biti stomilijunski na 10 godina, kako je optimistično željela Endorphin Magine, ali mogao bi biti toliki da klubovima ostane za podjelu otprilike 50-60 milijuna kuna po sezoni, dakle oko 7 milijuna eura (na eure dogodine ionako prelazimo), što je već respektsabilna svota za većinu naših prvoligaša. Dakako, trebali bi se još dpogovoriti o podjeli, svima ravnopravno ili subvencionirati one koji imaju više domaćih igrača ili mlađih od 21 godine, no o tom potom...

Što je pošlo po krivu s Endorphin Magineom? Entuzijastično su poduzetnici računali na velike iznose za razvojnu ligu poput HNL-a u kojoj kao gljive poslije kiše stasaju mladi talenti. Računali su na prijenose po cijelom svijetu putem aplikacije za mobilne uređaje (brojna hrvatska dijaspora jako je zainteresirana baš za takav način praćenja utakmica) i neki od vodećih streaming servisa. Obećali su i da će dovesti velikog, svjetski poznatog sponzora lige, no mora se priznati da im nije išla u prilog ni svjetska kriza izazvana pandemijom. Saznajemo i da su nudili sponzorstvo hrvatskim kompanijama, ali nisu imali odgovor na ključno pitanje, gdje će se emitirati njihov program, na kojoj televiziji? Na koncu, iako su najavili aplikaciju i njome oduševili vodeće ljude HNS-a, do danas je nisu razvili i ispali su naivni u cijeloj priči, nisu dovoljno pripremljeni ušli u tu zahtjevnu utakmicu, a najavljivali su raskošnu produkciju.

HNS je imao strpljenja (Davor Šuker i njegov nasljednik Marijan Kustić te dopredsjednik Damir Mišković), no još krajem prošle godine pročulo se da nisu pronađeni ni ulagači ni izvršioci ambiciozno zamišljenog projekta. Možda su se preračunali i kad su najavili da neće surađivati s HT-om? Preostala su im bila, dakle, dva hrvatska telekoma te srpski Arenasport i Sportklub. Hoće li sada vodeći ljudi HNS-a svima njima dati novu šansu, kako neslužbeno govore?

Nedavno je član IO-a HNS-a i predsjednik Grice Nenad Črnko u intervjuu Germanijaku kazao kako „garantira da će HNL imati kvalitetan ugovor koji će od sljedeće sezone donijeti višestruko kvalitetnije financijsko praćenje što se TV prava tiče”. Nadamo se da će zaživjeti i aplikacija kakvu je željela Endorphin Magine, pa da će se hrvatski klupski nogomet moći pratiti zainteresirani pretplatnici od Grenlanda do Novog Zelanda, Njemačke do SAD-a, što danas preko dostupnih YouTube kanala ne mogu.


Tagovi

TV pravaHNSHrvatski nogometni savezhrvatski nogometPrva HNLHNLMarijan KustićDamir MiškovićDavor ŠukerDragan ŠolakArenaSportSportKlubHNTV

Ostale Vijesti