Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

INTERVJU – Nenad Črnko: “Smanjio bih posudbe na jednog igrača, HNL će imati kvalitetan ugovor za TV prava”

Vrijeme Čitanja: 8min | sub. 29.01.22. | 10:00

Razgovarali smo s čelnikom Gorice i dopredsjednikom HNS-a koji nam je otkrio kako je Gorica postala stabilan prvoligaš, kako su se snašli nakon odlaska litavskog dvojca Dambrauskas-Nikoličius, kako stoje stvari s ugovorom oko TV prava koji je potpisan za HNL te što misli o posudbama igrača između klubova u istom natjecanju

Od ulaska u 1. HNL Gorica je postala hit klub u hrvatskom nogometu, a brzo su počeli otežavati skupljanje bodova ‘velikoj četvorci’ kojoj su otkidali i sva tri boda. Blizu ulaska u elitni klupski rang hrvatskog nogometa bili su 2010. godine, ali spriječila ih je onda administracija. Kuhala se dugo u 2. HNL mogućnost i čekala prilika, a kad su se sve stvari poklopile to se i ostvarilo u sezoni 2017./18. Bili su za bod ispred Varaždina onda, a od dolaska među elitu prvi su do ‘velike četvorke’.

Češće smo gledali klubove koji ulaze iz druge u prvu kako se uglavnom bore za ostanak, a onda nakon par sezona i ispadnu. Međutim, Gorica nije takav klub, a u kratko vrijeme su imali i priliku boriti se za pozicije koje vode u europska natjecanja. Najbliže tome bili su prošle sezone, a jedan od najzaslužnijih za takav uspjeh kluba je njihov dugogodišnji čelnik Nenad Črnko s kojim smo porazgovarali o raznim temama. Prošli smo aktualne teme, ali prije svega još jednom smo utvrdili gradivo kako je Gorica danas to što je.

“Priča Gorice je bila puno drugačija i mi smo nekoliko godina prije nego smo ušli u prvu ligu bili stabilan drugoligaš, koji je u tih nekoliko posljednjih godina bio prepoznat kao glavni kandidat za 1. HNL. Stalno sam govorio da smo u cijeloj toj priči svjesni situacije u koju ulazimo i da nam je potreban partner s kojim bi ušli u viši rang. Tako smo ušli u suradnju s Litavcima i definitivno nam je taj novac tada bio određena injekcija za stvoriti stabilnog prvoligaša. A onda, kako uvijek govorim, u svim segmentima morate biti stabilan gospodarski subjekt. Ne smijete si u takvoj situaciji dozvoliti ni puno pogrešaka jer nama definitivno novac stvaraju igrači. Znači morate imati dobru skautsku službu, struku koja će to procijeniti i ja uvijek kažem da morate imati malo sreće. Kad sve to skupa zbrojite postanete stabilan prvoligaš. Napravite koji transfer, osigurate si proračun. Gorica je ne sad samo stabilan prvoligaš, nego je odmah do velike četvorke. Pokazali smo to u nekoliko sezona da i njima možemo poremetiti određene račune. Ipak, ne garantira to nama da iduće sezone ako se imalo opustimo dođemo u situaciju za borbu za ostanak. Zato moramo biti konstantno na oprezu”, otkrio nam je Črnko.

Prošle sezone Gorica je imala sve preduvjete za osigurati prve utakmice u jednom europskom natjecanju. Bilo je tu manjka sreće i na kraju im je Europa izmaknula u zadnjem kolu, a bilo je i nekad sudačkih previda na štetu Gorice o kojima se pričalo.

“Ne gledam to na način da je najlakše na Goricu. Međutim, kad pogledamo neke ključne pogreške su napravljene protiv Osijeka i Rijeke. Onda mogu govoriti i o respektu, a Gorica ga definitivno nema da će nas pomaziti. Onda je lako zapravo oštetiti Goricu iz tog segmenta, ali neke stvari su se dogodile previdima koji su očekivani i normalni. Kad se sve skupa zbroji dođete do podatka da smo među klubovima kojima je najviše štete učinjeno kroz te sudačke odluke. Rekao sam i dečkima u svlačionici. Mi ne gledamo da se vadimo na takve stvari. Uvijek pronađem tako motiv i vjerujem da smo Rijeku i Osijek mogli pobijediti bez toga. Činjenica je da kad ne pobijedite se vadite. Rijeku smo vodili 2:1, a trebali smo 4:1 i riješili bi utakmicu u prvom poluvremenu. Na kraju smo sami zakomplicirali i vadili se na tim sudačkim greškama. Definitivno je situacija da se moramo boriti da se pogreške u suđenju svedu na najmanju moguću mjeru. Isto treba napomenuti da su pogreške normalne u svim ligama svijeta pa je i Hrvatska u tom prosjeku. U konačnici kad mi napravimo određene pomake da budemo još bolji imat ćemo i bolje rezultate.”

Jedan od zaslužnijih ljudi za uspjeh Gorice u jesenskom dijelu prošle sezone bio je svakako trenutni Hajdukov trener Valdas Dambrauskas. On je na zimu trenerski put nastavio u Ludogorecu i osvojio s njima duplu krunu. Malo nakon njega iznenada je klub napustio sportski direktor Mindaugas Nikoličius koji je otišao u Hajduk, a s njima je i završila suradnja s litavskim partnerima. Bio je to težak trenutak za čelništvo Gorice, ali na kraju su opet zadržali status koji su imali i s njima.

“Morate biti svjesni da u nogometu ljubav ne postoji. Postoje osobe koje su stalne poput predsjednika, ekonoma, čistačica,…, a sve ostalo su brojke. Pa tako i treneri, sportski direktori i svi ostali. S jedne strane smo bili spremni na to. Pogotovo što smo za Valdasov odlazak znali od negdje predzadnjeg kola kad smo igrali s Osijekom. Znali smo da je Ludogorec jako zainteresiran za njega i da ćemo ga teško zadržati. S druge strane upravo zbog tog partnerskog odnosa s Litavcima, preuzimanja obaveza na pet godina, a ja sam tip kojem je dovoljan pogled i riječ, tako da me s jedne strane iznenadio i razočarao odlazak Nikoličiusa. On je bio važan segment kluba koji je bio spona između Litavaca i kluba. Iskreno, nije tu bilo vremena za neka velika promišljanja. U nogometu sam više od 20 godina, imao sam takvih situacija bezbroj, Možda u manjim ligama, ali svi znamo da takve stvari treba zaboraviti čim prije i okrenuti se sam sebi. Naša prednost je bilo što smo mi bili uključeni u više od 80 posto funkcioniranja kluba. Najbitnije od svega da su ostali skauti koji su u sjeni radili posao dovođenja igrača, a doveli su brojne igrače Gorice samostalno poput Cherifa, Atiemwena kao brojne klince. Zapravo da sam u tom trenutku morao birati hoću li mijenjati naše skaute Šelendića i Krlića za Nikoličiusa odabrao bih sigurno prvu dvojicu. Većinu posla su zapravo odrađivali skauti, a Nikoličius je bio taj koji je izvršavao pregovore, dok sam ja davao amen u financijskom smislu. Tako da u cijeloj priči klub u jednom dijelu izgubio, ali opet dobili smo neke druge pozitivne stvari. Nikoličius je izuzetno profesionalan i radio je svoj posao jako kvalitetno, a i ja sam naučio puno od njega te mislim da je i on od mene.”

Zanimalo nas je i je li Nikoličius u svojoj seriji dovođenja pojačanja u Hajduk možda potražio neko u Gorici. Zato smo pitali Črnka je li bilo kontakta između njih nakon odlaska iz Gorice za sad drugačiju suradnju i je li ga Nikoličius kontaktirao.

“Nije. Ja sam njega kontaktirao za moguću suradnju i neke posudbe, a u početku sam čak i vjerovao da možemo dalje surađivati. Rekao mi je da će se javiti, ali se nije nikad javio. U cijeloj priči svatko se bori zapravo za svoj klub pa ćemo se tako i ponašati”, istaknuo je Črnko.

Jedna od čestih polemika su posudbe igrača među klubovima u istom rangu natjecanja. Ovim problemom se pozabavila i krovna nogometna organizacija FIFA koja će novim pravilnikom uvesti redukciju tog broja. Od 1. srpnja 2022. do 30. lipnja 2023. klub može imati najviše osam posuđenih nogometaša, te osam može posuditi drugim klubovima. Od 1. srpnja 2023. do 30. lipnja 2024. broj posuđenih igrača će pasti na sedam, a od 1. srpnja 2024. godine na po šest u oba smjera. Međutim, igrači koji imaju 21 godinu i manje izuzeti su od pravila. Također, će postojati ograničenje na posudbu tri igrača po sezoni između ista dva kluba. U Hrvatskoj se na taj problem ukazivalo ranije kroz odnos Lokomotive i Dinama, a po novome od ove zime kroz odnos Hrvatskog dragovoljca i Rijeke. Črnko bi primjerice i ova tri igrača po Fifi reducirao na manji broj, a razlog u tome vidi da bi klubovi sami svoje talente trebali razvijati.

“Generalno sam protiv tolikog broja posuđenih igrača. Iako ni mi u nekim brojkama možemo takve stvari izbjeći. Definitivno u ovom segmentu smo to radili u nekim smjerovima koji su od općih interesa za klub. Znači u našoj situaciji se radi o igračima koji su posuđeni iz stranih klubova poput Delfija i Kotarskog za koje imamo opciju otkupa. Takve stvari svi rade. Međutim kad se događaju ovakve stvari da jedan klub unutar istog ranga natjecanja pošalje pet igrača to nije u redu. Ja sam s te strane protiv i definitivno ću zastupati interese hrvatskog nogometa, a ne samo svog kluba i nekog trećeg. Ova naputak Fife da se taj broj reducira je dobar, ali mi unutar HNS-a moramo izričito zabraniti i smanjiti na jednog ili maksimalno dva igrača na posudbi iz jednog u drugi klub istog ranga natjecanja. Da se samo mene pita ja ne bi dao više od jednog. Mislim da će to biti teško provedivo, al i dva je već u redu. Sve preko toga dolazimo do nekakvih upitnika nad glavama koji nam nisu potrebni”, rezolutan je na ovu temu Črnko koji je predsjednik komisije za profesionalni nogomet pri HNS-u..

HNS je u ljeto 2020. godine potpisao je ugovor s novim medijskim partnerom saveza, kompanijom Endorphin Magine LTD. Najavljivan je kao posao stoljeća kojem je ukupna vrijednost ugovora iznosila 103 milijuna eura, a na snagu je trebao stupiti od sezone 2022./23. Gotovo godinu i pol nakon što je ugovor potpisan nitko više nije siguran hoće li taj ugovor zaživjeti i tko će prenositi HNL. Endorphin Magine LTD. nije još predao bankovne garancije, a imaju rok do 15. veljače. Zanimalo nas je gleda li i Črnko kao dopredsjednik HNS-a s optimizmom da će se ovaj posao na kraju ostvariti.

“Čekamo da se ispoštuju dogovoreni rokovi pa ćemo biti pametniji. Covid je sigurno neke stvari usporio i sama realizacija kasni i zbog te činjenice. Ono što znam konkretno u ovom trenutku da kompanija koja potpisala s nama ugovor i treba do 15. veljače izvršiti svoje obaveze prema HNS-u te je taj datum ključan za slijedeće korake. Ukoliko se to ne dogodi Savez će sigurno imati kvalitetno rješenje za ligu. U ime HNS-a mogu reći da ćemo dati sve od sebe, i da će HNL imati kvalitetan ugovor koji će od sljedeće sezone donijeti višestruko kvalitetnije financijsko praćenje što se TV prava tiče. To vam sigurno garantiram u odnosu na ono što je bilo dosad.”

Jedno od pitanja koje Črnko u vrijeme prijelaznog roka čuje više puta u danu svakako je ono o budućnosti Kristijana Lovrića. Ono što se zna javno je bila ponuda Osijeka koja nije zadovoljila Črnka, a postoje i upiti inozemnih klubova.

“U nogometu je teško reći za nekoga u nogometu je li ostaje ili ne. Ja i kad neke ponude postanu konkretne za igrače nastojim ne uzburkavati javnosti i igrače dok ne dođu blizu rješavanja. Plan je ako ne ode Kristijan Lovrić do 17. veljače iz Gorice da sigurno produžuje ugovor. Može se dogoditi da ostane još četiri godine ostane u Gorici, a može se dogoditi i da svaki od narednih 20 dana potpiše za neki drugi klub i ode. Znači ja na to ne mogu utjecati. Znamo da je Lovrić sazrio u svojoj karijeri da napravi iskorak i zakorači stepenicu više. Onog trenutka kad se sve poklopi on će to i napraviti”, zaključio je Črnko.


Tagovi

HNK GoricaNenad ČrnkoMindaugas Nikoličius

Ostale Vijesti