Pixsell
Pixsell

Futsal tržnica: 'Latinizacija' Futsal Pule, egzodus iz Novog Vremena, prvak Dinamo još miruje

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 28.06.23. | 13:50

Futsal-tržnica je za sada (skoro) zanimljivija od nogometne...

Praktički prije nego što je završena prošla sezona, u kojoj je Futsal Dinamo stigao do prvog naslova prvaka u svojoj povijesti, istaknutiji hrvatski klubovi krenuli su u rješavanje križaljke za iduću sezonu koja počinje početkom listopada 2023.

Najaktivniji klubovi za sada su finalisti iz 2022. Novo Vrijeme i aktualni osvajač kupa Futsal Pula. Već smo ranije objavili kako su Makarani doveli novog Brazilca, donedavnog igrača Osijeka Vitora Limu, a onda su obznanili kako Ivan Božović, trener koji je Makarane vodio do naslova 2022., napušta klupu trostrukog prvaka. Njegovo mjesto zauzeo je proslavljeni hrvatski igrač, ujedno i najbolji igrač države po izboru CroFutsala za 2019., Duje Bajrušović koji je Makarane vodio do dva naslova prvaka Hrvatske.

"Čovjek koji je toliko puta bacao u trans tribine makarske dvorane, koji je svojom energijom bio pokretač pozitivnog ludila, koje je prenosio s parketa na tribine, sad se vraća u Makarsku u drugoj ulozi - dolazi voditi našu ekipu s klupe, prvi put u trenerskoj ulozi. Ključevi svlačionice dolaze u Dujine ruke, a u toj svlačionici ga čekaju nekadašnji suigrači iz šampionskih sezona, uz neka nova lica i neke nove mlade snage, a ne sumnjamo da će naš novi trener vrlo brzo snimiti stanje i povesti ekipu na najbolji način u novu sezonu. Duje, dobrodošao nazad i sretno u trenerskoj karijeri!", proučili su mu tada Makarani na svojim službenim stranicama.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, dolazak Bajrušovića i Lime 'poklopio' se s odlascima čak četiri stožerna igrača makarskog kluba. Blago Gašpar, reprezentativac BiH, pojačao je MNK Hercegovine iz Širokog Brijega iz koje je prije dvije godine stigao u Makarsku, zatim je grad podno Biokova napustio i Brazilac Jefferson Breno koji je prešao u redove malteškog prvaka Luxol St. Andrewsa, ujedno i potencijalnog protivnika Dinama i Olmissuma u Ligi prvaka

Novo Vrijeme je potom pretrpjelo još dva bolna udarca - makarski klub napustili su pivot Luka Suton koji bi se mogao vratiti u Italiju te Josip Juretić, iskusni zadnji koji je u karijeri branio još boje Splita, Torcide, Olmissuma i Universitasa.

Što se, pak, Futsal Pule tiče, istarski prvoligaš bio je još aktivniji - i to u obje kategorije. Prvo je krenulo sa smjenom trenera. Nijaza Mulahmetovića zamijenio je mladi Španjolac Alvaro Martinet Castillo (32), a onda je osvajač Hrvatskog kupa obznanio odlazak četiri internacionalca, Argentinca Bernarda Difonza te tri reprezentativca - srpskog Denisa Ramića, slovenskog Igora Osretkara i bosansko-hercegovačkog Darka Milanovića. Potonja dvojica pojačala su ambicioznog drugoligaša iz BiH Bubamaru iz Cazina.

Puljani su umjesto četiri internacionalca, od čega tri 'balkanska' doveli - četiri 'latino-internacionalca'.

Prvi je stigao Italo-Brazilac Vitor Renoldi, 33-godišnji bek s iskustvom igranja u Portugalu, Kuvajtu i Italiji. Odmah iza njega objavljeno je dovođenje vratara Roberta Gozija Juniora, još jednog Brazilca s talijanskom putovnicom, s iskustvom igranja za španjolske, francuske, belgijske i talijanske klubove, a u Pulu je stigao iz španjolskog prvoligaša Noije Portusa Apostolija.

Nakon dva Italo-Brazilca Puležani su doveli i Španjolca! Desni bek Manuel Jesus Blazquez Pacheco (31), popularno znan i kao Chus, cijelu je dosadašnju karijeru proveo u Španjolskoj, a u Pulu je stigao na poziv trenera Castilla.

Četvrto internacionalno pojačanje stiže iz Kolumbije. Dvojici talijanskih Brazilaca i Španjolcu pridružio se Felipe Echavarria Echeverry koji stiže iz prvaka Slovenije Dobovca, a u dosadašnjoj karijeri osvojio je brojne trofeje igrajući za kolumbijske klubove i argentinski San Lorenzo s kojim je osvojio i Copu Libertadores.

Uz ta četiri stranca, Puljani su iz drugoligaša MNK Rijeke vratio mlade nade Denisa Hrgotu (20) i Belima Hasanbašića (21), a Puležani su uz to produžili ugovore s domaćim snagama Davidom Matajom, Nikom Vukmirom i braćom Moravac. Klub je nakon tri sezone napustio i Zagrepčanin Robert Grbić koji je pojačao drugoligaša Rijeku, a iz kluba je otišao i mladi Filip Petrušić.

Od ostalih klubova trebamo spomenuti i Square, koji je danas objavio raskid ugovora s dosadašnjim trenerom prve momčadi Antunom Bačićem, a dubrovački prvoligaš doveo je Brazilca Guiilhermea Dos Santosa koji je prošle dvije sezone igrao za prvoligaša Vrgorac. Square je uz to produžio ugovore s dva reprezentativca Marom Đurašem i Zoranom Primićem, a Gospino polje napustio je reprezentativac Slovenije Teo Turk.

Povratnik u 1.HMNL Uspinjača Gimka u svoje je redove vratila Franju Matkovića, koji je prošlu sezonu proveo u drugoligašu Gorici, i vratara Marka Vukovića, bivšeg reprezentativca koji je posljednjem dvije sezone u ponajboljem njemačkom klubu Weilimdorfu.

Ako izuzmemo viceprvaka Olmissum, koji je na klupu doveo proslavljenog igrača i trenera Franu Despotovića, ostali klubovi za sada miruju, uključujući i prvaka Futsal Dinamo koji očito iščekuje Izbornu skupštinu, a koja će se održati 10. srpnja u Domu sportova II prije nego što se klub oglasi oko akvizicije novih imena i mogućih odlazaka iz kluba.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

FutsalfutsalFutsal DinamoMNK Futsal DinamoPrva HMNLDinamo Zagrebprvenstvo hrvatske u futsaluNovo Vrijeme ApfelFutsal PulaMNK SquareUspinjačaUspinjača-GimkaLjetni prijelazni rok 2023Ljetni prijelazni rokprijelazni rok

Ostale Vijesti