Pixsell
Pixsell

Barcelona, Sporting, Kairat, Anderlecht i društvo prijete Dinamu i Olmissumu, hrvatski prvak kandidirat će se za domaćinstvo

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 31.05.23. | 18:55

Hrvatski prvak Futsal Dinamo prvi put u povijesti igrat će UEFA-inu Ligu prvaka, a viceprvak Olmissum dio elite bit će treći puta..

Futsal Palma je aktualni prvak Europe u futsalu. Španjolski klub iz Palma de Mallorce osvojio je europsku titulu u svojem debitantskom nastupu u europskoj eliti svladavši u finalu Sporting nakon boljeg raspucavanja šesteraca. Liga prvaka u futsalu igra se od sezone 2001./02., a, zanimljivo, u inauguralnom izdanju natjecanja polufinale je igrao Split, danas hrvatski drugoligaš, dok je preteču UEFA-ine Lige prvaka, Europsko klupsko prvenstvo, daleke 1989. godine osvojila zagrebačka Uspinjača koja je u finalu s 3-0 svladala Kutinu (pet godina kasnije Uspinjača je, tada kao predstavnik Hrvatske, igrala finale!). Ti podaci dovoljno govore o tome koliko futsal u Hrvatskoj ima dugačku tradiciju i zašto sve vrijeme imamo tako dobre malonogometaše...

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, posljednjih desetljeća hrvatski klubovi ne mogu u potpunosti parirati najbogatijim europskim klubovima, posebno onima iz Španjolske i Portugala. U tu kategoriju možemo uvrstiti i ruske klubove koji su zbog agresije na Ukrajinu izbačeni iz svih FIFA-inih i UEFA-inih natjecanja, a upravo ta suspenzija omogućila je Hrvatskoj dva predstavnika u najelitnijem klupskom natjecanju Europe.

Iako hrvatski klubovi još od te 2002. nisu imali predstavnika na završnom turniru, posljednjih sedam sezona hrvatski prvaci svaki puta su izborili Elitnu rundu (Liga prvaka se sastoji od četiri razine - Preliminarne runde, Glavne runde, Elitne runde i Final Four turnira). Nacional je 2016. bio na korak do Final Four turnira, u Domu sportova II izgubio je od kasnijeg prvaka Gazprom Jugre iz Jugorska, a u drugoj 'korona sezoni' (2020./21.), kada se Liga prvaka igrala po drukčijem sistemu od uobičajenog, Olmissum je na domaćem parketu izgubio od ruskog KPRF-a s 1-2 i tako propustio plasirati se na završni turnir osam najboljih koji se igrao u zadarskom Višnjiku.

Ta konzistentnost hrvatskih klubova u Preliminarnim i Glavnim rundama omogućila je 1.HMNL skok na peto mjesto nacionalnih renkinga, a kako četiri najbolje rangirane lige, među kojima je i ruska (druga), imaju pravo na dva kluba u Ligi prvaka, Hrvatska je izbacivanjem Rusa dobila drugog kandidata u Ligi prvaka. Tu poziciju prošle sezone obranili su Novo Vrijeme i Futsal Pula koji su prošli Glavnu rundu (našli su se u istoj skupini), a onda su zapeli u Elitnoj rundi. Zanimljivo, u svojoj skupini Elitne runde Novo Vrijeme je u Mallorci izgubilo s 1-2 od kasnijeg prvaka Palme, a Futsal Pula je izgubila 2-7 od Barcelone, a dva zabijena pogotka Kataloncima izbacila su tadašnje prvake iz natjecanja, a na Final Four je prošao Anderlecht koji je Pulu svladao s 3-2.

Novo Vrijeme i Futsal Pula, klubovi koji nisu dohvatili ni finale domaćeg prvenstva, dokazali su da mogu igrati i protiv najjačih momčadi Europe. Zašto onda ne bi mogli Dinamo i Olmissum?!

KADA I KAKO SE IGRA LIGA PRVAKA U FUTSALU?

Ždrijeb Preliminarne i Glavne runde Lige prvaka za sezonu 2023./24. trebao bi biti 5. srpnja. Preliminarna runda bi se trebala igrati krajem kolovoza (prošle godine od 24. do 28.), a Glavna krajem listopada (prošle godine od 25. do 30.). Elitna runda na rasporedu je krajem studenog, a Final Four turnir početkom svibnja iduće godine.

Dinamo i Olmissum, rekli smo, propuštaju Preliminarnu rundu u kojoj se natječu najslabije rangirani klubovi Europe. 32 momčadi raspoređeno je u osam skupina, a samo osvajači skupina osiguravaju plasman u Glavnu rundu koja se sastoji od dva 'puta' (Path A i Path B).

U Putu A nalazi se 16 najbolje rangiranih klubova prema nacionalnom i pojedinačnom renkingu. Tih 16 klubova raspoređeno je u četiri skupine, a iz svake skupine tri najbolja prolaze u Elitnu rundu.

U Putu B nalazi se 16 klubova raspoređenih u četiri skupine (osam osvajača turnira Preliminarne runde plasiraju se u Put B), a samo pobjednici skupina ostvaruju plasman u Elitnu rundu.

Za Dinamo i Olmissum je sigurno da će se, zbog nacionalnog koeficijenta, nalaziti u Putu A, što znači da će biti potrebno završiti među tri najbolje momčadi skupine kako bi izborili Elitnu rundu. No, to neće biti lagano jer se u Putu A nalazi sama krema europskog futsala. Pitanje ostaje u kojem će potu hrvatski klubovi završiti.

Novo Vrijeme je prošle sezone bila najbolje rangirana momčad trećeg pota jer je u dva ranija nastupa u Ligi prvaka prošla Preliminarnu i Glavnu rundu. Futsal Pula je, kao debitant, bila u četvrtom potu. U kojim će potovima završiti Dinamo i Olmissum trenutno je teško prognozirati jer još nisu poznati svi sudionici iduće Lige prvaka. Olmissum bi, zbog dva prethodna uspješna nastupa mogao završiti u drugom potu, vrlo teško u četvrtom, a Dinamo se mora nadati da će zbog nacionalnog koeficijenta i činjenice da u Ligu prvaka ulazi kao prvak države biti smješten u treći pot. Dobra vijest za oba kluba jest novi prvak Ukrajine, HIT Kijev koji je u finalu nadvisio favorizirani Uragan s 3-2 i kojem će ovo biti debi u Ligi prvaka. Druga dobra vijest je posrtaj vječitog prvaka Češke Chrudima u finalu od Plzena.

U Zagrebu i Omišu trebali bi se također nadati da Nizozemski Hovocubo ne osvoji naslov prvaka Nizozemske te da Feldi Eboli ne bude prvi u Italiji. No, o tom potom...

KOJE BI SVE SUPARNIKE HRVATSKI KLUBOVI MOGLI DOBITI?

U Španjolskoj još nije odigrana prva utakmica polufinala. Najveći favoriti za naslov su prva iz regularnog dijela i aktualni europski prvak Palma Futsal te drugoplasirana Barcelona koja u polufinalu igra s Inter Movistarom. Što se Portugala tiče, trenutno su u tijeku polufinala, Sporting (najbolji iz regularnog dijela) u polufinalu ima 1-0 prednost pred Leonesom, a drugoplasirana Braga vodi s 1-0 protiv aktualnog prvaka Benfice. Prvak četvrte lige Europe Kazahstana je opet Kairat Almaty, a u Ligu prvaka plasirao se i Ayat koji se prošle sezone našao u skupini Glavne runde s Novim Vremenom i Futsal Pulom i završio je - posljednji.

U Italiji Napoli vodi s 1-0 u polufinalnoj seriji protiv aktualnog prvaka Feldi Ebolija, a Futsal Roma ima prednost od 1-0 ispred Pescare. Prilično iznenađenje u Ukrajini je priredio HIT Kiev koji je s 3-2 u finalnoj seriji nadvisio prvaka iz 2022. i favorita natjecanja Uragan.

Dinamo i Olmissum igrali su prijateljske utakmice s novim-starim prvakom Slovenije Dobovcem, a sada će to moći učiniti i u Ligi prvaka. Tu će biti i prvak češke Interobal Plzen koji je u finalu s 3-0 u seriji svladao 'vječitog prvaka' Chrudim. Prvak Belgije bit će, gotovo sigurno Anderlecht, klub za kojeg igra naš Franco Jelovčić, a koji je u prvoj utakmici u gostima svladao Antwerpen s 5-1. Uzvrat se igra u Bruxsselesu i za očekivati je da će suidonik završnog turnira Lige prvaka obraniti naslov svoje države.

U Francuskoj su u tijeku tek druge utakmice polufinala. Nakon propadanja projekta Futsal Galacticosa i ACCS Parisa, naslov će ove godine osvojiti netko iz četvorke Etoile Levalloise - Lille (Etoile vodi 1-0 u seriji) te Nantes - Paris Sporting (pariška filijala lisabonskog Sportinga i aktualni prvak trenutno vodi 1-0).

Prvak Grčke je atenski Doukas koji je u finalu svladao AEK (Dinamo je, zanimljivo, na Šalati jednom ugostio Doukas), a prvak Rumunjske je ponovno United Galati kojeg je Futsal Pula prošle sezone svladala u Elitnoj rundi natjecanja.

KAKO DO DOMAĆINSTVA NATJECANJA?

Iz Dinama su u neformalnim razgovorima naglasili kako će se klub kandidirati za domaćinstvo Glavne runde natjecanja, a ako prođe u Elitnu i Elitne. Tu se opet ponavlja problem nedostatka adekvatne sportske dvorane u Gradu Zagrebu. Ledena dvorana Doma sportova nije u funkciji od 2019., Dvojka je premala, a, čini se i KC Dražena Petrovića. Ostaje i mogućnost igranja u Areni, no riječ je o tipu dvorane u kojem se smanjuje navijački efekt.

Organizator turnira od UEFA-e dobije 40 tisuća eura i mora zadovoljiti sve potrebne uvjete kako bi smjestili goste, omogućili im prijevoz i hranu za vrijeme trajanja turnira. Samim time Dinamo i Olmissum bi s organizacijom turnira i dobro odrađenim marketingom mogli i te kako profitirati od organizacije turnira, a domaćinstvo bi im i povećalo šanse u nastojanju da izbore Elitnu rundu....

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Futsal DinamoMNK Futsal DinamoMNK OlmissumOlmissumFutsal Liga prvaka

Ostale Vijesti