Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Fruk nije zaslužio izbornikov muk, zašto prvi asistent HNL-a nema svoje mjesto među 'velikim dečkima'?

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 19.03.24. | 11:30

Toni nije zabljesnuo pa se ugasio, na prste jedne ruke mogu se nabrojati igrači u HNL-u koji, poput njega, od prvog pa sve do 27. kola igraju konstantno na visokoj razini bez praktički ikakvih amplituda, a iako je na njega oko bacio Luis Enrique, isto, očito, nije bio spreman napraviti Zlatko Dalić. A ovo je bila idealna prilika…

Kad se krajem svibnja bude podvukla ona završna crta o kojoj svi treneri toliko vole pričati, neovisno o tome kakav će biti kraj riječke priče, jednim od najboljih poteza kluba sigurno će se označiti ono što su na Kvarneru napravili 12. srpnja 2023. godine. Tog je dana svoje prvo službeno slikanje u riječkom dresu odradio Toni Fruk, trenutno prvi asistent HNL-a i sasvim sigurno jedan od najboljih igrača hrvatskog prvenstva ove sezone.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Navijači Rijeke bili su oduševljeni kad je ovaj polivalentni veznjak stigao na Kvarner i sa svojim novim klubom potpisao četverogodišnji ugovor. Oni koji vole pratiti zbivanja na drugoligaškim travnjacima pamtili su njegove čudesne pogotke u dresu Dubrave TK, dok je svega 20-ak dana prije dolaska na Rujevicu s Goricom uspio u 'nemogućoj misiji' i izborio ostanak u elitnom društvu. Dakle, nije bilo nikakvih upitnika, svima je u Gradu koji teče bilo jasno kako je Toni 'taj', a on je za povjerenje koje je dobio odgovorio na način na kojeg se od njega i očekivalo.

Toni nije tip koji voli fotoobjektive, nije netko tko se gura u prvi red kad su upaljene kamere, nije netko tko će 'iskakati iz paštete'. U svlačionici i izvan nje, riječ je o mirnom dečku, staloženom, iznimno zrelom za svoje godine. I, što nije čest slučaj među nogometašima, vrlo pristojnom… Ukratko, Toni je jedan od onih za koje bi stari rekli kako bi ga 'svaka majka za zeta poželjela'.

No, kad zakorači na zeleni travnjak, u njegovoj se glavi dogodi 'klik'.

Stoput ispričana fora s ubojicom dječjeg lica i u njegovom bi se slučaju mogla iskoristiti. Samo, on nije tipični 'hitman', nije jedan od onih koji dobije papirić s imenom i bez pitanja kreće u egzekuciju. Toni je tip koji analizira, koji neumorno radi, u čijoj glavi se događa stotinu matematičkih operacija prije nego što donese finalnu presudu. Njegov igrački IQ je na najvišoj mogućoj razini, a odluke koje donosi na terenu najčešće budu upravo onakve kakve bi izabrali svi nogometni stručnjaci da kojim slučajem mogu pratiti utakmicu iz ptičje perspektive. Toni nema tu mogućnost, ali njegova dodavanja ponekad djeluju kao da ima. Kao da vidi ono što se ne može vidjeti, kao da uvijek odlučio onako kako bi trebalo odlučiti.

I zato sva ta pisanja o PSG-u nisu nikakvo čudo. Nije to nešto zbog čega bismo trebali reagirati 'wow, ovo zvuči nemoguće'. Ne, to je itekako moguće! I sve to se događa s razlogom. Ne bi imalo smisla pisati da bi već sada bio standardni prvotimac PSG-a, ali da bi do toga mogao doći ako nastavi igrački rasti kao unazad godinu dana…

Ono što je posebno fascinantno u kontekstu ove sadašnje Rijeke i Tonija Fruka je to da je upravo on igrač koji je najviše prilagodio svoju igru kako bi cijela momčad mogla brati plodove. Kad napravimo korak unazad i pogledamo malo širu sliku, gotovo pa svi igrači Rijeke, naročito onih udarnih 11, igraju na svojim prirodnim pozicijama, samo Toni i budući kapetan Ivan Smolčić ne. A to ni u kojem slučaju nije mala stvar.

Činjenica da je spreman 'uzeti sebi od usta' kako bi dao drugima je nešto što bi se posebno trebalo svidjeti Zlatku Daliću. Izbornik nikada nije volio 'glasne' igrače, nikada nije volio one koji će raditi samo za sebe. Takvi su, uglavnom, u među Vatrenima postali bivši. Neki izbornikovom odlukom, neki odlukom kolektiva, a neki 'samovoljnim oproštajem' dan prije okupljanja. Toni, kako bi rekli Englezi, checks all the boxes kad se priča što Dalić traži i želi od svojih igrača, ali, za ovaj reprezentativni ciklus, poziv nije dobio. Čak ni pretpoziv!

Svatko tko si daje za pravo propitkivati Zlatka Dalića i njegove odluke, koliko god se on nekom sviđao ili ne, treba prvo zastati, duboko udahnuti i onda se sjetiti da se komentira čovjek koji je zemlju od 3.9 milijuna stanovnika dvaput u četiri godine odveo do svjetskih odličja. Dakle, svima je jasno da Dalić zna što radi, ali u ovom slučaju dojam je da je ipak 'zeznuo'. Vjerojatno, odnosno sigurno, ne namjerno, ali teško da će imati bolju priliku od ove da testira jednog igrača s tako visokim stropom u okruženju 'velikih dečkiju'. Pogotovo jer se dan prije okupljanja ozlijedio Martin Baturina, praktički isti (ili vrlo sličan) profil igrača kakav je Toni Fruk i netko tko je također primarno bio pozvan kako bi se priviknuo na atmosferu u reprezentaciji te se pripremio za sve ono što ga čeka u budućnosti. Toni također nije netko od koga bi se očekivalo da igra, da na terenu odlučuje, da išta posebno među velikim dečkima, barem za prvi put, napravi. Poziv bi bio nagrada za sve što je ove, ali i prethodne sezone pokazao, baš kao i poruka svim igračima koji 'dišu kako Dalić najviše voli' da je to pravi put da se domogne reprezentacije.

Fruk je, složit će se većina, vjerojatno morao imati mjesto u avionu za Egipat, ali zbog izbornikovog muka na Kvarneru neće biti puča. Negdje drugdje možda bi, ali u Zaljevu se to tako ne radi. I toga je Toni svjestan. Na poziv će tako morati još malo pričekati, a tko zna, možda ga sve ovo dodatno motivira pa ga na kraju dočeka tamo negdje sredinom svibnja, taman pred sam kraj prvenstva. U kojem Rijeka i Toni imaju planove iste kakve ima Dalić s reprezentacijom u Njemačkoj…



Tagovi

Toni FrukZlatko DalićHrvatska nogometna ligaHNSHNK RijekaRijeka

Ostale Vijesti