Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Frigan za Germanijak: "Jedva čekam utakmicu u Varaždinu. Dinamo ili MLS? Ima ponuda, ali fokus mi je na Rijeci"

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 22.03.23. | 16:00

Mladi Riječanin jednan je od najzanimljivijih igrača HNL-a što pokazuju i silne ponude koje se spominju oko njega i skorašnji transfer je neupitan. U međuvremenu, on se želi i dalje uspješno dokazati u Rijeci i uz to nametnuti i u redovima hrvatske reprezentacije

Mlada Hrvatska reprezentacija odigrat će dva prijateljska susreta u reprezentativnoj pauzi. Prvi je ispit protiv Izraela u Varaždinu, a potom naši mladići idu u Englesku gdje će snage odmjeriti s tamošnjom U21 reprezentacijom. Mladi Vatreni okupili su se u Velikoj Gorici, a potom krenuli s pripremama. Stigli su svi osim operiranog Luke Sučića iz RB Salzburga, no i Igor Bišćan i njegovi igrači tvrde da će taj udarac jednostavno morati prihvatiti i dati sve od sebe da se ne osjeti njegov izostanak. Jedna od najvećih uzdanica u redovima naše momčadi Bišćanu će sigurno biti i 20-godišnji riječki golgeter Matija Frigan.

Unatoč tome što je Rijeka ove sezone igrala s velikim oscilacijama, Frigan je uspio upisati osam golova i dvije asistencije u 17 nastupa ove sezone u HNL-u. Ljevonogi napadač prošao je i mlade selekcije Hrvatske. Iskazao se pod izbornikom Josipom Šimunićem i sada nastavlja svoj put u kockastom dresu. Za U21 selekciju je do sada upisao jedan nastup (s 19 godina, 9 mjeseci i 10 dana) i to u studenom prošle godine na Aldo Drosini kada je Hrvatska odigrala 1:1 s vršnjacima iz Austrije, također u prijateljskoj utakmici. Matija je na taj nastup jako ponosan, a veseli se i prilici koju bi mogao dobiti u Varaždinu u kojemu je već postizao golove u dresu Rijeke. S nama je prokomentirao stanje u reprezentaciji, ali i Rijeci i kako mu je igrati pod novim šefom kluba s Rujevice.

Je li dobro došlo ovo okupljanje u turbulentnoj sezoni?

"Uvijek je posebno lijepo okupiti se s reprezentacijom. Nismo se dugo vidjeli i biti na okupu s ostalim dečkima je odlično. Odradili smo jedan trening i evo, pripremamo se dalje za utakmice, želimo ostvariti najbolji mogući rezultat.”

Obje su utakmice prijateljskog karaktera. To će biti ispiti pred Euro. Prva utakmica igra se u Varaždinu, pred domaćom publikom protiv Izraela. Što očekujete od te utakmice?

“Iako su prijateljske shvaćamo ih ozbiljno kao i sve druge utakmice, svaka je prilika za dokazivanje i nas kao igrača i cijele reprezentacije. Znamo da će biti teško, ali znamo da smo kvalitetni i da se možemo 'potući' sa svima. Moramo se pripremiti maksimalno i dati sve od sebe da pobijedimo. Izrael je dobra momčad koju ne smijemo podcijeniti. Ne znamo još puno o njima, ali imat ćemo analize i napraviti sve da se na najbolji mogući način pripremimo za njih.”

Veselite li se podršci domaće publike? Vaš debi za mladu reprezentaciju je bio na Aldo Drosini. 

“Naravno. Navijači nas uvijek podržavaju i mi cijenimo tu podršku koju nam daju. Siguran sam da će biti puno navijača. Varaždin je grad koji zna cijeniti sport, reprezentaciju i nogomet. Volim igrati u Varaždinu, tamo sam i zabio gol kada sam posljednji puta igrao protiv Varaždina u HNL-u, haha. Veselim se jako utakmici s reprezentacijom ondje."

Druga se igra u Engleskoj protiv njihove reprezentacije. Koliko vam je to motivacija ili u jednu ruku doza treme? Ipak je to jedan klasičan europski stadion, velika pozornica, da tako kažemo.

“Gledamo na to isto kao i na prvu utakmicu - maksimalno ozbiljno, s respektom prema protivniku, ali ne bojimo se nikoga. Englezi kao reprezentacija su sigurno jako dobri, igraju im igrači po Premiershipu i Championshipu. Stadion na kojem igramo je klasični engleski i sigurno će biti lijepo ondje izaći na taj travnjak. Trebamo se samo pripremiti i dati sve od sebe.”

NEMA SUČIĆA, A U NAPADU 'GUŽVA'

Na Euru vas čeka zanimljiva skupina.

“Bit će teško, sigurno, ali do toga ima vremena. Sada nam je fokus na ove dvije utakmice. Samo da mi budemo svi zdravi. Sigurno ćemo dati sve od sebe da napravimo odličan rezultat.”

Što se momčadi tiče, svi ste više-manje tu. Ali nema Luke Sučića koji je morao na operaciju.

“Sigurno da će Luka nedostajati, ali imamo širok i kvalitetan kadar. Tko god bude igrao dat će sve od sebe. Mi smo jako dobra reprezentacija i međusobno smo odlično povezani kao suigrači i kao prijatelji, tako da neće biti nikakvih problema.”

U napadu je velika konkurencija, kako gledate na to?

“Zdrava konkurencija uvijek dobro dođe. Nema tu nikakvih problema ni trzavica. Da nema konkurencije, vjerojatno bismo se nekada pretjerano opustili, možda bi izostali i neki rezultati, a ovako guramo jedan drugoga da budemo bolji.”

Koja vam je pozicija najdraža za igrati? Ponekad ste osim u špici bili i na krilu.

“Prilagodit ću se uvijek onome što je najbolje za momčad ili reprezentaciju, ali ako mene pitate… Najbolje se osjećam na poziji devetke.”

U Rijeci se puno toga dogodilo u ovoj sezoni. Od šarenih rezultata do šarenog spektra trenera koji su prošli svlačionicom. Vaš status, pak, nije bio upitan ni u kojem trenutku.

“Zadovoljan sam svojim statusom. Dajem sve od sebe, radim predano na svakom treningu, a treneri su to cijenili. Najbitnije je da nema ozljeda.”

Što je donio Sergej Jakirović da vas je tako brzo probudio?

“Dogodilo se stvarno jedno buđenje s obzirom na to gdje smo bili u prvom dijelu sezone. Trener Jakirović je kao prvo odličan čovjek, a i trener, baš “zna znanje”. Posložio nas je od početka i svatko zna što je njegov zadatak. On voli da mu momčad igra visoki presing, voli da svatko zna što mu je raditi u kojem trenutku i to pokušava postići i kod nas. Mislim da mu za sada dobro ide. Odmah je postigao autoritet u svlačionici, svaki igrač ga predano sluša i slijedi i mislim da je to odličan recept za stvaranje kvalitetne momčadi, da Rijeku opet vratimo na pobjedničke staze, ondje gdje joj je i mjesto."

Što vam je prvo rekao kad je došao?

“Ne znam baš više koje su bile prve riječi, ali znam da je odmah rekao da ćemo raditi puno na kondiciji. To je i bio u pravu, nedostajalo nam je to na treninzima u prvom dijelu sezone, vidjelo se to i u igri, padali smo pred kraj utakmice, a sada ‘ganjamo’ protivnike po terenu cijelu utakmicu. Tu je napravio velik posao.”

DINAMO ILI MLS

Žele vas i drugi treneri HNL-a, evo čak i Zoran Zekić u Slaven Belupu, ali spominjali ste se jako ozbiljno i oko Dinama. Gdje je zapelo?

“Istina je, bilo je pregovora. Bilo je jako blizu, ali nešto je zapelo, ne mogu reći što točno, ostao sam doma u Rijeci, tu sam i najsretniji. Ostaje mi samo nastaviti raditi, poboljšavati se pa ćemo vidjeti što će donijeti budućnost i što će biti na ljeto.”

Ako ne odete prije u MLS…? 

“Da, tamo još traje prijelazni rok. Ima i tu nečega, ali još ništa konkretno. Neki klubovi su zainteresirani, ali vidjet ćemo…”

Hoćete li nam reći koji su klubovi u pitanju?

“Ne bih o imenima. Htio bih otići u klubove koji će mi pružiti najbolji razvoj, ali fokus je sad Rijeka i da budem zdrav pa na ljeto što bude. Imam ljude koji se brinu o tome, a ja samo moram bit koncentriran na rad i Rijeku. ”

Ne biste se prije odlaska van voljeli ipak okušati u Dinamu, ako za to postoji šansa?

“Ne znam što bih vam rekao. Znamo svi kakav je klub Dinamo, kako radi, kakve rezultate ima i što znači u nogometnom svijetu, osobito u Hrvatskoj, tako da ne znam. Moram sačekati i vidjeti, sve će ovisiti o drugim ponudama. Ali ranije sam već rekao da dobijem ponudu iz Europe i Amerike, da bih radije išao u Ameriku.”

I pod uvjetom da vam se javi neki klub Liga petice?

“Pa… Ovisi koji. Ne bih išao u one oko kojih sam se spominjao u Europi. Američka liga me jako privlači, odlična je za mlade igrače, za razvoj, puno ulažu u nju svi klubovi, razvijaju i sebe i igrače…”

Kako vidite rasplet HNL-a? Je li pitanje prvaka 'odlučeno' i kako će se rasplesti bitka za Europu?

"Što se bitke za vrh tiče, mislim da je Dinamo siguran prvak, da mu više nitko ne može zaprijetiti. Ovaj bodovni razmak koji ima, mislim da će on odraditi sve do kraja vrhunski.”

A Europa? Tu je teška borba…

“Mislim da smo mi najveći konkurenti za ulazak u Europu, osobito jer bi nam to puno značilo nakon svih rezultata na početku sezone, a i sada pokazujemo koliko možemo u zadnjim utakmicama, samo da svi budemo zdravi, mislim da ju možemo izboriti. Ali bit će teško. Što se konkurencije za Europu tiče, ne znam što reći i koga odrediti kao najvećeg protivnika budući da smo svi u samo par bodova razlike, sve je to dva ili tri boda gore-dole, sve se može promijeniti u samo par utakmica, a do kraja je ostalo još puno. Bit će zanimljivo do kraja.”


Tagovi

Matija FriganHrvatska U21Prijateljska utakmica

Ostale Vijesti