Reuters
Reuters

Počinju kvalifikacije za Euro 2024: U prvom kolu odmah najveći derbi kvalifikacija!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 22.03.23. | 08:02

Sa sutrašnjim danom počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje će se na ljeto 2024. održati u Njemačkoj, od 14. lipnja do 14. srpnja

Nakon finalne utakmice Svjetskog prvenstva 2022 u Kataru na scenu se ponovno vraća reprezentativni nogomet! Još 2021. održalo se Europsko prvenstvo, još se nisu stišali dojmovi sa Svjetskog prvenstva 2022, a već (u četvrtak) kreću kvalifikacije za Euro 2024 koje će se održati u Njemačkoj. Na njemu će sudjelovati 24 reprezentacije, domaćin Njemačka već je osigurala svoj plasman, 20 ćemo ih saznati nakon Kvalifikacija koje traju od 23. ožujka do 21. studenog 2023., a posljednje tri nakon playoffa koji se odnosi na Ligu nacija (Četiri najbolje reprezentacije iz A, B i C divizije Lige nacija, a koje nisu izborile direktni plasman na Euro, imat će priliku izboriti završni turnir kroz dodatni turnir koji će se održati od 21. do 26. ožujka 2024. godine).

Tako su 53 europske reprezentacije raspoređene u 10 kvalifikacijskih skupina, sedam ih ima po pet reprezentacija, a tri po šest. Dvije najbolje rangirane reprezentacije iz svake skupine izborit će direktni plasman u Njemačku 2024.

Hrvatska se, kao što je poznato nalazi u skupini D s Walesom, Turskom, Armenijom i Latvijom. Neugodna skupina, no, sve osim prvog mjesta Dalićevih izabranika predstavljalo bi veliko iznenađenje.

Kvalifikacijska 'skupina smrti' svakako je skupina C u kojoj se nalaze aktualni europski prvak Italija, aktualni europski viceprvak Engleska, a koji će se, zanimljivo, susresti već u prvom kolu!

Uz finaliste zadnjeg Eura tu su još iznimno jaka i potentna Ukrajina, sve bolja Sjeverna Makedonija (koja je izbacila Italiju u dodatnim kvalifikacijama za Katar pa pokleknula u finalu od Portugala) te potpuni autsajder Malta. Talijani i Englezi ovdje se nameću kao najveći favoriti, no nešto će se pitati i reprezentacije Ukrajine i Makedonije.

Neugodna je i skupina B u kojoj se nalaze svjetski viceprvaci Francuzi, Nizozemci, Irci i europski prvaci iz 2004. Grci. Iako su, kao i u ranijem slučaju, Nizozemci i Francuzi favoriti, obje će se reprezentacije morati dosta namučiti ne bi li došli do pobjeda nad Grčom i Irskom. Gibraltar u ovom društvu može se nadati tek pokojem bodu.

Veliku šansu za prvi plasman na europsku smotru imaju naši susjedni iz Bosne i Hercegovine. U skupini J Portugal je izraziti favorit, no smatra se da bi BiH treba biti bolja od Islanda, Slovačke, posebno Luksemburga i Lihtenštajna.

U ovim kvalifikacijama imat ćemo i nekoliko izrazito izjednačenih skupina. Recimo u skupini E, Češka i Albanija mogu se nadati plasmanu u Njemačku, Ovčji Otoci i Moldova ipak ne.

Uzbudljivo će biti u skupini F u kojoj nova generacija Belgije brani vodeću poziciju ispred Austrije, Švedske, ali i neugodnih reprezentacija poput Azerbajddžana i Estonije.

Još napetije će biti u skupini G u kojoj su Mađarska, Srbija, Bugarska, Crna Gora i Litva. Mađari i Srbi su favoriti, no i ostale tri reprezentacije imaju svoje adute (Litva najmanje).

Težak posao očekuje naše susjede Slovence koji se nalaze u skupini H s Danskom, Finskom, Kazahstanom, Sjevernom Irskom i San Marinom. Svi osim najslabije reprezentacije Globusa imaju se pravo nadati plasmanu u Njemačku.

'Svašta' bi moglo biti i u skupini I koju sa statusom predvodi Švicarska, no tu su još neugodne reprezentacije Izraela, Rumunjske, Kosova i Bjelorusije. Andora je potpuni autsajder.

Također, bit će zanimljivo vidjeti hoće li svoju prvu veliku smotru vidjeti Erling Haaland s talentiranom norveškom generacijom koja se nalazi u skupini A s favoritom Španjolskom, zatim Škotskom, Gruzijom i Ciprom. Od potonje dvije reprezentacije Haaland i društvo trebali bi biti bolji, hoće li biti bolji i od Škota? Vidjet ćemo.

Oglas

Euro 2024, kvalifikacije

SKUPINA A

Subota, 25. ožujka

Škotska – Cipar 3:0

Španjolska – Norveška 3:0

Utorak, 28. ožujka

Gruzija – Norveška 1:1

Škotska – Španjolska 2:0

SKUPINA B

Petak, 24. ožujka

Francuska – Nizozemska 4:0

Gibraltar – Grčka 0:3

Ponedjeljak, 27. ožujka

Nizozemska – Gibraltar 3:0

R.Irska – Francuska 0:1

SKUPINA C

Četvrtak, 23. ožujka

S. Makedonija – Malta 2:1

Italija – Engleska 1:2

Nedjelja, 26. ožujka

Engleska – Ukrajina 2:0

Malta – Italija 0:2

SKUPINA D

Subota, 25. ožujka

Armenija – Turska 1:2

Hrvatska – Wales 1:1

Utorak, 28. ožujka

Turska – Hrvatska 0:2

Wales – Latvija 2:1

SKUPINA E

Petak, 24. ožujka

Moldova – Ovčji Otoci 1:1

Češka – Poljska 3:1

Ponedjeljak, 27. ožujka

Poljska – Albanija 1:0

Moldova – Češka 0:0

SKUPINA F

Petak, 24. ožujka

Švedska – Belgija 0:3

Austrija – Azerbajdžan 4:1

Ponedjeljak, 27. ožujka

Švedska – Azerbajdžan 5:0

Austrija – Estonija 2:1

SKUPINA G

Petak, 24. ožujka

Bugarska – Crna Gora 0:1

Srbija – Litva 2:0

Ponedjeljak, 27. ožujka

Mađarska – Bugarska 3:0

Crna Gora – Srbija 0:2

SKUPINA H

Četvrtak, 23. ožujka

Kazahstan – Slovenija 0:1

San Marino – S. Irska 0:2

Danska – Finska 3:1

Nedjelja, 26. ožujka

Kazahstan – Danska 3:2

Slovenija – San Marino 2:0

S. Irska – Finska 0:1

SKUPINA I

Subota, 25. ožujka

Andora – Rumunjska 0:2

Bjelorusija – Švicarska 0:5

Izrael – Kosovo 1:1

Utorak, 28. ožujka

Švicarska – Izrael 3:0

Kosovo – Andora 1:1

Rumunjska – Bjelorusija 2:1

SKUPINA J

Četvrtak, 23. ožujka

BiH – Island 3:0

Slovačka – Luksemburg 0:0

Portugal – Lihtenštajn 4:0

Nedjelja, 26. ožujka

Slovačka – BiH 2:0

Luksemburg – Portugal 0:6

Lihtenštajn – Island 0:7

 


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

europsko prvenstvo u nogometuEuro 2024Kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024

Ostale Vijesti