Reuters
Reuters

Francuzi moraju 'odraditi posao', neopterećeni Marokanci žele napraviti jednu od najvećih senzacija u povijesti SP-a (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 14.12.22. | 08:05

Ključan će biti dvoboj dva ponajbolja prijatelja koji dijele svlačionicu u PSG-u i koji jedan drugoga 'poznaju u dušu'…

Kad su se Achraf Hakimi i Kylian Mbappe pozdravljali prije nego što su svaki sa svojom reprezentacijom krenuli na pripreme za Svjetsko prvenstvo, vjerojatno su si rekli 'vidimo se u finalu'. Nije se to ispostavilo točnim, dva ponajbolja prijatelja susrest će se u polufinalu, ali ruku na srce, nitko to nije očekivao. Prije ovog SP-a, nijedna afrička reprezentacija nije otišla dalje četvrtfinala, ali Marokanci su, protivno svim očekivanjima, napravili uspjeh u kojeg ni oni najveći optimisti nisu mogli vjerovati po dolasku u Katar. Korak po korak, Maroko je prolazio dalje, a kad na putu do polufinala srušiš Belgiju, Španjolsku i Portugal, a pritom ti te mega reprezentacije ne uspiju postići pogodak, onda sigurno nisi slučajno u polufinalu Svjetskog prvenstva. O ovom herojskom podvigu Marokanca jednog će se dana snimati filmovi, cijeli Crni kontinent ih slavi, ali ako njih pitate – oni nisu rekli svoju posljednju riječ. Iako će do kraja SP-a igrati još s Francuskom, a potom i Hrvatskom ili Argentinom…

S druge strane, prolazak Francuske u polufinale SP-a je na neki način shvaćen zdravo za gotovo. Čak ni zbog činjenice da su uoči prvenstva ostali bez nekoliko igrača koji bi se sigurno našli u početnoj postavi im se nije dalo 'kredita', Francuzi su velesila, imaju Mbappea, nevjerojatno podcijenjenog Girouda, Griezmanna koji u Atleticu (a pogotovo prije Barceloni) i Francuskoj nije isti igrač te Tchouamenija koji bi jednog dana, uz Camavingu, u prvoj postavi kraljevskog kluba trebao kvalitetno zamijeniti Luku Modrića i(li) Tonija Kroosa.

Francuzi su prvenstvo otvorili s dvije pobjede, zatim je njihovu 'drugu momčad' porazio Tunis, da bi u nokaut fazi rutinski riješili Poljake, a potom i pokazali da su ipak stepenicu iznad Engleza koje su poslali kući bez 'footballa'. Što se tiče Marokanaca, oni su protiv Hrvata odigrali utakmicu bez pogodaka, nakon čega je krenuo niz pobjeda. Prvo je pala Belgija, nakon čega su shvatili koliko su snažni, da bi onda pobjedom protiv Kanade završili kao vodeća momčad skupine. Nisu se 'usrećili' time, jer kao protivnik im je stigla Španjolska, ali opet, protivno svim očekivanjima, Maroko je prošao dalje. I to kako…

Rođeni Španjolac, Achraf Hakimi, u raspucavanju je izveo 'panenku' koja je na kraju presudila Luisu Enriqueu te je Maroko kao veliki autsajder prošao dalje. Zatim, došao je Portugal, Cristiano Ronaldo je bio na klupi, goropadni Goncalo Ramos bio je u vrhu napada, ali čudesna obrana Maroka je izdržala sve njihove nalete te su na kraju pogotkom El-Nesyrija izborili povijesni uspjeh – plasman u polufinale SP-a!

Da je Johan Cruijff živ, on sigurno ne bi gledao utakmice Maroka. Nema tu atraktivnosti, nema tu neke 'nogometne' igre, nema tu famozne 'tiki-take'. Čak ni slučajno. Najveća tiki-taka je kad na desnoj strani Hakimi i Ziyech odigraju dupli pas, sve više od toga za njih je previše. No, pragmatičnim pristupom i konstantnom progresijom momčadi dogurali su do toga da su u polufinalu, a iako u njihovim utakmicama nećete uživati, to ne znači da se na njima nema što za vidjeti.

U Maroku, obrana je početak i kraj svega. Uostalom, u Kataru su primili svega jedan pogodak. I to im ga nitko 'drugi' nije zabio, već je Augard bio taj koji je matirao svojeg vratara. Iako, važno je za reći, to se dogodilo na utakmici protiv Kanade kad je već Maroko imao dva pogotka prednosti…

Iako se kritiziralo Savez zbog smjene Vahida Halilhodžića, njihova se odluka pokazala sjajnom. Ziyech i Mazraoui bili su otpisani, a sad su ključni igrači. Dobro, ne baš ključni, ali su standardni prvotimci i momčad sigurno ne bi bila ista bez njih. Naročito Ziyecha, koji daje taj mali dašak magije u jednoj iznimno rigidnoj momčadi koja je iznimno defenzivno nastrojena.

Ali, da ne bi mi sada samo o Marokancima, valja nešto reći i na temu Francuske. Nema Pogbe, Benzeme, Kantea, Kimpembea, Nkunkua, Lucas Hernandez se ozlijedio na otvaranju SP-a… A oni opet, bez da su praktički imali trenutke u kojima su morali 'strahovati', su se plasirali u polufinale SP-a. Kylian Mbappe je potegao kad je trebalo, ali ova Francuska sigurno ne bi bila ista momčad da nema u svojim redovima Antoinea Griezmanna koji igra za Tricolore toliko dobro da se zapitamo što se događalo s njim posljednjih par godina. Zanimljiva je ta njegova promjena na terenu, jer prije četiri godine u Rusiji, kad je također bio među boljim igračima Francuske (ako ne i najbolji), on više igrao kao 'desetka', dok je sad otkrio i mjesto 'osmice' što može pokriti i više nego dobro. Zapravo, kad gledate Griezmanna kao osmicu, on bi se u svakoj reprezentaciji na ovom SP-u našao u početnih 11 izuzev jedne. Pogađate o kojoj je riječ bez da vam išta sugeriramo…

U drugom polufinalnom paru postoji jedan istaknuti favorit i jedan autsajder. Ali, viđali smo već, a pogotovo na ovom SP-u, da su iznenađenja itekako moguća, stoga Francuzi prvo moraju skočiti, a tek onda reći hop.

Dosad su Francuska i Maroko tek dvaput odmjerili snage. Prvi put u siječnju 99., tada je Francuska kao aktualni prvak svijeta u prijateljskom ogledu minimalno slavio, a pogodak odluke postigao je Youri Djorkaeff na asistenciju Roberta Piresa u 47. minuti. Zanimljivo, tu utakmicu igrao je i Didier Deschamps, aktualni izbornik Francuske, dok je Maroko vodio legendarni Henri Michel, nekoć veliki igrač i trener koji je u dva navrata vodio Francusku, ali i Maroko.

Druga utakmica odigrana je osam godina kasnije. Ne Stade de Franceu je Maroko, koji je tada imao možda i veću podršku od domaćina, poveo pogotkom Sektiouija, da bi onda Francuzi okrenuli preko Govoua i Nasrija. Ipak, u 85. minuti, za veliko oduševljenje na tribinama, poentirao je Mokhtari. Na drugoj utakmici je igrao Benzema koji je zbog ozljede otpao s ovog SP-a, a tadašnjem napadaču Lyona to je bio sedmi nastup za Francusku.

Zanimljivo, Francuska je na ovom SP-u dobila dva nova rekordera. Najbolji strijelac u povijesti Les Bleusa postao je Olivier Giroud koji je zabivši Poljacima došao do brojke 52 (sad je na 53) u dresu nacionalne vrste. S druge strane, u utakmici protiv Engleske je asistent kod oba pogotka Francuza bio Antoine Griezmann koji je sada s 28 asistencija postao najbolji asistent u povijesti reprezentacije.

Spomenimo i kako je Maroko posljednji poraz u natjecateljskoj utakmici upisao u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija kad je nakon produžetaka slavio Egipat (2:1) te da su u posljednjih devet utakmica (uključujući i četiri prijateljska ogleda) primili tek jedan pogodak. Posljednja momčad koja je Maroku zabila dva pogotka bio je Katar u prijateljskom ogledu igranom u kolovozu ove godine.

S druge strane, Francuzi su u posljednjih 10 utakmica upisali pet pobjeda, dva remija i tri poraza. Jedan od tih poraza je i onaj od Hrvatske u Ligi nacija.

Utakmica se igra na stadionu Al Baty, istom onom gdje je Maroko odigrao susret bez pogodaka protiv Hrvatske, a Francuska pobijedila Engleze. Glavni sudac utakmice bit će Arturo Ramos Palazuelos, pomagat će mu Alberto Morín Méndez i Miguel Ángel Hernández Paredes (svi Meksiko), dok je uloga četvrtog suca pripala Jesús Valenzuela Sáez iz Venecuele.

Očekivani sastavi

Francuska (4-3-3):

 

Maroko (4-5-1):



Tagovi

Francuska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaFrancuskaMarokoKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti