Duje Biuk/Privatna arhiva
Duje Biuk/Privatna arhiva

Duje Biuk za Germanijak: "Uživam u Velenju, a čim završi prvenstvo letim kod brata u LA"

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 08.03.23. | 08:43

Stariji brat Biuk strpljivo gradi svoju vratarsku karijeru u sovenskom drugoligašu Rudaru iz Velenja s kojim igra Kup dvoboj protiv Maribora

“Pratim HNL, ali više slovensku ligu”, iznenadio nas je Stipe Biuk s kojim smo pričali nakon njegova debija za Los Angeles FC. Na upitnik zašto baš slovenska liga, Stipe je odgovorio:

“Pogledajte tko je na golu Velenja. U srijedu igraju Kup s Mariborom, nadam se da ću uspjeti uhvatiti prijenos”.

I zaista, na vratima slovenskog drugoligaša poznato prezime. Duje Biuk, 21-godišnji vratar koji je ponikao u Solinu, pa nakon niza klubova kroz mladost stigao do Slovenije, standardni je vratar Rudara iz Velenja.

“Jako sam zadovoljan. Pronašao sam se nekako u ovom klubu. Iako sam imao iskustvo ove lige jer sam branio u Brežicama, sada je sve sjelo na svoje mjesto”, javio se Duje Biuk koji je u Rudar Velenje stigao prošlo ljeto kao treća opcija…

“Da, ispred mene su bila dva vratara ali nisam gubio nadu. Osjetio sam povjerenje trenera koji mi je rekao da čekam priliku i budem spreman da je iskoristim". Malo po malo, prilika je došla i negdje od sredine listopada stariji brat Biuk postao je standardna jedinica.

“Trenutno smo u sredini ljestvice što mislim da nije realna slika. Osjetim da možemo puno više od ovoga i siguran sam kako će s vremenom biti sve bolje. Cilj kluba bio je vratiti se u prvu ligu već ove sezone, ali mislim da ćemo sljedeće to sigurno napraviti”, optimist je Duje koji se sasvim adaptirao na život u Sloveniji. Čak se pohvalio da je naučio i jezik.


“Počeo sam još u Brežicama, usvaršavao u Krškom a tu sam ga naučio. Mislim da dobro pričam”, smije se.

Najveći izazov u ovoj sezoni čeka ga u srijedu protiv Maribora u kup dvoboju.

“Analizirali smo ih i čini se da nemaju slabe točke. Jako su se digli otkako je Krznar došao u Maribor, imaju sjajne pojedince i sigurno će biti težak ispit za nas. No, to je kup. Jedna utakmica u kojoj se svašta može dogoditi”.

U Mariboru ima nekoliko prijatelja, najbolji je s Marinom Laušićem s kojim se zna iz Splita.

“Čuli smo se i dogovorili da ćemo razmijeniti dresove na kraju. I oni pristupaju maksimalno ozbiljno toj utakmici”.

Velenje kao grad nudi Biuku sve što mu je potrebno da se može posvetiti nogometu.


“Baš uživam. Mali je gradić, mir i tišina. Blizu sam kući, svako malo odem do Splita. Nije Velenje na kraju svijeta”.

Za razliku od Los Angelesa.

“Da. Braća su tamo, ostavili smo svi tatu u Splitu. Čujemo se skoro svaki dan. Kada on završi s treningom, ja sam taman pred spavanje pa odradimo video poziv. Stipe mi djeluje jako sretno i to je najbitnije u ovoj priči”.

Opcija odlaska u Ameriku nije se činila najbolja kada su braća Biuk s ocem sjeli za stol. No, s vremenskim odmakom sve se promijenilo.

“Iskreno, nije mi to bilo u početku. Nekako mi se činilo predaleko i van fokusa. Kako je vrijeme odmicalo, tako mi se sve više činilo da bi mogla biti lijepa priča. Sada kada čujem Stipu, znam da je dobro odlučio. Osjetim da je zadovoljan”, otkrit će Duje koji će to provjeriti na licu mjesta. Naime, tri dana nakon kraja sezone pridružit će se braći u Los Angelesu.

“Već sam kupio kartu. Silno se veselim što ću ih vidjeti nakon dugo vremena”, poručio je Duje Biuk.


Tagovi

Duje BiukStipe BiukSlovenska nogometna liga

Ostale Vijesti