Pixsell
Pixsell

Drmić ipak nije 'old-timer', a Emreli nije 'Nemreli': Dinamovi napadači ove sezone izrazito su efikasni

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 26.09.23. | 08:00

Četiri najistaknutija Dinamova napadača ove sezone igraju u jako dobroj formi.

Dinamo je odradio 'savršeni' tjedan. U dvije utakmice zabilježio je 5-1 pobjede i tako kupio 'mir' pred Derbi koji se u nedjelju, 1. listopada igra na Poljudu. Nakon što je u Maksimiru pala Astana u prvom kolu Konferencijske lige, u Kranjčevićevoj su Plavi dominantno svladali fenjeraša Rudeš i time dodatno obradovali svoje navijače pred najveću utakmicu u ovom dijelu sezone.

Glavni junaci dvoboja bili su Josip Drmić koji je uknjižio hattrick i Gabriel Vidović koji je zabio sjajan pogodak i zabilježio čak dvije asistencije. Bayernov 19-godišnji krilni napadač na posudbi u Dinamu pokazao se kao prvoklasno pojačanje i mnogi smatraju kako Dinamo ne bi uopće trebao 'razmišljati' o odštetnoj klauzuli i platiti Bayernu tih četiri (ili koliko već točno) milijuna eura. Vidović je mladi reprezentativac, tek u prosincu će navršiti 20 godina i njegova cijena, s obzirom na potencijal, i ako ga zaobiđu teže ozljede, može samo rasti.

Vidović je od dolaska u Maksimir zaigrao u tri dvoboja u kojima je zabio dva pogotka i upisao dvije asistencije. Učinak je izostao samo u dvoboju s Astanom, u kojem je odigrao odlične 73 minute i bio jedan od najopasnijih dinamovaca na terenu. Ukupno je Vidović odigrao 212 minuta u plavom dresu, prema tome, gol postiže svakih 106 minuta, a direktni akter Dinamovog pogotka je svake 53 minute što je perfektan učinak za jednog napadača. Vidović je tek došao u klub i njegov konkretni utjecaj na Dinamove golove moći ćemo izračunati tek nakon većeg uzorka natjecateljskih utakmica.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, ako je njegov učinak impresivan, unatoč manjem uzorku utakmica, što reći na Josipa Drmića koji je protiv Rudeša 'ustao iz mrtvih' i u 63 minute provedenih na terenu zabio hattrick. U mandatu Igora Bišćana, Drmić je ove sezone dobio svega 23 minute, posljednjih 12 minuta u 2-0 gostujućoj pobjedi u Astani i 11 minuta u 1-2 porazu od Hajduka na otvaranu prvenstva. Konkretniju priliku omogućio mu je tek Sergej Jakirović iako mu je protiv Rijeke i Sparte u Pragu dao 'garbage time'. U Opus Areni dobio je 18 minuta, protiv Slaven Belupa 14, a prvi put u sezoni od prve minute krenuo je protiv Rudeša. Drmić je opravdao povjerenje i s tri gola zaradio ulogu igrača utakmice...

Iako je zabilježio nastup u sedam ovosezonskih utakmica, bivši švicarski reprezentativac na terenu je proveo tek 119 minuta, ne računajući sudačke nadoknade. Prema tome, Drmić u tekućoj sezoni ima još bolji učinak od Vidovića, prema kojem gol zabija svakih 39.6 minuta!

Od dolaska u Dinamo na ljeto 2022., Drmić je upisao 58 utakmica u nepune dvije sezone, iako nije bio prva napadačka opcija niti jednog Dinamovog trenera koji je u tom periodu vodio prvaka države. Najviše je, u kontinuitetu, igrao od kraja ožujka do kraja travnja ove godine, kada je Bruno Petković bio ozlijeđen. U tom periodu Dinamo je u prvenstvu upisao četiri pobjede i dva remija, ali je upisan i poraz od Šibenika u Kupu zbog čega je Ante Čačić dobio otkaz. Drmić je u tom periodu zabio dva pogotka i upisao dvije asistencije, no, od Poljuda (0-0) na kojem je Dinamo osvojio naslov, bio je u drugom, čak i trećem planu kod bivšeg trenera Bišćana.

Drmić je u spomenutih 58 utakmica za Dinamo zabio 17 pogodaka i upisao devet asistencija, što znači da zabija 0.29 golova po susretu, odnosno po utakmici ima učinak od 0.44 golova ili asistencija. No, ako pogledamo broj odigranih minuta, njih 2.572 u Dinamovom dresu, ispada da je Drmić zaslužan za gol svakih 98.9 minuta, odnosno ima gotovo gol ili asistenciju po jednoj cijeloj utakmici na terenu!

Drmićeva efikasnost je izvrsna, no jedan Dinamov napadač, koji je već nekoliko navrata bio na rubu definitivnog odlaska iz kluba, ima također sjajan učinak s obzirom na minutažu.

Mahir Emreli krenuo je od prve minute na desnoj strani napada protiv Rudeša. Nije na kraju dobio toliko hvalospjeva kao Drmić i Vidović, ali je odigrao jednu odličnu utakmicu u kojoj je zabio i asistirao. Driblinzima je radio konstantne probleme Rudešovoj obrani, ubacivao se u sredinu i sudjelovao u Dinamovoj kombinatornoj igri, ostavljajući dosta prostora za Sadegha Moharramija, s kojim se dosta dobro slaže na terenu, na desnoj strani Dinamovog napada.

Emreli je u 12 nastupa za Dinamo ove sezone zabio tri pogotka i zabilježio četiri asistencije, s time da je jedan 'asist' bio za prvi gol Dinama u Astani kada je Aleksandr Maročkin skrenuo Emrelijev udarac u svoju mrežu. Emreli ove sezone ima učinak od 0.58 golova/asistencija po utakmici, a statistika mu je još i bolja ako izračunamo minutažu. S obzirom na to da je u 550 provedenih minuta ove sezone na terenu u sedam navrata zabio ili asistirao, Emreli ove sezone ima učinak od gola ili asistencije svakih 78.5 minuta!

Emreli je ukupno za Dinamo odigrao 35 utakmica, osam puta je zabio i četiri puta asistirao (9-3, ako mu autogol Maročkina pripišemo kao gol). Znači da ima konkretan učinak na terenu svakih 2.9 utakmica u kojima nastupi. Međutim, s obzirom na to da je Emreli samo jednom od kada je stigao u Maksimir odigrao svih 90 minuta, njegova efikasnost je još puno veća. U ukupno 1.401 minutu zabio je ili asistirao u 12 navrata, odnosno poentira ili asistira svakih 116.75 minuta.

Samo usporedbe radi, najbolji Dinamov napadač Bruno Petković ove sezone igra izvanredno, u 14 utakmica zabio je sedam pogodaka uz zabilježenih sedam asistencija, što znači da ima gol ili asistenciju po utakmici, a konkretan učinak u tekućoj sezoni ostvaruje svakih 76.7 minuta (s obzirom na formu u reprezentaciji, Petko za sada igra jednu od najefikasnijih sezona u karijeri).

Ukupni učinak Petkovića u Dinamovom dresu je 223 utakmica (14.988 minuta), 71 pogodak i 54 asistencije, što znači da ima konkretan učinak svakih 1.7 utakmica u kojima nastupi, odnosno zabije ili asistira svakih 119.9 minuta, što je sjajan učinak, posebno jer Petković nije klasičan gol igrač, te njegov doprinos momčadi nije primarno statističke naravi.

Kao iznimku u Dinamovom efikasnom napadačkom rosteru možemo navesti primjer Sandra Kulenovića koji je protiv Rudeša zabilježio svoj 21. nastup u Dinamovom dresu i još čeka na svoj prvijenac, iako će se mnogi sjetiti onog nepriznatog pogotka u prvoj utakmici nakon što je izbivao s terena više od tri i pol mjeseca po dolasku u klub. Kulenović je u osam navrata bio starter, a za sada je zabilježio samo jednu asistenciju u 794 minute provedene na terenu. No, s obzirom na Dinamovu efikasnost u posljednje vrijeme, vjerujemo da će se i Kulenoviću brzo 'otvoriti'.

Učinak Dinamovih igrača s obzirom na minutažu (sezona 2023./24.)

Bruno Petković - 14 utakmica (1.075 minuta), 7 pogodaka, 7 asistencija, 1 gol ili asist po utakmici, svakih 76.7 minuta

Mahir Emreli - 12 utakmica (550 minuta), 3 pogodaka, 4 asistencije, 0.58 golova ili asistencija po utakmici, svakih 78.5 minuta

Josip Drmić - 7 utakmica (118 minuta), 3 pogotka, 0.42 golova ili asistencija po utakmici, svakih 39.6 minuta

Gabriel Vidović - 3 utakmice (212 minuta), 2 pogotka, 2 asistencije, 1.3 golova ili asistencija po utakmici, svakih 53 minuta

Sandro Kulenović - 3 utakmice (27 minuta)

Učinak Dinamovih igrača s obzirom na minutažu (ukupno)

Bruno Petković - 223 utakmica (14.988 minuta), 71 pogodak, 54 asistencije, 0.56 golova ili asistencija po utakmici, svakih 119.9 minuta

Mahir Emreli - 35 utakmica (1.401 minutu), 8 golova, 4 asistencije, 0.34 golova ili asistencija po utakmici, svakih 116.75 minuta

Josip Drmić - 58 utakmica (2.572 minute), 17 pogodaka, 9 asistencija, 0.44 golova ili asistencija po utakmici, svakih 98.9 minuta

Gabriel Vidović - 3 utakmice (212 minuta), 2 pogotka, 2 asistencije, 1.3 golova ili asistencija po utakmici, svakih 53 minuta

Sandro Kulenović - 21 utakmicu (794 minute), 1 asistencija, 0.04 golova ili asistencija po utakmici, svakih 794 minute





Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti