Pixsell
Pixsell

Dossier napadači: Livaja je najbolji, Drmić najkompletniji, Petković ima jednu veliku manu, a Mierez ne zabija zbog tri razloga

Vrijeme Čitanja: 9min | sub. 07.05.22. | 07:35

S bivšim napadačem Osijeka, Dinama te brojnih inozemnih klubova, porazgovarali smo o temi napadača u 1.HNL. Zašto Mierez i Petković ne igraju na razini prošle sezone, tko je bolji u duelu Drmić-Livaja, mogu li Livaja i Nikola Kalinić igrati zajedno, a 39-godišnji Osječanin rekao nam je za koga misli da će biti najbolji strijelac sezone.

Razgovarao: Niko Rukavina

S Goranom Ljubojevićem je uvijek ugodno razgovarati. Ovaj bivši napadač Dinama, Osijeka, Zagreba, ali i brojnih inozemnih klubova, odgovara stručno, jezgrovito, daje dosta informacija, a istovremeno, ne koristi klasične nogometne floskule, već konkretno analizira problem.

Stoga smo ga, tri kola prije kraja prvenstva, i pred sutrašnje derbije na Rujevici i Maksimiru, kontaktirali da nam pomogne analizirati učinak napadača četiri najbolja hrvatska kluba u aktualnoj sezoni. Jer, pitanja ima mnogo. Zašto su Bruno Petković i Ramon Mierez toliko drastično pali u formi? Jesu li Komnen Andrić i Antonio Mance njihove adekvatne zamjene? Tko je bolji, Josip Drmić ili Marko Livaja? Može li Livaja uopće igrati u paru s Nikolom Kalinićem? Tko će biti prvi topnik lige?

Bivša ‘devetka’ koja je zabijala u hrvatskoj, švicarskoj, belgijskoj, švedskoj, rumunjskoj, singapurskoj i indonezijskoj ligi, dala nam je odgovore na tražena pitanja.

Krenuli smo s derbijem između njegova dva bivša kluba. Iako je Ljubojević sezonu i pol proveo u Dinamu, kao rođeni Osječanin danas navija za Bijelo-plave. A glavno pitanje Osijeka ove sezone je zašto prvi strijelac lige iz prošle u ovoj 'ne može zabiti'?

“Teško mi je reći što se događa s Ramonom Mierezom, pogotovo nakon prošle sezone u kojoj je bio najbolji strijelac lige, kada je zabijao iz nemogućih situacija. Tada si je sam stvarao šanse, kroz borbu, trud i presing. Imao je nevjerojatnu ‘konverziju’ šansi. Rekao bih da su kod njega vidljiva tri problema u odnosu na prošlu sezonu. Osijek se ove sezone, kao i prošle, dosta muči sa stvaranjem šansi kada ima posjed lopte. Mierez je napadač koji živi od centaršuta i dubinskih lopti. Osijekova igra je takva da Mierezu ne stvara dovoljno šansi za postizanje pogodaka”, rekao je Ljubojević, a onda je prešao na drugi problem:

“Drugi problem je taj što su ga treneri i igrači suparničkih ekipa ‘skužili’. Dok je u prošloj sezoni djelomično igrao na ‘faktor iznenađenja’, sada treneri znaju kako postaviti obranu protiv takvog tipa napadača”.

Poznato je da su napadači ‘čudne biljke’, da im se lagano može poljuljati samopouzdanje ako ne zabiju nekoliko utakmica u nizu. To je, tvrdi Ljubojević, treći razlog Mierezove loše pucačke forme...

“Treći razlog je psihološko potonuće. Da mu nedostaje samopouzdanja najviše vidim po tome da ne želi ući u šanse kada ima prilike za to. Većina ljudi to ne vidi, ali ja sam ga pratio na terenu i on se ne želi pronaći u šansi za postizanje golova jer tu šansu može i promašiti. Za razliku od prošle sezone, ne stvara si dovoljno prostora da uopće uđe u šansu. To je sve zbog nedostatka samopouzdanja, straha od promašaja".

Zanimalo nas je što bi iskusni napadač poput Ljubojevića savjetovao Mierezu da riješi taj ‘problem’?

“Da sam mu trener rekao bih mu da me uopće ne zanima koliko će šansi promašiti, ali da mora ulaziti u što više šansi. Tražio bih od njega da se ne sakriva od šansi. Mierez bi se pronašao u puno više šansi da se toliko ne sakriva na terenu, da nema taj strah od promašaja. Po borbenosti i njegovom utjecaju na igru momčadi on je i dalje po meni vrhunski napadač.”

Prema tome, recept za Mierezov izlazak iz krize je: igra s više centaršuta i dubinskih lopti + nepredvidivost u kretnjama + ulazak u više šansi za postizanje pogodaka.

(1.70) Dinamo (3.60) Osijek (5.40)

A što je s Brunom Petkovićem? Od ‘najboljeg hrvatskog napadača’ kako mu se donedavno tepalo, došao je do rezerve u Dinamu...

“Ne znam što se njemu događa u glavi. Da Petković odluči svaku utakmicu odraditi na maksimalnoj razini zalaganja, ali i koncentracije, on bi mogao igrati u gotovo bilo kojem svjetskom klubu. No, on oscilira. Od vrhunske razine, do razine koja nije ne samo na razini Dinama, već na razini četiri najbolje momčadi u HNL-u. On ima sve predispozicije da bude najbolji napadač HNL-a i hrvatske reprezentacije. Ali, po meni Petković ima jednu veliku manu za napadača: On jednostavno ne voli zabiti gol! Barem ako ga usporedimo s klasičnim napadačima, golgeterima, koji žele zabiti makar i s, oprostite na rječniku, ‘guzicom’, kako se kolokvijalno kaže. Petković je napadač koji igra odlično s glavom, jak je u duelu. No, ne čeka loptu unutar 16 metara nego se izvlači izvan kaznenog prostora, čeka povratnu loptu. On nema želju zabijanja golova koliko bi jedan napadač trebao imati. On sebe više vidi kao nekakvog veznog igrača”.

Dosta se posljednjih mjeseci govorilo o njegovoj prirodnoj poziciji. Je li to ‘devetka’ ili ‘desetka’? Treneri su ga u Dinamu stavljali na razne pozicije, a aktualni strateg Modrih Ante Čačić je izjavio da je Petković ‘čista devetka’.

“Za mene je Petković klasična devetka koja to ne želi biti. ‘Devetka’ koja želi biti ‘desetka’. Više voli loptu u nogama nego zabijanje golova, što je za mene kao napadača neshvatljivo. Jer, golovi su ti koji donose pobjede ekipi, ali i njemu kao igraču dižu vrijednost. Od svih hrvatskih napadača on najbolje igra u polju, ali očito nema taj poriv zabiti gol. Bitnije mu je napraviti ‘lažnjak’ ili gurnuti suparničkom braniču loptu kroz noge”.

No, nije samo Petković Dinamov problem. Povremeni hrvatski reprezentativac zabio je ove sezone šest golova u 1.HNL, isto koliko i Komnen Andrić dok su Deni Jurić i zaboravljeni Duje Čop zabili po jedan. Dinamu fali klasični golgeter.

“Andrić je recimo drukčiji tip napadača od Petkovića. On je baš klasični napadač šesnaesterca, koji nema kvalitetu za igru u polju, ali voli zabiti više od svega. Kada bi se spojila kvaliteta Petkovića i želja Andrića za postizanjem pogodaka, dobili bismo igrača koji može igrati za svaki klub na svijetu. Dobili bi igrača kakav bi Petković mogao biti, da mu ne fali tog golgeterskog instinkta”.

No, niti Osijek se nije ‘usrećio’ s Mierezovim zamjenama. Mihret Topčagić i Antonio Mance zabili su svaki po četiri, Mirlind Daku tri...

“Bjelica je psihološki odradio odličan posao s Manceom koji je već bio otpisan, a on mu je to vratio golovima. No, Mance je tip igrača koji mora imati prostora pred sobom. Najveći forte su mu snaga i okomitost. Nije toliko dobar u igri s leđima prema golu. Topčagić? Za njega svi tvrde da je top napadač, ali on je sličan profil igrača kao i Mierez. Očekuje puno kvalitetnih lopti u 16 metara. Ako nema podršku momčadi, dosta teško dolazi do izražaja. Vidi se da je iskusan i da zna igrati nogomet, da se zna kretati, no Osijeku fali drukčiji tip napadača”.

Kakav?

“Jedan od najboljih napadača koji su po meni u posljednje vrijeme igrali u našoj ligi je bio Mirko Marić. Imao je igru u takozvanom ‘polju’, znao je primiti i zadržati loptu, a zabijao je i golove”, rekao je Ljubojević za napadača Monze na posudbi u Crotoneu za kojeg je ove sezone zabio respektabilnih 11 pogodaka.

Okrenimo se malo Jadranskom derbiju. Osim same utakmice, u fokusu je dvoboj dva napadača koji se bore za titulu najstrijelca lige. Livaja je za sada na 23 gola, a Drmić na 21. Tko je bolji?

“Drukčiji su tip napadača. Livaja igra u međuprostoru, na krilu. On je igrač koji radi razliku. Nije igrač koji samo zabija, nego i asistira. On je najbolji napadač lige, u ovom trenutku, iako nije riječ o klasičnom centarforu kao što su ostali igrači o kojima pričamo. Drmić? Ako je Livaja najbolji, on je u ovom trenutku najkompletniji napadač lige. On je spojio ono o čemu smo pričali, odličnu igru u polju, a zabija puno golova. Drmić je ono što bi Petković trebao raditi. On je prototip modernog napadača, zna igrati u polju, namjestiti šansu, zna zabiti, čak i glavom”, rekao je Ljubojević i time indirektno poručio da bi Drmić jako dobro došao Dinamu.

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (8.00) Hajduk (9.00) Osijek

Po medijima se, između ostalog, posljednjih mjeseci dosta pisalo o tome mogu li Nikola Kalinić i Marko Livaja igrati zajedno. Zanimalo nas je što Ljubojević misli o toj ‘problematici’.

“Mogu, pogotovo u fazi napada. Kod njih dvojice je malo problematična faza obrane. Riječ je o igračima koji se ne vole toliko vraćati u obranu, samim time gubiš barem jednog igrača u toj fazi. Ali što se tiče suradnje u napadu, tu ne vidim problem. Ionako je riječ od različitom profilu napadača. Kalinić je klasični centarfor, a Livaja krilni odnosno povučeni napadač”, otklonio je dvojbe Osječanin.

(3.10) Rijeka (3.35) Hajduk (2.30)

Nakon završetka sezone, kreće Liga nacija koja će poslužiti i kao svojevrsna priprema za Katar 2022. Kao najveći problem hrvatske reprezentacije, a o čemu se također često pisalo, je izostanak klasičnog centarfora. Je li rješenje u nekom od dvojica Roko Šimić – Dion Drena Beljo koji sjajno igraju za svoje klubove, ali i za mladu reprezentaciju?

“Nisam ih dovoljno gledao da bih mogao donositi neke velike zaključke. Beljo mi se dosta svidio ono malo što sam ga gledao, vidi se da ima klasu. Za njega je fantastično jer je otišao u Istru 1961, što ima priliku igrati, razvijati se i zabijati golove. Njega svakako treba vratiti u Osijek za iduću sezonu. Roko Šimić? Moram reći da sam o njemu više čitao u medijima nego što sam ga gledao na terenu. Za obojicu bih rekao da su veliki potencijali, ali i dalje nisu spremni za hrvatsku A vrstu”.

Nakon što smo analizirali hrvatske napadače vratili smo se na njegov Osijek. Iako su Bijelo-plavi i dalje konkurenti za naslov, atmosfera unutar kluba je prilično loša. Dojam je kako će Bjelica napustiti Gradski vrt na kraju sezone...

“Nisam involviran u rad Osijeka tako da ne znam što se događa u klubu. Dobivam nekakve informacije, ali ne mogu reći jesu li točne ili ne. Tako da ne mogu, niti želim komentirati ta naklapanja. Mogu samo reći da nije bio dobar tajming za stvaranje tenzija u klubu. Nije mi jasno zašto je sve to sada isplivalo na površinu? Je li to tako ispalo namjerno ili slučajno? Osijek se bori za titulu. Na cijelu tu borbu se potrošilo nevjerojatno puno radnih sati, energije, razgovora, novaca, ljubavi... To je prilika koja se događa možda jednom u životu, a cijela ta priča oko odnosa unutar kluba nije najbolje sjela, niti igračima niti navijačima”.

Koja je tvoja prognoza, može li se Osijek pobjedom na Maksimiru vratiti se u tu utrku za naslov?

Osijek je sada u situaciji da nitko ne računa na njih. I to je najbolja situacija. Jer, svi očekuju da će Dinamo pobijediti i da će Osijek ispasti iz utrke za naslovom. A u takvoj situaciji su Osijek i Bjelica najjači. Kada na njih nitko ne računa i kada nisu favoriti. Osijek uvijek može iznenaditi. Ni Dinamo nije u najboljoj formi, nema previše samopouzdanja nakon posljednjih utakmica. Baš zbog toga mi je žao jer se atmosfera unutar Osijeka poremetila. Ne znam kako su postavljene ‘glave’ trenera i igrača, ali vjerujem da će Osijek na Maksimiru pružiti dobru partiju i da ćemo gledati zanimljivu utakmicu. Nogomet na najvišoj razini”, rekao je Ljubojević a onda je napomenuo:

“Osijeku fali Mile Škorić. Taj podatak ne smijemo zaboraviti. Pazite, Osijek je bez njega na terenu u posljednje dvije utakmice primio pet pogodaka, ako pridodamo još primljene pogotke protiv Istre i Gorice (ukupno četiri, op.a.) kada ga nije bilo na terenu, dolazimo do brojke od devet pogodaka. A Osijek je u cijeloj sezoni primio 25! Prema tome, Osijek je primio više od trećine pogodaka kada Škorić nije igrao. On je neizmjerno bitan igrač za Osijek i jako fali Nenadu Bjelici”.

(1.70) Dinamo (3.60) Osijek (5.40)

S obzirom na to da smo mi ipak portal Germanije, upitali smo Ljubojevića jedno ‘kladioničarsko’ pitanje. Tko zabija prvi gol na Maksimiru?

“Žaper. Znači Osijek”.

A tko će zabiti više na Jadranskom derbiju, Drmić ili Livaja?

“Livaja će sigurno zabiti barem jedan”.

Prema tome najbolji strijelac lige na kraju sezone bit će:

“Livaja”, zaključio je ova naša brzopotezna pitanja Ljubojević.

1.HNL, 34. kolo:

Petak, 6. svibnja

Hrvatski dragovoljac - Slaven Belupo, 18.00

Subota, 7. svibnja

Gorica - Lokomotiva, 17.00

Istra 1961 - Šibenik, 19.05

Nedjelja, 8. svibnja

Rijeka - Hajduk, 17.00

Dinamo - Osijek, 20.00

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHajdukNK OsijekOsijekHMNK RijekaHNK RijekaRijekaJosip DrmićGoran LjubojevićMarko LivajaNikola KalinićRamon MierezBruno PetkovićKomnen AndrićMihret TopčagićAntonio ManceDion Drena BeljoRoko ŠimićPrva HNL

Ostale Vijesti