Dominirali u mlađim kategorijama, a sada ih nigdje nema (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 07.11.18. | 12:55

Lista igrača koji su zbog preuranjenog odlaska u inozemstvo napravili zastoj u karijeri, poduža je. Sastavili smo postavu mladih Hrvata koji su puno obećavali, ali nikada se nisu pokazali kao pravi materijal za Vatrene.

Mlad i perspektivan. Izraz je to koji smo bezbroj puta čuli od hrvatskih trenera ili medija, opisujući perspektivu koju pojedinac posjeduje. Nažalost, kako to često biva, ne mogu svi opravdati nepobitan talent te se u seniorskoj karijeri jednostavno izgube. Neke od njih usporile su ozljede, ali dosta njih nije se usrećilo odabirom poslodavca. Najčešće se radilo o preranom odlasku u inozemstvo, koje nosi financijski primamljiv dio priče, ali i daleko veću neizvjesnost po pitanju igračkog razvoja. Nejasno je zašto igrači, menadžeri, roditelji ne shvaćaju da je ponekad bolje ostati duže u hrvatskim klubovima, barem dok ne steknu određenu afirmaciju u seniorima, pa tek onda potražiti sreću u jačim ligama.

U potrazi za izgubljenim talentima, sastavili smo jednu vrlo zanimljivu postavu. Ovi igrači obećavali su daleko više od onoga što su dosad pokazali. Dijamanti koji još uvijek čekaju brušenje, a ishod je sve izvjesniji.

Oliver Zelenika

Tko se sjeća ovog 25-godišnjeg golmana? Niko Kovač 2014. godine šokirao je nogometnu javnost uvrstivši ga na popis reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Sezonu koja je prethodila Mundijalu, Zelenika je započeo u Dinamu, ali je u siječnju otišao na posudbu u Lokomotivu. Iako je slovio kao talent, njegov odabir od strane Kovača izazvao je dosta kontroverzi u javnosti jer se očekivalo da poziv dobije Ivan Vargić. U ljeto 2016. godine, karijera Zelenike ušla je u lošu fazu. Bio je bez kluba skoro osam mjeseci, potom je potpisao za Lechiu i u njenom dresu upisao samo jedan nastup. Prije 10-ak dana, potpisao je za NEC Nijmegen i zasad je branio jednom za njihovu rezervnu momčad. Sve skupa, karijera mu je doživjela vrhunac prije četiri godine, a u posljednje dvije i pol sezone skupio je 180 minuta igre.

Marko Iharoš

Još jedan izdanak modre škole nogometa, s Dinamom je igrao juniorsku Ligu prvaka 2015. godine, ali krajem te sezone, dočekala ga je ispisnica iz Maksimira. Sreću je potražio u Velenju, gdje je odigrao najbolju seniorsku karijeru. Odigrao je 20 utakmica, uglavnom je bio starter, ali je u ljeto prošle godine doživio istu sudbinu kao i ljeto prije toga. Bez kluba je bio više od pola sezone, sve do prošle veljače, kada je potpisao za litavsku Suduvu. Samo 91 odigrana minuta nije bila dovoljna da izbori ostanak u klubu te je ovaj desni bek od ljeta bez kluba.

Martin Erlić

Iako ima tek 20 godina i vremena za napredak još uvijek ima, upitno je koliko se usrećio odlaskom iz Rijeke u Parmu sa svega 16 godina. 2015. odlazi u Sassuolo, ali osim nastupa za mlađe sastave te kasnije niželigaše na posudbi, nije se usrećio. Ovog je ljeta proslijeđen u Speziju na još jednu pozajmicu, ali osim jednog nastupa u Kupu nije zabilježio nijedan prvenstveni nastup. Bio je standardan reprezentativac Hrvatske do 17 i 19 godina.

Franjo Prce

Još jedan stoper sa statusom mlađeg reprezentativca koji rano odlazi u Italiju, ovaj puta iz Hajduka. Redom je nanizao Lazio, Salernitanu i Bresciu, a u silnim je godinama upisao točno jednu minutu u Serie A te 378 u Serie B. Puno premali za adekvatan razvoj. Ironično, prvu pravu seniorsku priliku dobio je u HNL-u, ligi iz koje je pobjegao četiri godine prije. Proljetnu polusezonu odigrao je za Istru i bio standardan u početnoj postavi. Minulo ljeto donijelo mu je transfer u ciparsku Omoniju, gdje zasad ima vrlo dobar status.

Silvio Anočić

Od u14 do u19 Hrvatske bio je neizostavan lijevi bek, slovio je kao veliki talent Osijeka, ali odlučio se s nepunih 17 godina otići u Romu. U protekle nešto više od četiri godine, odigrao je 67 utakmica, ali nijednu u seniorskoj konkurenciji. Puno premalo za sada već 21-godišnjaka koji se potpuno izgubio s radara.

Robert Murić

Priča oko njega dobro nam je poznata. S 18 godina nije htio potpisati profesionalni ugovor s Dinamom, bilo je tu i privatnih tužbi zbog navodnih prijetnji bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića, ali na kraju je optužba odbačena zbog promjene iskaza Murića seniora i menadžera Davora Ćurkovića.  Sve to sigurno je barem donekle utjecalo na igre mladog Murića, koje osim jedne sezone u drugoj nizozemskoj ligi nisu opravdale silan talent. Nakon Ajaxa, uslijedila je epizodna uloga u Pescari, dok od ljeta 2017. nogometnu sreću traži u B momčadi Brage.

Andrija Balić

Početkom 2016. Hajduk ga prodaje Udineseu, za što je na Poljud sletjelo tri milijuna eura odštete. Debi u Serie A dočekao je, ni manje ni više, nego tek u svibnju 2017. Uskoro će proslaviti treću obljetnicu od dolaska u talijanskog prvoligaša, a zasad je na brojci od 1329 odigranih minuta u Serie A. Zašto još uvijek čeka na pronalazak novog kluba, barem preko posudbe, nikome nije jasno.

Ante Roguljić

Kao velik talent iz Adriatica odlazi u RB Salzburg sa samo 17 godina. Bio je dvije godine na posudbi u drugoligašu Lieferingu gdje je bio standardan, nakon čega je uslijedila razočaravajuća posudba u Hajduku. Od tada njegova karijera iza silaznom putanjom, a nekoć glavni igrač mlađih reprezentacija Hrvatske igra u slovačkom Trenčinu. U tekućoj sezoni odigrao je 10 minuta.

Alen Halilović

Iako je kapetan u21 reprezentacije i vrlo dobre partije pruža u istoj, nismo ga mogli zaobići iz jednostavnog razloga. Sa 16 godina Igor Štimac ga je 'preko reda' pozvao u seniorsku reprezentaciju Hrvatske, od debija za Vatrene prošlo je gotovo pet i pol godina. Rijetko kojeg igrača se toliko pokušalo isforsirati kao nadolazeću zvijezdu, čak ga se etiketiralo kao hrvatskog Messija, posebno nakon transfera u Barcelonu. Realnost je bila daleko okrutnija. U Blaugrani nikada nije dočekao svoju priliku, imao je, doduše, solidne posudbe u Las Palmasu i Sportingu, dok je u HSV-u razočarao. Njegov ovoljetni transfer u Milan šokirao je mnoge, a ispostavilo se da je, ponovno, zagrizao prevelik zalogaj. Odigrao je samo tri minute u cijeloj sezoni i to protiv luksemburškog Dudelangea. Ogledan primjer što prevelika očekivanja u kombinaciji s odlaskom bez odigrane prave sezone u HNL-u mogu napraviti od velikog talenta. Pod hitno mora napustiti San Siro, inače mu ne gine daljnja stagnacija.

Fran Brodić

Kada je napustio Dinamo, prvi mu je čestitao Robert Murić komentarom „Napokon“. Brodićev slučaj jedan je od možda i najtežih u ovoj priči. Maksimir je napustio u kolovozu 2014. i od tada, osim Club Bruggea, nastupao za Antwerp, Roeselare i Cataniju. Točnije, nije nastupao jer je u više od četiri godine skupio ukupno 11 utakmica seniorskog nogometa, odnosno 321 minutu. Trenutno je u trećeligašu Cataniji, ali 'svake prijestupne' uđe s klupe za rezervne igrače.

Dino Špehar

O sinu proslavljenog oca Roberta mogla bi se prava knjiga napisati, ali pokušat ćemo ukratko prepričati njegov put od zvijezda do albanske lige. Davne 2011. sa svega 17 godina potpisuje za Dinamo kao veliki projekt za budućnost modrog kluba. Dogurao je do ukupno pet minuta u seniorskom dresu hrvatskog prvaka, prije nego su uslijedile epizode u Lokomotivi, Istri, Splitu, Cluju, Chiajni, Calarasiju i od ove sezone u Kukesiju. Statistika – za zaborav. Zabio je devet golova otkad je napustio zagrebačku momčad.

(foto: Pixsell)


Tagovi

Dino ŠpeharAnte RoguljićAndrija BalićMartin ErlićSilvio AnočićOliver ZelenikaFranjo PrceFran BrodićRobert MurićAlen Halilović

Ostale Vijesti