Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Djurgarden je u 'atomskoj' formi, ali na strani Rijeke su europsko iskustvo, svježina i atmosfera Rujevice (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 21.07.22. | 08:32

Večeras u 20:30 sati Rijeka otvara euro-sezonu na Rujevici protiv švedskog Djurgardena.

Odmah nakon ždrijeba drugog pretkola Europske lige napisali smo da je Rijeka prošla iznimno loše. Na Rujevicu stiže u ovom trenutku drugoplasirana momčad prvenstva Švedske (koje je počelo još u veljači), štokholmski Djurgarden, prepun samopouzdanja s pet pobjeda u nizu u kojima je ostvario gol-razliku 17:2.

Rijeka je, s druge strane, prošlog vikenda tek započela svoju sezonu. U prvom je kolu svladan Šibenik na Šubićevcu. Vidjelo se da su noge još teške, u prvih 11 Dragana Tadića i Faustina Budicina pronašle su se čak četiri ljetne akvizicije (Mateo Pavlović, Anton Krešić, Pablo Alvarez, Mario Vrančić), u drugom je dijelu ušao Alen Halilović, a pritom nismo ni računali povratnike iz Dragovoljca Ivana Smolčića, Veldina Hodžu i Roka Jurišića koji su također dobili minutažu na sezonskoj premijeri.

Prema tome, novi trener i osam od 15 igrača koji su nastupili protiv Šibenika nisu bili u kadru Rijeke prošle sezone. Momčadi s Kvarnera je još uvijek nepoznanica, a Djurgarden je dobro uigran stroj koji se, čini se, zahuktao i na Rujevicu stiže u atomskoj formi.

(2.60) RIjeka (3.40) Djurgarden (3.15)

Međutim, Rijeka ima nešto što Djurgarden nema. Tradiciju pobjeđivanja europskih utakmica. Iako je švedski klub, izvornog imena Djurgardens IF Fotbollsforening, osnovan prije 131 godinu (nogometna sekcija prije 123), kroz povijest je odigrao tek 52 europske utakmica i u njima ostvario tek 13 pobjeda, odnosno u 25 posto utakmica. Djurgarden nikada nije igrao grupnu fazu europskih natjecanja, a u Europi su tek jednom prošli dvije europske prepreke i to u sada već dalekoj sezoni 2002/03 kada su u kvalifikacijama za Kup UEFA izbacili Shamrock Roverse, a onda u prvom kolu i Kopenhagen. Kraj Bordeauxa nisu mogli.

Rijeka je, pak, samo u posljednjih devet godina u četiri navrata igrala grupnu fazu Europskih liga. Pobjeđivala je Milan, Feyenoord, Standard iz Liega, AZ Alkmar, Stuttgart, igrala neriješeno sa Sevillom, Betisom, Real Sociedadom, Lyonom, AEK-om, ravnopravno se nosila s Napolijem. Rijeka je u recentnoj povijesti ostvarila značajne europske rezultate i svakako je to iskustvo, taj karakter najveći forte momčadi s Kvarnera protiv švedskog predstavnika koji se, vidjeli smo, ne može pohvaliti sa zapaženim europskim iskoracima, ne smao u novijoj povijesti…

Rijeka će se u idućih tjedan dana fokusirati samo na utakmicu protiv Djurgardena, odgođen je Jadranski derbi, a to se pokazalo kao dobar potez budući da u idućem pretkolu Rijeku čeka bolji iz dvoboja Sepsi Sf. Gheorghe – Olimpija Ljubljana, svakako lakši protivnik od Djurgardena.

Švedski predstavnik, pak, u subotu gostuje kod Hackena, vodeće momčadi prvenstva koja ima tek bod više (ali i utakmicu manje) od današnjeg protivnika Rijeke. Dok će Tadić i njegovi ratnici za vikend analizirati dobre i loše strane večerašnje utakmice, dok će se maksimalno fokusirati na uzvrat idućeg četvrtka u Tele2 Areni, Djurgarden će glavom biti u svojem 'Jadranskom derbiju' protiv kandidata za naslov.

Igraju u 4-3-3 formaciji. To je momčad koja već dugo godina igra zajedno. Imaju kapetana koji je motor momčad u veznom redu i opasni su prema naprijed. Svake godine mijenjaju jednog do dva igrača i dovedu dobre zamjene. Čuo sam se s jednim trenerom iz velikog kluba u Švedskoj koji mi je dao još dodatne informacije. Tako da su dobri, ali nisu nepobjedivi. I mi smo dobri. Vjerujem u svoje dečke i da uz pomoć navijača možemo napraviti dobar rezultat“, rekao je na konferenciji za medije prije utakmice Dragan Tadić.

Svakako, pomoć – kako stvari stoje – sjajno popunjene Rujevice bit će veliki forte Riječkog sastava. Domaćini su svjesni važnosti ove utakmice. Sada će u debiju pred svojom publikom pokušati stići do trijumfa i napraviti veliki korak prema plasmanu u iduće pretkolo.

„Moramo biti agresivni i nametnuti se na svom terenu. Bitna stvar je i koncentracija da ne izgubimo fokus nijedne sekunde jer nas mogu kazniti iz najmanje prilike. Mislim da zabijaju tri gola po utakmici. Tako da su raznovrsni i moramo biti skoncentrirani. Primili su samo deset golova u prvenstvu jer igraju dosta dobar presing i visoko se brane“, poziva na oprez Tadić.

Strateg Riječana bio je dosta tajnovit kada je riječ o udarnom sastavu. Napomenuo je da su u konkurenciji za utakmicu svi igrači koji su započeli protiv Šibenika, te da će u vrhu napada igrati junak sa Šubićevca Jorge Obregon. U kadru bi mogao biti i mladi branič Nikita Vlasenko koji je stigao iz Juventusa, a u utorak je odradio i prvi trening s novom momčadi.

Germania sport, ponosni sponzor Rijeke, veću prednost daje domaćem terenu hrvatskog predstavnika, njenom europskom iskustvu, ali i kvaliteti domaćeg kadra te pobjedu Rijeke vrednuje s 2.15, a gostiju s 3.15. I naši koeficijenti nalažu da nas očekuje tvrda i izjednačena utakmica, a mi se nadamo da će na kraju trijumfirati Riječani, napraviti veliki korak prema trećem pretkolu Konferencijske lige i nastaviti koračati prema još jednom značajnom europskom iskoraku.

(2.60) RIjeka (3.40) Djurgarden (3.15)

Mogući sastavi

Rijeka (4-2-3-1)

Djurgarden (4-3-3)


Konferencijska liga, 2. pretkolo

Rijeka - Djurgarden, 20.30

Stadion: Rujevica

Sudac: Christian Petru Ciochrica (Austrija)

Kvalifikacije za Konferencijsku ligu

Četvrtak, 21. srpnja

Kyzylzhar – OSIJEK 14.00

Liepaja – Young Boys 16.00

Kairat Almaty – Kisvarda 16.00

Tobol – Lincoln 16.00

Ararat – Paide 17.00

Valmiera – Shkendija 17.00

Makedonija GP – CSKA Sofia 17.30

Koper – Vaduz 18.00

KuPS – Milsami 18.00

Lech – Dinamo Batumi 18.00

Molde – Elfsborg 18.00

Saburtalo Tbilisi – FCSB 18.00

SJK – Lillestrom 18.00

Zira – Maccabi Tel Aviv 18.00

Pogon – Brondby 18.30

Ružomberok – Riga 18.30

Suduva – Viborg 18.30

Antwerp – Dita 19.00

B36 Torshavn – Tre Fiori 19.00

Basel – Crusaders 19.00

Gzira United – Radnički Niš 19.00

Levski – PAOK 19.00

MOL Fehervar – Gabala 19.00

Petrocub – Laci 19.00

Rapid Beč – Lechia 19.00

Sparta Prag – Viking 19.00

St. Josephs – Slavia Prag 19.00

Vorskla – AIK Stockholm 19.00

Aris – Nefči Baku 19.30

CFR Cluj – Inter E. 19.30

H. Beer Sheva – Dinamo Minsk 19.30

Bašakšehir – Netanya 19.45

Aris – Gomel 20.00

Racing Luksemburg – Čukarički 20.00

Sepsi – Olimpija Ljubljana 20.00

AZ Alkmaar – Tuzla City 20.30

RIJEKA – Djurgarden 20.30

Trnava – Newtown 20.30

Velež – Hamrun 20.30

Motherwell – Sligo Rovers 20.45

St.Patricks – Mura 20.45

BATE – Konyaspor 21.00

Rakow – Astana 21.00

Vllaznia – U.Craiova 21.00

Breidablik – Budućnost 21.15

V.Guimaraes – Puskas Akademia 21.30

Vikingur – TNS 21.30


Tagovi

HNK RijekaRijekaDjurgardenKonferencijska liga

Ostale Vijesti