Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamu NE prijeti neimaština. Ali, u Maksimiru su svjesni jednog velikog problema

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 11.07.23. | 13:00

U Dinamu tvrde da nema problema oko ugovora igrača, a priče kako klub mora brinuti za financijsku sigurnost kratkoročno nemaju nikakvu podlogu. No, pred Modrima je dugoročno, izazovno razdoblje

Svi nešto kupuju i dovode, samo Dinamo ništa! Svaki se dan susrećemo s tim porukama nestrpljivih navijača i nemamo odgovor hoće li se to uskoro promijeniti. Martin Satriano, Urugvajac iz Intera, koji je, navodno, bio blizu Maksimira, odjednom nije tako blizu, prema nekim informacijama Inter je promijenio svoje zahtjeve i volio bi ga radije prodati nego posuditi, po drugima Satriano nije još prelomio da želi u HNL. Pogotovo na posudbu, što je bio Dinamov plan. Kako će se ta priča odvrtjeti, tko zna, ovaj prijelazni rok naučio nas je da se u Dinamu sve mijenja iz sata u sat. Tako je prije dan-dva procurila infromacija da je od svih potencijalnih pojačanja najbliži Japanac Takuro Kaneko iz Sappora, da je on prva želja Igora Bišćana i Darija Šimića. No, onda je i ta priča malo utihnula...

Okladite se na bogatu Germanijinu ponudu ljetnog prijelanog roka 2023. (Igraj odgovorno, 18+)

Uglavnom, u Dinamu su dosljedni da neće žuriti i dovoditi igrače na 'ho ruk', primarni je cilj zadržati glavne zvijezde barem do 15.kolovoza, uvjereni su da bi time imali dovoljno jak kadar za plasman u skupinu (barem) Europske lige, uz nadu da mogu i do Lige prvaka. Za dugačku sezonu i za ono što slijedi nakon kolovoza, Dinamo će, čak i da ostanu svi traženi eksponati, morati dovesti nova imena, jer je sadašnja momčad ipak 'pretanka' za 50+ utakmica u sezoni. A puno je polemike izazvala vijest, koju je između ostalih objavio i Germanijak, da su u Dinamu prvi put nakon 12 godina kasnije isplate ugovornih rata. Iz Dinama su reagirali na tu vijest s nekoliko rečenica:

"GNK Dinamo neugodno je iznenađen današnjim člancima vezanim za isplatu rata za igrače. Klub ovom prilikom demantira iznesene tvrdnje. Rate su u cijelosti isplaćene sukladno ranije dogovorenom vremensku okviru između GNK Dinamo i igrača prve momčadi”, piše u tom 'priopćenju'. No, ono što sigurno znamo jest da su rate kasnile, odnosno, nisu bile isplaćene do 30.lipnja kako je dosad bio običaj zadnjih puno godina. Vjerojatno i u dogovoru s igračima, kako piše u toj izjavi. Nije dramatično, naravno, međutim, ostalo je u zraku zašto je ta kratka odgoda uopće bila potrebna.

Pisali smo već i ranije da danas u Dinamu postoji problem komunikacije, ljudi iz klupskog vrha izlaze u javnost vrlo rijetko ili nikad, a puno je različitih informacija, vjerojatno i iz raznih interesa, koje dođu do javnosti. Tako je i ova o neisplati ugovornih rata na kraju ispala prenapuhana, u navijačkom puku i na društvenim mrežama, posebno onom dijelu koji nema povjerenja u aktualnu Upravu, odmah su se razvile teorije kako je Dinamo u teškoj financijskoj situaciji i kako mu prijeti neimaština. Neki idu i toliko daleko da likuju nad time i u tome vide argumente da je 'prije bilo bolje'. No, istina je ipak drukčija. Prvo, istina je da je puno toga u Dinamu danas nedorečeno, da su neke odluke (poput visokih cijena ulaznica, godišnjih i onih za Superkup) izazvale čuđenje i ljutnju, bez objašnjenja, ali točno je i da aktualnom vodstvu ipak treba neko vrijeme da pohvata konce, da uhvate zraka, kolikogod se nekad čini da 'plivaju leđno'. Na kraju, sudit će rezultat, vrlo brzo!

Druga je činjenica da Dinamu NE prijeti neimaština! Maksimirski klub u ovo doba godine uvijek je u financijskom raskoraku, to je razdoblje kad je priljev novca manji i rjeđi, samo se to u prošlosti nije osjetilo, jer je Dinamo živio 'korak ispred', dizao kredite, kupovao igrače, vjerujući i znajući da će u drugom dijelu godine, transferima i plasmanom u europsku skupinu vratiti i naplatiti uloženo. Uglavnom je tako i bilo. Ova Uprava odlučila je raditi drugačije, trošiti ono što je sigurno u blagajni, ne ulaziti u rizične poslove i tako pokušati naći balans između ambicija i financija. Drukčiji je pristup, neki će vrsni poduzetnici reći da je takav i jedini normalan, drugi će istaknuti da Dinamo, želi li biti rezultatski uspješan kao i dosad, ne može tako živjeti, već mora riskirati i ulagati. Ponavljamo, treba to uvijek istaknuti, na kraju će presuditi rezultat, kao i uvijek.

Ali, kad pričamo o financijskoj stabilnost, ona kratkoročno nije ugrožena. Dinamu, naime, ovog ljeta sigurno stiže ili je već stigla jaka milijunska injekcija. Oko pet milijuna od transfera Oršića i Lauritsena, još pet od Gojaka, Jakića, Majera, Andrića i Stojanovića, Dinamo je rasteretio oko 3,5 milijuna u budžetu odlaskom Ademija, Oršića i Theophilea, tv prava u HNL-u su oko 1,2 milijuna, povrat poreza za prošlu godinu još tri milijuna. Krenule su u prodaju i godišnje ulaznice, od kojih je lani Dinamo uprihodio 1,1 milijun eura. Ako tome dodamo i sigurnih oko 1,8 milijuna od transfera Brozovića i oko 600 tisuća od Kovačića, a ako gledamo da klub svakodnevno s 'grbače' skida i veliki broj igrača koji su (bili) pod ugovorom, a njih ne računa, dolazimo do respektabilne svote, koja omogućava pristojan život. K tome, očekuju se ovog ljeta jedan ili više transfera u dvoznamenkastom iznosu milijuna, možda i još nekoliko manjih, a puno bi Dinamo mogao zaraditi i ode li Joško Gvardiol u City. Dodajte tome plasman u skupinu Europske lige ili Lige prvaka i poneku pobjedu u tom društvu, jasno je da Dinamo s novcem ne bi trebao imati nikakav problem. Barem idućih godinu dana. Stoga su priče o bankrotu potpuno deplasirane. E sad, je li u tim okolnostima ispravna taktika štednje i niskog rizika u sezoni kad Dinamo mora biti prvak i možda direktno osigurati nastup u 'Superligi prvaka' dogodine, to je drugo pitanje. I, tu se opet vraćamo na tezu o rezultatu.

Međutim, Dinamo vreba jedan drugi problem, dugoročni. I njega su u Maksimiru svjesni, možda je i to razlog što sad tako oprezno pretaču svaki euro, ali pitanje je kako će ga riješiti, jer on je krucijalan. Naime, Dinamo ima sve manje skupih, mladih eksponata u svojoj svlačionici, igrača koje može prodati na tržištu za iznose koje život znače. Jer, nakon što proda Josipa Šutala, u Dinamu će od mladih zvijezda, produkata Škole, ostati u toj klasi tek Martin Baturina. Niti na ovim pripremama u Sloveniji nije se Igoru Bišćanu pretjerano nametnuo nitko od mladića, u prvom su planu tek Sučić i Topić, no pitanje je hoće li oni ikad dostići vrijednost Šutala i Baturine i reprezentativni potencijal. Na vidiku trenutno nema 'klinca', koji bi za godinu, dvije, tri mogao u blagajnu donijeti 'pola budžeta' i osigurati klubu lagodan život. Naravno, uvijek postoji šansa da netko naglo iskoči ili preskoči stepenicu, ali u ovom trenutku takvog ekstratalenta nema na radaru. Trebao je to biti Gabriel Rukavina, međutim, njegov napredak je usporen iz više razloga, sad se ispriječila i ozljeda. Nije taj problem od jučer, već se godina o tome priča, niti je to grijeh sadašnje Uprave. Samo, ona će se morati s time nositi, stoga bi možda ipak bilo bolje okrenuti se domaćem tržištu i HNL-u, bez obzira na cijene, jer od takvih igrača Dinamo živi već godinama. A ne od 'sumnjivih' stranaca, koji dolaze na posudbu ili nisu pojačanje za prvu momčad! I time će se što prije u Maksimiru morati pozabaviti.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dario ŠimićMarko MarićGNK DinamoIgor BišćanSuperkup

Ostale Vijesti