REUTERS/Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

UEFA otkazala međukolo: Nema više križanja Lige prvaka i Europske lige nakon grupne faze

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 11.07.23. | 11:53

Isto vrijedi i za Konferencijsku ligu

UEFA mijenja pravila za kontinentalna klupska natjecanja od sezone 2024./25. Od tada će se igrati po davno najavljenom novom formatu, uz jednu važnu promjenu usvojenu ovog ljeta. Tiče se ukidanja međukola, baraža, playoffa, kako ga tko voli zvati.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Za godinu dana više neće biti moguće, kao do sada, da se momčadi iz Lige prvaka i Europske lige sastaju nakon grupne faze ili iz Europske lige i Konferencijske lige. Razlog je taj što UEFA želi favorizirati momčadi koje su ostvarile bolji plasman u ligaškom dijelu, a praktički ukinuti drugu priliku onima koji se nisu iskazali u osnovnom dijelu.

Do sada su se trećeplasirane momčadi Lige prvaka križale s drugoplasiranim momčadima Europske lige, kao i trećeplasirane momčadi skupina Europske lige s drugoplasiranim momčadima Konferencijske lige. Te utakmice su se zvale playoff za popunu mjesta u nokaut fazi ili kraće playoff ili hrvatskije - međukolo, no od sezone 2024./25. neće postojati. Između ostalog i zato što su prije godinu dana u Nyonu najavili promjenu sustava natjecanja.

Tako će sva tri natjecanja na tlu Starog kontinenta brojati po 36 momčadi. Ždrijebom će biti određeno da svaka momčad u Ligi prvaka odigra deset utakmica: pet na domaćem terenu i pet u gostima. Spomenutih 36 klubova bit će raspoređeni po rangu u četiri kvalitativne skupine. Tako će klub iz prvog šešira odigrati dvije utakmice protiv kluba istog ranga, tri protiv klubova iz drugog šešira, tri protiv klubova iz trećeg šešira i dvije protiv klubova iz četvrtog šešira. Osam prvoplasiranih momčadi izravno će se plasirati u osminu finala, a preostalih osam bit će poznato nakon utakmica playoffa momčadi od devetog do 24. mjesta na tablici. 

Bilo je najava da će poraženi iz doigravanja nastaviti natjecanje u Europskoj ligi, no od toga se odustalo.

I Europska i Konferencijska liga će ubuduće imati 36 momčadi, baš kao i Liga prvaka. Što se Europske lige tiče, svaki će igrati po četiri na svom i tuđem terenu, a u Konferencijska liga po tri. Najboljih osam automatski će se plasirati u nokaut fazu, dok će oni koji završe od devetog do 24. mjesta, kao i u Ligi prvaka, igrati doigravanje za osminu finala. Počevši od sezone 2024./2025., svaki će klub odigrati osam utakmica u skupini Europske lige i šest u Konferencijskoj. Dakle, grupna faza Lige prvaka i Europske lige, budući da će imati više utakmica, trajat će od rujna do siječnja, dok će trećerazredno natjecanje započeti devetog, a završiti posljednjeg mjeseca u godini.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Tagovi

UEFAIzvršni odbor UEFA-eLiga prvakaEuropska ligaKonferencijska liga

Ostale Vijesti