Pixsell
Pixsell

Dinamo bi iduće godine mogao direktno u Ligu prvaka, osvajač Kupa kreće sa sezonom za vrijeme Eura u Njemačkoj!?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 10.07.23. | 15:08

Krovna europska nogometna organizacija od sezone 2024./25. drastično mijenja format najjačeg klupskog natjecanja na svijetu.

U već nekoliko navrata pisali smo o rekonstrukciji Lige prvaka od sezone 2024./25., kada će se elitno nogometno natjecanje igrati u drukčijem formatu, u formi Lige od 36 momčadi u kojoj će svaka momčad odigrati osam utakmica, četiri na domaćem, a četiri na gostujućem terenu. Momčadi rangirane od 1. do 8. mjesta u toj jedinstvenoj skupini izborit će plasman u osminu finala natjecanja, a momčadi od 9. do 24. mjesta igrat će šesnaestinu finala

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A UEFA je danas donijela vijesti koja bi trebale razveseliti navijače Dinama, posebno u slučaju da zagrebački klub osvoji naslov prvaka i u sezoni 2023./24. Naime, ako osvajač Lige prvaka 2023./24. bude klub koji se plasirao u Ligu prvaka preko domaćeg prvenstva, a to je vrlo realan scenarij, izravni plasman u grupnu fazu Lige prvaka dobit će najbolje rangirani prvak u pretkolima. Prema tome, ako Dinamo osvoji naslov prvaka Hrvatske, postoje velike šanse da će Plavi biti upravo taj najbolje rangirani klub, posebno ako ove sezone dobro odigra grupnu fazu europskih natjecanja i obrani barem dio od 14.000 bodova osvojenih u sezoni 2018./19. No, ispred Dinama bi, prema trenutnom koeficijentu, trebali biti Šahtar iz Donjecka i Basel tako da bi se Dinamo, osim domaćeg naslova prvaka, morao nadati da Šahtar i Basel neće osvojiti prvenstva Ukrajine i Švicarske. Ili da, Dinamo, odigra izvanserijsku euro-sezonu, a Šahtar i Basel drastično podbace.

Tu informaciju na svojem je Twitteru donio Tomislav Globan, profesor ekonomije, koji također navodi da će osvajač Hrvatskog nogometnog kupa u sezoni 2024./25., ako ne bude isti kao i osvajač prvenstva, krenuti od prvog pretkola Europske lige (za razliku od trećeg pretkola Konferencijske lige što je bio slučaj u posljednje dvije sezone), no s natjecanjem bi krenuo 11. srpnja u vrijeme dok još traje Europsko prvenstvo u Njemačkoj (finale je na rasporedu 14. srpnja). Teoretski bi, tako, Hajduk, Dinamo, Rijeka, Osijek ili neki peti klub sa sezonom mogli početi u trenucima dok Hrvatska, recimo, igra polufinale Eura!

Globan je u seriji svojih Tweetova donio još jednu informaciju. Naime, pojavila se inicijativa da bi UEFA mjesto u prvom pretkolu Europske lige (onom koje počinje 11. srpnja) mogla dati viceprvacima država rangiranih od 16. do 33. mjesta, a među kojima se nalazi i Hrvatska, no zbog otpora mnogih nacionalnih saveza, tvrdi Globan, UEFA je nakraju odustala od tog prijedloga te i dalje na snazi ostaje pravilo da je osvojiti Kup važnije nego biti viceprvak. (nr)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

Liga prvakaDinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti