Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Dinamova krila ništa ne donose! Je li rješenje promjena formacije?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 20.02.24. | 08:00

Sergej Jakirović želio je krila, koja će nizati golove i asistencije, a sad je u situacija da ne zna kome bi dao prednost. Možda bi trebao razmisliti o drastičnoj promjeni

"Želimo dovesti krila, koja će imati učinak, koja će donijeti golove i asistencije. To nam je neophodno u nastavku sezone", zavapio je Sergej Jakirović više puta tijekom prijelaznog roka. I, doveo je Dinamo Arbera Hoxhu, ali, svejedno je Jakirović htio i Josipa Brekala, a kad je propao njegov transfer, meta je bio Englez Ryan Kent iz Fenerbahcea. Međutim, nije ni on došao, kao i nijedno drugo krilo, ali ima na Dinamov trener na raspolaganju još uvijek njih četvoricu. Takuro Kaneko bio je jedan od ključnih igrača u završnici prvog dijela sezone, tu su novopridošli Hoxha, zatim Dario Špikić i Gabriel Vidović. Međutim, u prvih šest utakmica ovog proljeća Jakirović nije dobio ono što je htio i na čemu je bazirao taktiku za nastavak sezone, na golovima i asistencijama krilnih igrača. Oni, zasad, ne donose gotovo ništa.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+).

Jedini koji se može pohvaliti konkretnim brojkama je Dario Špikić, on je zabio Gorici i asistirao Petkoviću protiv Lokomotive, što isto nije visok učinak, ali je puno više od svih ostalih. Jer, Kaneko, Hoxha i Vidović nemaju niti to! Ni gol ni asistenciju. Japanac, iako traži loptu i sudjeluje u igri, na proljeće se ugasio, nije ni približno onako opasan kao jesenas. Istina, imaju Dinamova krila i objektivan problem, često i nema puno igrača u šesnaestercu da bi ih mogli proigrati, ali, isto tako, baš bi zato oni trebali nešto donijeti, češće ulaziti u gol-prilike, pucati izvana... No, takvih je pokušaja vrlo malo ili nimalo. Osim, donekle Špikića, malo je tu 'meda'. Ove zime čak su tri krila otišla iz Maksimira, Antonio Marin, Luka Menalo i Gabriel Rukavina potražili su sredine u kojima će igrati, očekivao se još jedan novi igrač na toj poziciji, ali na kraju je Jakirović ostao na ovoj četvorici.

I u ovom je trenutku teško reći tko će od njih dobiti šansu protiv Betisa i Rijeke, u dvije utakmice ovog tjedna, o kojima Dinamu i Jakiroviću puno toga ovisi. Hoxha je već u Sevilli potrošio kredite i zasjeo na klupu, Kaneko je blizu tom statusu, Vidović nikako da izađe iz sjene, da zablista kao što je znao jesenas u dva-tri navrata. Zapravo, za njega smo već davno zaključili da vjerojatno nije iskonsko krilo, već 'desetka'. Špikić, pak, igra promjenjivo. U takvim okolnostima doista Dinamovu treneru nije lako odlučiti koga gurnuti u prvih 11!

No, zato se rješenje možda nameće samo po sebi. Bi li problem s krilima riješila promjena formacije? Da Dinamo zaigra s trojicom u zadnjoj liniji, dvojicom na bokovima, pojača vezni red još jednim igračem? Primjerice, momčad bi u idealnim uvjetima, kad su svi zdravi mogla izgledati ovako: Nevistić - Ristovski, Theophile, Perković - Pierre-Gabriel, Sučić, Mišić, Ademi (Bulat), Baturina, Ogiwara - Petković. Naravno, postoje varijacije na temu, Ristovski može na desnu stranu, tu su Živković i Bernauer, kad se oporave Perić ili Šutalo, mogu popuniti zadnju liniju.

Dakako, promjena formacije traži neko vrijeme uigravanja, teško je očekivati da bi već protiv Betisa Dinamo mogao zaigrati u tom sustavu, možda bi protiv Rijeke u nedjelju mogao. Premda, sjećamo se primjera iz nedavne prošlosti, kad je Nenad Bjelica 'preko noći' promijenio 'četiri u tri' i time izenadio Atalantu u Zagrebu (4-0), a na sličan način pao je u Maksimiru i Tottenham (3-0). Dinamo bi tako dobio još jednog igrača u sredini terena i mogao bi na taj način prijetiti suparnicima i dolaziti s više igrača u završnicu. Puno je toga Jakirović pokušao, rotirao, mijenjao, ostala je ova preobrazba kao jedna od zadnjih opcija da bi se poboljšala Dinamova igra. Naravno, pitanje i hoće li Jakirović uopće dobiti priliku razmišljati o toj varijanti, zna se da njegova pozicija ovisi o svakoj idućoj utakmici. U svakom slučaju, on ili netko drugi, morao bi ozbiljno uzeti u obzir promjenu formacije, kao faktor iznenađenja i novo oružje, pogotovo u važnim, čvrstim utakmicama poput ove dvije s Betisom i Rijekom. Ako ne donese ploda, na 'četiri' se uvijek može vratiti, pogotovo jer u zadnjoj liniji ima igrače koji mogu igrati u oba sustava.



Tagovi

GNK DinamoTakuro KanekoArber HoxhaDario ŠpikićGabriel VidovićSergej Jakirović

Ostale Vijesti