Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Jakirovićev niz uopće nije loš, ali Dinamo izgleda kao motor, koji će pregorjeti. Zašto nekim igračima uopće ne vjeruje?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 19.02.24. | 10:00

Dinamo je ušao u teško razdoblje, s puno utakmica, u kojima trener nema pravo na kiks, a glavni igrači na odmor. Mogu li izdržati taj ritam?

Gledajući čistu statistiku, Sergej Jakirović upće nije u lošem nizu. Naprotiv. U zadnjih 13 službenih utakmica, počevši s onom na Rujevici (2-2), Dinamo je upisao devet pobjeda, tri remija i samo jedan poraz. Osim s Rijekom, remizirao je s Hajdukom i Lokomotivom, a jedini je poraz onih 0-3 od momčadi Silvija Čabraje. Dakle, Lokomotiva je nerješiva enigma, momčad koja Dinamu, očito, ne odgovara, a osim nje bodove su Modri gubili jedino u derbijima. Dakle, ispada da Dinamovi rezultati u zadnje vrijeme uopće nisu tragični, da Modri ne kiksaju baš često u tzv. malim utakmicama i uglavnom ih rješavaju pobjednički. No, igre i dojam koji momčad ostavlja na terenu daleko su od šampionskih, a Dinamo je upravo ušao u najteži mogući ritam. I pitanje je može li zadržati tu pozitivnu statistiku?

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+).

Pobjeda protiv Varaždina (1-0) opet je izborena teškom mukom, iako nije tako trebalo biti. Dinamo je brzo poveo, tražio drugi pogodak, nije ga zabio, a onda su krenuli problemi. Dvije dvojbene sudačke odluke oko jedanaesteraca, energetski pad u igri i na kraju je Nevistić morao spašavati i spasio je Dinamu pobjedu. I, osim utakmice protiv Gorice (2-0), Dinamo se zapravo čitavo vrijeme muči. Pobjeđuje, ali teško, bez prave igre. A tim načinom teško može do naslova prvaka, jer kad-tad će neka neizvjesna utakmica otići na stranu protivnika. Netko će zabiti kazneni udarac ili pogoditi zicer u zadnjoj minuti. Ne samo to, utakmica protiv Varaždina, bez podcjenjivanja ikoga, bila je prilika da se još neki igrači odmore, da dobiju poštedu ili manju minutažu, a kad ono... Modri su se baš nepotrebno potrošili, a više nemaju vremena i prostora za predah. Slijede Betis pa Rijeka, potom Gorica u Kupu, gostovanje u Osijeku. Ako prođu Španjolce, čeka ih još luđi raspored.

I u tom kontekstu nije jasno zašto Jakirović ne rotira više, zašto ne pokušava razigrati još igrača, jer, trebat će Dinamu širok roster. Primjerice, zašto protiv Varaždina mora igrati Kevin Theophile, zašto Petković mora igrati svih 90 minuta? Zašto nema minuta za Brodića i(li) Kulenovića, što se događa s Bulatom, zašto je Živković odjednom ispao iz udarnog sastava i za protivnike protiv Varaždina? U redu, poštedu je dobio Mišić, malo se odmorio i Perković, ali, eto, čitavu je utakmicu odigrao Ristovski, koji je, istina, jedan od rijetkih čija je forma u uzlaznoj putanji. Zar doista ne bi, recimo, Halilović, Brodić, Vidović, Sučić... trebali biti dovoljni da za pobjedu protiv Varaždina, nego moraju igrati svi najvažniji igrači? Recimo, istovremeno Rijeka lakoćom pobijedi Lokomotivu (4-0), pogotke zabiju igrači iz drugog plana, Bogojević (2), Hodža i Grgić. Zašto Jakirović ne pokuša iz aktualnog kadra dobiti takve igrače, koji mogu rasteretiti udarne vedete?

I sad - Betis. Pretpostavljamo, još jedna utakmica velike potrošnje, a onda, kako god završilo, takvom umornom Dinamu dolazi 'nabrijana' Rijeka. Dinamo pobjeđuje, ali momčad izgleda kao motor, koji radi na visokom broju okretaja i koji će pregorjeti. Jakirović mora pod hitno davati veću minutažu nekim igračima, imati više povjerenja u njih, 'izmisliti' nekog novog aduta, podići formu Vidoviću, Kaneku, Bulatu, Brodiću..., možda koristiti i Vrbančića. Jer s 13-14 igrača teško je izgurati ovakav period. Pitanje je samo je li Dinamo već zakasnio u toj tranziciji ili još ima vremena za promjenu pristupa? Jer, ovako kako je Dinamo izgledao protiv Varaždina, s tim padom u igri zadnjih pola sata, s konfuzijom u obrani u nadoknadi, samo je pitanje kad će ponovno naletjeti na minu! A ta bi mina mogla biti 'smrtonosna'.



Tagovi

GNK DinamoBetisNK VaraždinHNLSergej Jakirović

Ostale Vijesti