Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Dinamo s podrškom navijača koji će ga gurati u pobjedu može okrenuti 'momentum' u svoju korist (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 24.02.22. | 08:23

Uzvratna utakmica prvog kruga druge faze natjecanja Europske lige između Dinama i Seville igra se na stadionu u Maksimiru s početkom u 18.45. Utakmica se prenosi na Arenisport 1, a tekstualni prijenos iste pratite na Germanijak.hr-u.

Drugoplasirana momčad prvenstva Španjolske, i rekorder po broju osvojenih naslova Europske lige, u Maksimir stiže u dosta nezgodnom trenutku za hrvatskog prvaka. Jer, nakon kiksa u prvenstvu, Dinamo danas na Maksimiru (18.45) mora nadoknaditi dva gola zaostatka protiv jedne od najjačih momčadi natjecanja, a tri dana kasnije igra derbi na Gradskom vrtu.

(3.80) Dinamo (3.60) Sevilla (2.20)

Nakon remija s Lokomotivom uslijedile su kritike pojedinih analitičara, novinara, ali i navijača spram Dinamovog stručnog stožera i igrača. Pred Kopićem su dvije teške utakmice u kojima bi Dinamo mogao ostati bez pozitivnog rezultata. Sevilla je objektivno jača momčad od Plavih koji još k tome igraju bez dva nositelja igre. Umorni i ozljedama poharani hrvatski prvak potom ide na noge iznimno motiviranom Osijeku koji pobjedom na Gradskom vrtu ima priliku zasjesti na vrh ljestvice.

Dinamovo ispadanje od Seville, a onda i gubitak bodova protiv Osječana ne bi bili 'znanstvena fantastika'. To je u ovom trenutku čak i realan ishod. Stoga ne čudi jučerašnja nervoza Željka Kopića na konferenciji za medije. Dinamov strateg svjestan je da će se u slučaju dva negativna rezultata (četiri u nizu) kritike samo pojačati i produbiti. Dinamovi treneri znali su biti kritizirani i dok su suvereno pobjeđivali, ali nisu igrali efikasno. Sjetimo se samo primjera Vahida Halilhodžića i Nenada Bjelice.

No, nogomet je jedinstveni sport jer se 'momentum' vrlo lagano može okrenuti za 180 stupnjeva. Sjetimo se samo Kopićevih početaka na Dinamovoj klupi, dok je još bio samo vršitelj dužnosti trenera. Nakon debija i poraza u derbiju uslijedile su salve kritika sa svih strana. Dinamu se mnogo toga može oprostiti, ali poraz od Hajduka – i to još na Maksimiru – nikako. Iako je tek prije nekoliko dana preuzeo Dinamovu svlačionicu, Kopića se nakon poraza od Hajduka naširoko kritiziralo, a onda je Dinamo skinuo West Ham u Londonu, izborio drugi krug Europske lige, i u prvenstvu s tri dojmljive pobjede bez primljenog gola završio kao jesenski prvak.

Današnja utakmica je nova prilika za Kopića, ali i za sam Dinamo da okrene 'momentum' u svoju korist. Dinamu će danas biti puno teže pobijediti Sevillu nego što je to bilo prije godinu dana protiv Tottenhama. U odnosu na taj 'epski' dvoboj, za Dinamo danas neće nastupiti Luka Ivanušec, Arijan Ademi, Lovro Majer, Kristijan Jakić, Rasmus Lauritsen, kao i igrači koji su ulazili s klupe (Mario Gavranović, Dino Perić, Petar Stojanović, Marin Leovac i Iyayi Atiemwen). U odnosu na taj dvoboj, Bruno Petković je, što je i sam Kopić priznao, u dosta lošijoj formi, a Theophile se tek vratio od blaže ozljede. Jedino je Mislav Oršić na prošlogopdišnjkoj razini, a njega će, što je i sam Lopetegui priznao, braniči Seville posebno paziti.

No, Dinamo je u Sevilli odigrao hrabru i mušku utakmicu, nije se zatvorio i čekao prilike iz kontranapada. Ovaj Dinamo, iako s dosta užim kadrom u odnosu na prošlu godinu, i dalje ima dovoljnu kvalitetu i dalje ima mogućnost pobijediti objektivno jačeg protivnika od sebe što Sevilla nedvojbeno jest.

Dinamu je potrebna dobra i kvalitetna utakmica protiv Seville da polagano počne okretati 'momentum' svoju koristi. A to je iznimno bitno pred derbi s Osijekom.

Kopić danas ne može računati na pet igrača među kojima su i tri sigurna prvotimca – Luka Ivanušec, Arijan Ademi i Dino Perić, a s obzirom na stanje momčadi Rasmus Lauristen i Komnen Andrić također bi konkurirali za udarnih 11 Plavih.

„Bespredmetno je pričati o njihovoj kvaliteti, no to ne znači da bez Ivanušeca i Ademija nemamo kvalitetu. Svi igrači koji su u Dinamu zaslužili su igrati. Svi zaslužuju priliku. Njihovim izostankom otvorit će se mogućnost za neke mlađe igrače da dobiju minutažu. U smislu nekakvih idealnih 11 svakako da će njih dvojica nedostajati, no imamo igrače koji ih mogu adekvatno nadomjestiti", rekao je Kopić.

Dinamo bi svoju prednost mogao pronaći u više od 10 tisuća navijača koji će danas pohoditi Maksimir. Kapacitet tribina je značajno smanjen, no Dinamo može veseliti činjenica da su sve ulaznice prodali u razmaku od nekoliko sati. Zašto se Zagrepčani 'pale' na europske utakmice, a onda na prvenstveni dvoboj stigne tek neznatantno više od 1.800 ljudi je tema za dublju analizu, no Dinamov navijački puk mogao bi biti taj 'igrač više' na terenu koji će objektivno kvalitetniju momčad gurnuti u podređeni položaj. Pogotovo ako Dinamo prvi zabije...

I Julen Lopetegui ima problema s izostancima, neće biti Anthonyja Martiala, Karima Rekika, Erica Lamele i Susa, a Montiel se tek vratio od ozljede i vjerojatno će ga španjolski strateg 'čuvati' za derbi protiv Betisa. No, Lopetegui ima i jednu 'olakotnu' okolnost. U derbiju zbog kartona ne mogu igrati Juleus Kounde i Lucas Ocampos te njih sigurno neće štedjeti u današnjoj utakmici. Također, gosti neće podcijeniti Dinamo kao što je to učinio Tottenham prošle sezone nakon 'rutinske' 2:0 pobjede u prvoj utakmici.

“Znamo koliko je Dinamo opasan i za sve njegove velike pobjede poput one protiv Tottenhama, Atalante ili Villarreala prije par sezona. Tu su i Oršićevi golovi. Tu su još Petković, Jurić i Emreli. Znamo kako Dinamo igra, imaju jasnu ideju kako stvarati šanse i već u Sevilli su pokazali koliko su ozbiljna ekipa i da je rezultat bio nerealan jer je utakmica bila jako teška. Sutra će biti još i teža.”

MOGUĆE POSTAVE

Dinamo (3-1-4-2)

Sevilla (4-3-3)

ŠTO KAŽE GERMANIA?

Da je Sevilla, jasno, favorit, ali ne izraziti. Tečaj na pobjedu gostiju iznosi 2.20, a na pobjedu Dinama 3.80, tek neznatno više od tečaja na remi (3.60).

(3.80) Dinamo (3.60) Sevilla (2.20)

Prema Germaniji najizgledniji rezultat je – 1:1. Na tu igru naša kladionica nudi tečaj 6.75, veći čak od igre na minimalnu pobjedu Seville od 1:0 (7.00). Tečaj na pobjedu Andalužana od 2:1 jednak je kao i tečaj na utakmicu bez golova (8.50), dok se tečaj na minimalnu pobjedu Dinama kreće od 9.50 (1:0), 10.5 (2:1), 45 (3:2) i 95 (4:3).

Ako pak vjerujete da će Dinamo izboriti najmanje produžetke, tečaj na pobjedu Plavih s hendikepom je 7.50.

Dinamo - Sevilla (18:45)

Stadion: Maksimir, Zagreb

Sudac: Francois Letexier (Francuska)

Europska liga, playoff za 1/8 finala

Četvrtak, 24. veljače

Dinamo – Sevilla (18.45)

Lazio – Porto (18.45)

Olympiakos – Atalanta (18.45)

Real Sociedad – RB Leipzig (18.45)

Betis – Zenit (21.00)

Braga – Šerif (21.00)

Napoli – Barcelona (21.00)

Rangers – Borussia Dortmund (21.00)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoSevillaEuropska liga

Ostale Vijesti