Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Dinamo na Sjevernom polu - vrijeme je za petu sreću! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 16.08.22. | 08:30

Utakmicu Bodo/Glimt - Dinamo koja se igra u 21 sat u Norveškoj sudit će ugledni nizozemski sudac Danny Makkelie, u VAR sobi je Nijemac Marco Fritz, a utakmicu će uživo prenosti Arenasport 1.

Peti put u zadnjih 15 godina Dinamo gostuje u Norveškoj. I uvijek su to bile teške, dramatične, neizvjesne utakmice. Nikad dosad Dinamo nije pobijedio, ali su neizvjesni remiji uz borbu do zadnje lopte bili čak triput dovoljni za prolaz.

Sve je počelo onim 'nesretnim' Brannom u Bergenu 2007. u tadašnjoj Ligi UEFA-e. Dinamo je bio bolji, ali neopreznost Schildenfelda koji je dobio crveni karton i skrivio kazneni udarac u zadnjim trenucima prvog dijela dovela je Brann u prednost. Uspjeli su Modri izjednačiti, međutim, na kraju su potpisali poraz (1:2).

Pa onda onaj Molde, kad je nakon sjajnih 3:0 u prvih 20-ak minuta, Dinamo na kraju morao spašavati prolaz, Norvežani su imali tri jedanaesterca, od kojih su dva promašili, završilo je 3:3 i uz 1:1 u Zagrebu u prvoj utakmici bili dovoljno za uspjeh.

Nije izblijedilo niti sjećanje na Odds, na jedva izborenih 0:0 (u Maksimiru je bilo 2:1), uz isključenje Danija Olma. Ili onaj Rosenborg 2019., kad je Dinamo u Trondheim donio 2:0 iz Zagreba. Poveli su furiozni domaćini 1:0, pogodili i gredu, drugi je gol visio u zraku. No, ukazao se Amer Gojak, potegao ljevicom s 25 metara u rašlje i donio Ligu prvaka.

(2.30) Bodo/Glimt (3.35) Dinamo (3.10)

Eto, sve se Dinamove utakmice pamte na prvu, bez pomoći interneta, što je samo dokaz kolike su emocije, nekad i traume, probudile u navijačima Modrih. Baš je svaka bila spektakl za sebe. Pa, stigla je sad peta sreća, peta prilika za trijumf u Norveškoj. Nikad bliže Sjevernom polu, u Arktičkom krugu, suparnik je donedavno mali i neugledni Bodo/Glimt, koji u vrijeme svih tih Dinamovih putešestvija po Norveškoj nije niti igrao europske utakmice, klizio je između prvog i drugog ranga tamošnjeg klupskog nogometa. No, danas je Bodo/Glimt norveški prvak, 'otrov za favorite', momčad koja već više od godinu dana ne zna za poraz na svom terenu s umjetnom travom, a u Europi ima 12 uzastopnih domaćih pobjeda. Uključujući dvije (6:1, 2:1) protiv Mourinhove Rome u lanjskoj Konferencijskog ligi.

"Očekujemo domaćina koji je biti motiviran i željan svog prvog ulaska u Ligu prvaka, međutim, mi imamo iskustvo u ovakvim utakmicama i vjerujem da će ono biti naša prednost", najavio je utakmicu Ante Čačić, Dinamov trener, koji je uoči susreta s Bodo/Glimtom veliki optimist.

"Da, optimist sam, zato jer je momčad u zadnje dvije utakmice pokazala kvalitetu, a svi igrači dižu se u formi i približavaju vrhuncu. Vjerujem da će nas to dovesti do pobjede u Norveškoj", poručio je Dinamov trener, koji još ne zna poraz na Dinamovoj klupi, ali ni ukupno u pretkolima Lige prvaka kao trener Modrih. U prvom mandatu 2012. imao je pet pobjeda i remi, sad ima tri pobjede i remi, znači, u 10 utakmica, čak osam pobjeda i dva remija.

"Nećemo tražiti nikakav alibi u umjetnoj travi i kiši koju najavljuju. Igrači će se priviknuti na podlogu, a imamo dovoljno tehničke kvalitete da i na umjetnoj travi pokažemo što možemo", tvrdi Čačić koji je poželio domaćinima plasman u Ligu prvaka, ali nekom drugom prilikom.

Za kojih 11 će se Čačić odlučiti, vidjet ćemo, možda će ipak i ta umjetna trava imati utjecaj na odabir momčadi, ali, Dinamo je u zadnje dvije utakmice zabio osam pogodaka Ludogorecu i Hajduku, od Čačićeva dolaska na klupu samo jednom, u Superkupu, Dinamo nije zabio pogodak, bez obzira tko bio u momčadi. Što znači da i u Norveškoj možemo očekivati pogodak Modrih, barem jedan. Teži je posao zaustaviti domaće napade, jer, Bodo/Glimt je također jedna vrlo efikasna momčad.

"Dinamo je odlična momčad, koja godinama ima rezultate u Europi. Međutim, mi ćemo gledati sebe, nećemo odustati od svoje igre, a istovremeno nećemo biti naivni, imat ćemo na umu Dinamove kvalitete", kazao je trener Bodo/Glimta Kjetil Knutsen. Na popis igrača za ove dvije utakmice s Dinamom uvrstio je i novopridošlog Danca Alberta Gronbaeka, koji neki dan doveden za tri milijuna eura, što je rekordni transfer Bodo/Glimta. Hoće li debitirati već u prvoj utakmici s Modrima nakon samo dva treninga, to Knutsen nije otkrio.

"Mi smo autsajderi, na Dinamu je pritisak i u tome vidim našu priliku. Ovo je za nas velika utakmica, osjećamo se spremnima za veliki rezultat", poručio je, pak, veznjak Ulrike Saltnes.

U velikoj je formi napadač Amahl Pellegrino, koji je u pet utakmica europskih pretkola zabio tri gola i upisao dvije asistencije, dok u domaćem prvenstvu, koje se već igra punom parom, u 16 nastupa ima 17 pogodaka! Dok se Dinamo još traži, iako su porast i stabilnost forme sve očitiji, Bodo/Glimt je na vrhuncu, u pravom ritmu. No, vjerujemo kako je došlo vrijeme za Dinamovu pobjedu u Norveškoj, iako niti remi na tom vrućem terenu ne bi bio neuspjeh. Viza za Ligu prvaka ionako će se vaditi u Maksimiru.

(2.30) Bodo/Glimt (3.35) Dinamo (3.10)

Spomenimo da će utakmicu suditi ugledni nizozemski sudac Danny Makkelie, u VAR sobi je Nijemac Marco Fritz, a utakmicu će uživo prenosti Arenasport1.

Moguće postave:

BODO/GLIMT (4-3-3):

Trener: Kjetil Knutsen

DINAMO (4-2-3-1):

Trener: Ante Čačić

Liga prvaka, doigravanje

Utorak, 16. kolovoza

Bodø/Glimt – Dinamo      21.00

Glasgow Rangers – PSV Eindhoven     21.00

Kopenhagen – Trabzonspor      21.00

* uzvrati su u srijedu 24. kolovoza

Srijeda, 17. kolovoza:

Qarabaq - Viktoria Plzen 18.45

Dinamo Kijev – Benfica   21.00

Maccabi Haifa - Crvena zvezda 21.00

* uzvrati su u utorak 23. kolovoza

**Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoBodo/GlimtLiga prvakaAnte ČačićDinamo Zagreb

Ostale Vijesti