Edo Flego, Mario Kovačević @Pixsell
Edo Flego, Mario Kovačević @Pixsell

Derbi odmah na startu 2.HNL, Kovačević: „Cilj je 1.HNL“, Flego: „Za ovaj Orijent 1919 nama straha“ (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 11min | sub. 12.02.22. | 08:05

Uoči velikog derbija 2. HNL u kojem će snage odmjeriti prvoplasirani Orijent 1919 i drugoplasirani Varaždin popričali smo s dvojicom trenera koji su nam najavili samu utakmicu, istaknuli svoje ciljeve u nastavku sezone i za kraj podvukli što očekuju do kraja prijelaznog

Prvo pa muško, rekli bi svi zaljubljenici u 2. HNL, jer danas se u Varaždinu sastaju istoimeni domaćin, koji je nakon prvog dijela sezone na drugom mjestu prvenstvenog poretka, te Orijent 1919, jesenski prvak koji je pod vodstvo Ede Flege odradio sjajan prvi dio sezone kojeg su okrunili domaćom pobjedom protiv Dinama II rezultatom 4:1. Momčad sa Sušaka u nastavak ulazi poprilično oslabljena jer je Kristian Fućak Krimeju zamijenio Gradskim vrtom, dok su mladi talenti Rijeke Veldin Hodža i Matija Frigan povučeni s posudbe kako bi ih se proslijedilo u Hrvatski dragovoljac. S druge strane, u Varaždinu je više bilo ulaznih no izlaznih transfera, a mnogi ističu da Varaždin u ovom trenutku ima pristojnu prvoligašku momčad zbog čega ne čude njihove ambicije da do kraja sezone prestignu Sušačane na vrhu prvenstvenog poretka.

Iako su ostali bez važnih prvotimaca i nositelja momčadi, na Krimeji nisu sjedili skrštenih ruku. Trener Edo Flego i pomoćnik mu Matija Petrović krenuli su u potragu za zamjenama pa su tako stigli Durdov, Gadže, Biškupović, Delibegović, Petrović i Biškupović. Svi navedeni spadaju u kategoriju talentiranih igrača, ali izuzev Durdova i Gadže, ostali igrači su i dalje relativna nepoznanica svim zaljubljenicima u 2.HNL.

Varaždinci su pak okosnicu momčadi ostavili na okupu, s tim da su dobili velika pojačanja u liku i djelu Frana Brodića i Ricarda Bagadura. Potonji je u prvom dijelu sezone bio standardan u Hrvatskom dragovoljcu, dok se Brodić nakon sjajne prošle sezone u dresu Kustošije u Gorici ipak nije uspio nametnuti za mjesto prvotimca.

„Brodić je Messi za 2.HNL“, poruka je koju smo dobili na adresu redakcije kad je objavljen njegov prelazak u Varaždin do kraja sezone, a trener Mario Kovačević sigurno ima razloga za zadovoljstvo kad se uzme u obzir da se u klub nedavno vratio i Itsuki Urata koji se dokazao i na prvoligaškoj razini.

Osim što su ove zime radili na dovođenju igrača s provoligaškim iskustvom kako bi zaoštrili konkurenciju i dodatno osnažili svoju momčad, u Varaždinu su jednako tako ulagali i u budućnost kluba pa su tako, između ostalih, doveli i talentiranog stopera iz Rudeša Karla Penića za kojeg struka procjenjuje da bi u skorijoj budućnosti mogao biti priključen i prvoj momčadi, neovisno o tome što je i dalje kadet. Penić je bio na meti Hoffenheima, ali transfer se u konačnici ipak nije realizirao. Ne zato što mladi branič nije zadovoljio, već u obitelji nisu mogli staviti živote u kofer i preseliti put Njemačke. Nije to nikakav kraj svijeta, jer kvaliteta na kraju uvijek ispliva. Uostalom, Varaždin je oduvijek bio klub koji je davao prilike mladim i talentiranim igračima, a posljednji u nizu svih tih silnih talenata koji je iskočio je Karlo Lusavec. Rudeš očito ima dobru školu nogometa, i oni su jedni od pretendenata za ulaskom u viši rang natjecanja, ali da je Varaždin 'stepenica više' vidi se i po tome da oni najbolji iz Rudeša ne ostaju imuni na poziv iz Baroknog grada.

Trener Varaždina Mario Kovačević nastojao je malo spustiti tenzije uoči ovog ogleda koji će sigurno na tribine privući poveći broj gledatelja.

„Pripreme su brzo prošle, a naša očekivanja su uvijek velika kad igramo doma. Moramo biti na razini, odigrati dobru utakmicu i naravno pobijediti. Bez obzira na to što je Orijent 1919 zasluženo prvi nakon 15. kola, na nama je da pokažemo da smo u ovom trenutku ipak mi bolja momčad. Cijenimo ih i poštujemo kao momčad, dobro su vođeni od kolege Flege i smatram da je on od svoje momčadi izvukao maksimum.“

I vi i gosti sa Sušaka ste imali zanimljiv zimski prijelazni rok, s tim da u dolasci igrača kao što su Bagadur i Brodić ipak malo jače odjeknula. Jesu li igrači koji su došli spremni odmah ući u prvi sastav?

„Nažalost, i mi imamo nekih problema baš kao i Orijent 1919. Bagadur je kasnije došao, onda je imao koronavirus, potom i jednu ozljedu… On još uvijek nije na 100 posto. Brodić je kvalitetno radio u Gorici, bio je dobar odmah kako se priključio, ali nažalost na prijateljskoj utakmici protiv Unešića je zaradio jednu ozljedu gležnja i praktički se u pogon vratio tek u četvrtak. Vidjet ćemo hoćemo li ga uspjeti skrpati da barem jedno poluvrijeme odigra.“

Dolaskom novih igrača se zaoštrava i konkurencija. Jeste li planirali promijeniti sustav uoči nastavka sezone ili ćete nastaviti po provjerenom modelu?

„Dosta igrača koji su nam se priključili su došli relativno kasno. Sve su to kvalitetni igrači, vjerujem da će biti prava pojačanja za nas, ali imali smo i prije dobru momčad tako da će se svaki novi igrač koji je došao morati dokazati da zaslužuje svoje mjesto na terenu. Naš prvi napadač i asistent Šego neće igrati zbog ozljede, Kolarić i Mekić imaju kartone, ali neću žaliti, moram se zahvaliti ljudima u klubu jer imamo kvalitetne igrače i dobar roster. Prve utakmice su najteže, ali mi smo spremni. Znamo kakvu kvalitetu imaju naši protivnici, Fućak i Frigan bi svakoj momčadi nedostajali pa će tako i njima, ali Orijent 1919 gaji jedan dobar stil igre, opasni su u kontri i polukontri, ali moram reći je po meni najbolji dio njihove momčadi stoperski dvojac i dva srednja vezna jer oni cijeloj momčadi daju na čvrstoći i sigurnosti.“

Iako je Orijent 1919 vodeća momčad prvenstva, vi ne bježite od uloge favorita, kako u današnjem ogledu, tako i u borbi za prvim mjestom?

„Ja kad sam došao u klub bili smo na 13. mjestu. Već onda sam rekao da vjerujem u moje igrače, a kad sam došao je cilj bio da u drugom dijelu prve sezone ne zaostanemo previše za onima koji će biti na vrhu kako bismo se onda na proljeće mogli boriti za prvo mjesto. Bez lažne skromnosti, cijenimo i poštujemo svakoga, ali mi smo Varaždin i cilj nam je vratiti 1. HNL. Znam da neće biti lagano, ne želim da ispadnemo bahati, ići ćemo utakmicu po utakmicu, ali zna se što želimo i ka čemu stremimo.“

„Prva kola su uvijek posebno teška. Puno igrača je došlo, svi s umjetne trave prelazimo u blato, ne znamo kako će momčad reagirati, ali sam siguran da ćemo u 15 kola pokazati sve što možemo. Prvaka nećemo dobiti nakon ove utakmice, naravno da je bitno da pobijedimo, ali puno se još ima za igrati. Mi smo svjesni svoje kvalitete, želimo se boriti za naslov prvaka i ulazak u 1.HNL, ali to možemo ostvariti samo ako svi budemo na svojem maksimumu tijekom cijelog proljeća, a ne samo u ovoj jednoj utakmici“, zaključio je u razgovoru za Germanijak trener Varaždina Mario Kovačević.

Trenera gostiju Edu Flegu uhvatili smo neposredno prije pretposljednjeg treninga uoči ogleda protiv Varaždina. Orijent 1919 u nastavak sezone ulazi pun samopouzdanja, ali baš poput kolege mu Kovačevića, Flego također 'spušta loptu na zemlju'.

Prvi dio sezone je odrađen sjajno, Orijent 1919 je proslavio naslov jesenskog prvaka pa nas zanima kakva su vaša očekivana uočiti nastavka i smatrate li da Orijent 1919 s ovim postojećim kadrom napadne ulazak u 1. HNL?

„Nama to nije cilj. Osjećam se kao papagaj ponavljajući da je nama glavni cilj ostanak i tako se ponašamo od početka sezone. To je uostalom i klupski cilj, a da bi njega ostvarili treba nam još pet-šest bodova. Onog trenutka kad to ostvarimo krećemo ka stabilnosti, daljnjoj promociji mladih igrača, a sve što se bude događalo u međuvremenu i ako ovaj Orijent 1919 bude mogao nastaviti ovim putem, mi ćemo sve to objeručke prihvatiti. Mi smo sportaši, uvijek želimo ostvariti i veće ciljeve, ali primarno nam je da ostvarimo ono što smo zacrtali uoči same sezone“, priča u razgovoru za Germanijak Edo Flego, trener trenutno vodeće momčadi 2.HNL.

Nastavak sezone nije mogao ponuditi atraktivniji okršaj. Momčad sa Sušaka gostuje u Varaždinu, jednog od glavnih kandidata za ulaskom u 1.HNL koji je nakon 15 odigranih kola na drugom mjestu s dva boda manje od Crvenih.

„Varaždin praktički ima svaku poziciju duplo pokrivenu. Infrastrukturalno su najjači u ligi, imaju pomoćne terene i odličan stadion, a ide im u prilog i sam teren kakvog nemaju ni neki prvoligaši. Oni imaju tradiciju, grad stoji iza njih te su sigurno jedni od glavnih konkurenata za 1. HNL, iako moram reći da po igri nije ni Rudeš daleko iza njih. Uostalom, i prije početka sezone su ti klubovi bili glavni pretendenti za ulaskom u viši rang natjecanja, dok smo mi uvijek tiho, skromno i ponizno svoje ciljeve ostvarivali i evo nas, dogurali smo tu gdje jesmo i s guštom drugima prepuštamo ulogu favorita. Mi ćemo igrati za sebe, znamo svoje ambicije i ciljeve, uživat ćemo u nogometu pa ćemo vidjeti gdje ćemo s time dogurati.“

Orijent 1919 je u hrvatskim medijima bio posebno zastupljen ove zime zbog transfera Kristiana Fućaka u Osijek. Bio je to veliki posao za drugoligaške prilike, a naš sugovornik sigurno najbolje zna postoji li u njegovoj momčadi još pokoji igrač koji je kadar napraviti isti takav iskorak kao Fućak.

„Prije svega bih htio naglasiti da Fućak, Frigan i Hodža, trojac koji je otišao u 1. HNL, neće u svojim klubovima imati prolazne epizode nego već po prvim utakmicama možemo vidjeti da su jedni od boljih igrača u svojim klubovima što nama svakako služi na ponos i na čast. Jasno se onda može zaključiti da se kod nas u Orijentu 1919 radilo dobro i da svi oni spremno dočekali viši nivo. Što se tiče ostalih igrača, budući da su nam Švrljuga i Tadejević ozlijeđeni, naša momčad je praktički U-21. Svi ti dečki imaju veliki potencijal, a velika većina njih može jednog dana i do 1. HNL. Nezahvalno je pričati o imenima, ali oni koji se malo izdvajaju su Mulac i Fatić, dok će Jadrić vjerojatno postati mladi reprezentativac Australije. Imamo dobre napadače kao što su Durdov i Dukađin, Macolić je U-19 reprezentativac, tu su još i Putnik, Zrilić i Gadže tako da mi stvarno imamo veliki broj jako dobrih mladih igrača. Svi znaju da kolektiv izbaci pojedinca i da će od prethodno navedenih sigurno netko i dodatno napredovati.“

Dakle, straha nema za budućnost?

„Za ovu momčad Orijenta 1919 straha sigurno nema. Mi u klubu razmišljamo dugoročno i samo mogu misliti koliko će ovi igrači biti bolji sljedeće sezone kad budu imali još 15 utakmica više nego sad. Kad znamo da nama pola momčadi ima mogućnost igranja za juniore, nemamo što drugo nego biti sretni i ponosni na naš rad.“

Je li prijelazni rok za vas završen i je li Miroslav Iličić jedna od opcija za dovođenje u vrh napada kad uzmemo u obzir da je Fućak otišao u Osijek, a da se Gerc oprostio od profesionalnog nogometa?

„Miro Iličić nije opcija, zatvorili smo roster što se tiče napadača. Tražimo jednog ili možda dva stopera ili eventualno nekog polivalentnog veznjaka. Svakako nam treba jedan stoper i drugi ili defenzivni vezni ili stoper. Znamo da je prijelazni rok pri kraju i da je izbor sužen, ali svakako ćemo pokušati reagirati, uzeti svojevrsnu dozu rizika i adekvatno popuniti te pozicije jer nam osim kvalitete nedostaje i kvantitete.“

S trenerom Orijenta 1919 Edom Flegom razgovarali smo u četvrtak popodne, da bi onda u petak bilo objavljeno ime prvog od pojačanja. Na Krimeju je stigao Mislav Komorski, 29-godišnji stoper koji u svojem životopisu ima 140 nastupa u 1.HNL. Dvije godine Komorski je proveo u Indiji, dok je posljednji angažman imao u Sesvetama.

Vratimo se malo Varaždinu. Dobro se upoznati s njihovim kvalitetama i znate da je pred vama zahtjevna utakmica, ali odakle po vama prijeti najveća opasnost i koji je zapravo najveći njihov 'forte'?

„Varaždin praktički djeluje kao prvoligaška momčad. Trener Kovačević radi dobar posao i na svakoj poziciji imaju dva kvalitetna rješenja. Imaju odličnu obranu, dok im u veznoj liniji ordinira Postonjski o kojem uvelike ovisi igra Varaždina, on je duša i srce te momčad i netko od koga polaze sve akcije. Što se tiče napada, Vuk, Herrera, Šego, Teklić, Posavec koji se vraća… Praktički nema odakle ne prijeti opasnost. Stvarno su jedna veoma dobra momčad za ovaj nivo natjecanja i svakako ćemo morati biti koncentrirani od prve do posljednje minute i igrati iznad svojih mogućnosti kako bismo u konačnici ostvarili pozitivan rezultat.“

Jeste spremili nešto posebno za Varaždince?

„Uvijek postoji neka zamka za protivnika, ovisno o njihovoj igri, baš kao i neki dio koji je faktor iznenađenja, ali to radimo za svakog protivnika. Doduše, sad smo malo lišeni vremena i okolnosti su takve da ne znamo tko će nam igrati pa smo se nešto više fokusirali na sebe nego na protivnika.“

Petorica su 'out' zbog ozljeda, trojica standardnih prvotimaca iz prvog dijela sezone su otišla…

„Da, situacija nije jednostavna, ali što je tu je, nema odustajanja“, zaključio je Edo Flego za Germanijak.

Utakmicu Varaždina i Orijenta 1919 sudit će Jakov Titlić, dok će mu pomoćnici biti Vice Vidović, Hrvoje Ćatipović i Ante Jurić. Kontrolor će biti Igor Pristovnik iz Zagreba, a delegat Žarko Ivančić iz Zaboka. HNTV je osigurao izravan prijenos utakmice, a osim derbija danas se igra još pet utakmica s početkom u 14:30 sati, dok će Croatia Zmijavci i Inter, odnosno Dinamo II i BSK Bijelo Brdo svoje prve utakmice u proljetnom dijelu sezone odigrati sutra.

Varaždin – Orijent 1919, 2. HNL, 16. kolo, stadion Varteks, subota, 13 sati

OČEKIVANI SASTAVI

Varaždin (4-3-2-1)

 


Orijent 1919 (4-2-3-1)


2. HNL, 16. kolo

Subota, 12. veljače

Varaždin – Orijent 1919 (13:00)

Osijek II – Sesvete (14:30)

Opatija – Cibalia (14:30)

Jarun – Dugopolje (14:30)

Solin – Kustošija (14:30)

Rudeš – Dubrava Tim Kabel (14:30)

Nedjelja, 13. veljače

Croatia Zmijavci – Inter Zaprešić (14:30)

Dinamo Zagreb II – BSK Bijelo Brdo (14:30)



Tagovi

2. HNL2.HNLDruga HNLGRK VaraždinNK VaraždinVaraždinNK OrijentNK Orijent 1919OrijentEdo FlegoMario Kovačević

Ostale Vijesti