Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Davno je bio srpanj, a daleko je 'tattoo shop'. Ne treba četiri, bit će dobar i jedan (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 21.09.23. | 09:00

Modri protiv Astane otvaraju Konferencijsku ligu. Ne treba se zavaravati da ćemo opet gledati golijadu u mreži Kazahstanaca

Onaj tko nije uživo čuo, tko vadi iz konteksta ili samo gleda medijske naslove, mogao bi dobiti dojam da su u Dinamu već preskočili skupinu Konferencijske lige, da su podcijenili Astanu i već upisali tri boda. Jer, kad trener Dinama govori da će si, ako osvoji natjecanje, 'tetovirati pehar kao Mourinho', može se to shvatiti kao bahatost, pogled svisoka. Pitanje je, jednostavno, došlo samo po sebi, bilo je logično novinarsko, iako je krenulo iz sasvim druge postavke. Upravo je Sergej Jakirović bio taj koji je kazao da nema podcjenjivanja natjecanja, koje je osvojio Moruinho i koje mu je toliko značilo da je istetovirao pehar.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

'Hoćete li ga istetovirati i Vi, ako osvojite?', uslijedilo je pitanje.

"Daj Bože da ga istetoviram.", bio je Jakirovićev odgovor.

Kažemo, ovako izvučena iz konteksta, ta bi rečenica mogla zazvučati krivo, no, možda bude dobra motivacija igračima i treneru Astane za večerašnju utakmicu. Poznajemo barem 10-ak trenera, koji bi novinsku stranicu s 'tetoviranjem pehara' zalijepili na zid svlačionice i njome dodatno izvukli ratnički instinkt iz igrača. No, isto tako znamo, da daleko do mikrofona i različitih konteksta, Jakirović i igrači jako dobro znaju da bahatosti i podcjenjivanju nema mjesta i da je 'tattoo shop' daleko. Da put do njega vodi uskim stazicama, na kojima se, ako je čovjek neoprezan, vrlo lako popiknuti. Prva pomisao na Astanu je onih 9-0 u četiri utakmice zadnjih godina, ili onih 4-0 u Maksimiru prije dva mjeseca. Činjenica da je do srijede navečer prodano manje od 10 tisuća ulaznica, zajedno s godišnjima, a to pokazuje da i navijači nekako olako, 'lijeno', gledaju na Konferencijsku ligu i Astanu. Godine u Ligi prvaka i Europskoj ligi, razmazile su i publiku i same aktere, kad nakon Chelsea, Feyenoorda, Atalante, Fenerbahcea... prvu utakmicu u skupini Dinamo igra protiv Astane, nije nevjerojatno da postoji određena doza ravnodušnosti. Takva je zagrebačka publika oduvijek i velika većina javnosti očekuje istu onakvu utakmicu kao u srpnju, očekuje laganu Dinamovu pobjedu. A to ne mora biti tako. I dobro je da su Jakirović i svlačionica toga potpuno svjesni.

"Bit će ovo sasvim drugačija utakmica, očekujem i drugačiju Astanu. Jer, igra se za bodove, ne na ispadanje, znamo da nam neće biti lako.", kaže Jakirović, koji zna da bi pomisao na taj srpanj, na tih 4-0, mogla biti zamka.

"Ne strahujem da ćemo upasti u zamku, znamo da moramo biti pravi, od prve minute igrati na pobjedu. Radili smo na kontinuiranom napadu, to je recept za pobjedu i vjerujem da ćemo tim putem i doći do tri boda. Astana sigurno neće biti lagan suparnik.", poručio je Jakirović, koji, vjerojatno, neće previše rotirati momčad i čuvati je za HNL. Da, domaće prvenstvo jest važno, najvažnije, ali start s tri boda u Konferencijsku ligu jest imperativ. Ostao je Jakirović bez Špikića i Ristovskog, ali, ima igrače koji ih mogu zamijeniti i bitno je, kao što je i sam rekao, da oni koji istrče protiv Astane budu na svojoj razini, da daju maksimum i donesu pobjedu.

Daleko je srpanj, daleko su od Dinama Ivanušec, Josip Šutalo i Livaković, koji su u međuvremenu otišli i bolje je što manje ovu utakmicu gledati kroz prizmu te uvjerljive pobjede. Tako će, barem, pokušati razmišljati igrači Astane, koje će opet predvoditi Marin Tomasov, njihov najiskusniji i najbolji igrač.

"Očekujte drugačiju Astanu nego zadnji put. Tada smo se povukli, možda podsvjesno, možda Dinamovom zaslugom, nije nam to bila namjera. I primili smo četiri gola. Izvukli smo pouke, nećemo ponoviti greške, ali znamo da je Dinamo i dalje favorit, bez obzira što su mu otišla tri reprezentativca. Dinamu je Konferencijska liga katastrofa, nama je veliki uspjeh, nemamo veliki pritisak i pokušat ćemo pobijediti u Maksmiru.", rekao je Tomasov.

U svakom slučaju, ne treba očekivati istu srpanjsku utakmicu, teško je ponoviti onako uvjerljivo izdanje, onako laganih 4-0. Odlučnost da, bahatost i podcjenjivanje ne, Dinamo jest bolji od Astane, ali to će trebati pokazati na terenu, dobro se pomučiti za pobjedu. Ne treba biti četiri, bit će dobar i jedan gol, ako donese tri boda. Srpanj je bio davno, ne treba se te utakmice uopće sjećati i s njom vući paralele, već krenuti po gol od prve minute i pobijediti.

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-2-3-1)


MOGUĆI SASTAV ASTANE (3-5-2)

Utakmica Dinama i Astane počinje u 21 sat. Glavni sudac je Paweł Raczkowski (Poljska), pomoćnici su mu sunarodnjaci Radoslaw Siejka i Adam Kupsik. VAR sudac je Tomasz Kwiatkowski, a AVAR Krysztof Jakubik.



Tagovi

GNK DinamoAstanaSergej JakirovićKonferencijska liga

Ostale Vijesti