Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Čačić se igra sa sudbinom, rezultat mu je bio glavni adut, a kad njega nema...

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 15.03.23. | 20:30

Dinamo je u nizu tri utakmice bez pobjeda, trener vuče čudne poteze, spominje loše travnjake, smeta mu mladi sudac, a podiže glas na pitanje o Dariju Šimiću

Ante Čačić prije dva i pol tjedna pobijedio je Hajduk u Maksimiru 4:0. Njegova momčad odigrala je sjajno, odmaknula najvećem rivalu na ljestvici i svi oni koji su kritizirali Antu Čačiću i neke njegove poteze izgubili su pravi argument. Jer, Čačić je prije tog Hajduka osvojio lani naslov, doveo Dinamo u Ligu prvaka, pobijedio Chelsea, ostao, doduše, bez europskog proljeća, ali to u Ligi prvaka i nije bio imperativ. I, premda se o nekim njegovim odlukama moglo raspravljati, premda je bilo priča da nema više apsolutni autoriet u svlačionici, Dinamovi rezultati bili su Čačićev štit. Pogotovo kad u velikom derbiju 'razmontiraš' Hajduk, kad imaš krajem veljače veliku prednost na ljestvici. Jednostavno, rezultat je bio njegov najveći adut, koji je kritičarima i protivnicima izbijao svaki argument iz ruku.

Međutim, u tih se dva i pol ili tri tjedna sve promijenilo. Dinamo je u zadnje četiri utakmice pobijedio tek jednom, Lokomotivu u Kupu i to nakon produžetaka. U 90 minuta nije svladao niit 'lokose'. Potom remi s Osijekom u kojem je, objektivno, Dinamo zaslužio pobjedu, a onda blijeda partija i poraz (1:2) u Šibeniku te poraz u sudačkoj nadoknadi u Puli (0:1). Tri utakmice bez pobjede, to je za Dinamo uvijek loš niz, to je, napisali smo, kriza! I, bez obzira na tih, još uvijek uvjerljivih, devet bodova prednosti na vrhu, u Dinamu ne spavaju mirno. Momčad igra loše, sad već u kontinuitetu, bez Arijana Ademija to je jedna druga priča, a Čačić zasad ne nalazi način kako da vrati Dinamo u pobjednički ritam. Zašto momčad odjednom izgleda tako loše?

A onda još, iako i sam priznaje da to nije dobro i da nema pravo na alibi, spominje loše travnjake, spominje mladog suca koji se 'ne bi trebao učiti na Dinamu', napravi u 90 minuta samo jednu zamjenu, jer je 'momčad u dobrom ritmu'. Pretumbacije u momčadi još se mogu shvatiti, kad imaš veliku prednost na ljestvici moraš dati šansu i drugim igračima, ima Čačić pravo na eskperimente. No, svejedno, traži se rezultat, u Dinamu uvijek. I ne živi se na staroj slavi, to je sigurno, uvijek i svakome! I tih 4:0 protiv Hajduka već je zaboravljeno... Primijetili smo u jednom trenutku, do Čačića na klupi došao je Bruno Petković i nešto mu objašnjavao, raspravljao s njime. Ne mora ništa značiti, ali i može! A uza sve to u klub je nedavno došao Dario Šimić, koji bi u klupskoj hijerarhiji trebao biti njegov nadređeni. Šimić je prvi dan u Maksimiru došao u svlačionicu, održao govor, što se Čačiću nije dopalo. A nakon utakmice u Puli malo je i podigao glas na pitanje o Šimiću, rekavši da 'prvo treba potpisati ugovor i vidjeti koji će biti njegov dijapazon djelovanja i onda će razgovarati.'

Ante Čačić imao je (ili još uvijek ima) u rukavu taj svoj glavni adut. Rezultat! I plus devet pred Hajdukom. Međutim, Dinamov trener igra se sa sudbinom, svaki Dinamov kiks, svaki poraz ili gubitak bod(ov)a donosi nervozu i Čačiću izbija argument iz ruku. Nije tajna da je Dario Šimić došao u Dinamo s idejom da za trenera dovede Igora Bišćana, neke infromacije govore i da se s njim već razgovara i da se radi podloga za njegov dolazak. Međutim, tko će maknuti trenera koji pobjeđuje, čija momčad igra dobro, a igrači napreduju. Bilo bi to suludo. No, jednom je netko rekao kako treneri kad pobjeđuju imaju najviše prijatelja, a kad gube - samo neprijatelje. Ne sumnjamo da ih sad ima i Čačić i da, u ovim turbulentnim vremenima za Dinamo, kad se hvataju pozicije za budućnost i vuku potezi, koji će odrediti Dinamov daljnji put, Ante Čačić postaje meta. Dok ima rezultat, naravno, neupitan je. A čim posrne, kad nema rezultata, malo će se tko osvrnuti za onime što je napravio u zadnjih godinu dana... I za plus devet pred Hajdukom!

Čačić drži sudbinu u svojim rukama! Pobjeda protiv Rijeke u Maksimiru u nedjelju vratila bi povjerenje, ali novi posrtaj donio bi nove upitnike. Ili odgovore! Kriza se događa, nije Dinamo tu izuzetak, no, Dinamov trener odmah mora pronaći izlazak iz nje. Jer, tako je to u Dinamu!



Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićHNLHrvatska nogometna ligaIstra 1961

Ostale Vijesti