Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Matheus golčinom u nadoknadi srušio Modre. Tri utakmice bez pobjede, to se u Dinamu zove - kriza!

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 15.03.23. | 19:00

Istra je pobijedila Zagrepčane (1:0), prva je to pobjeda Gonzala Garcije nad Dinamom. A Čačićeva momčad, bez Ademija, sve teže pobjeđuje. Do nedjelje i Rijeke nekako je treba prodrmati

Rijetko se događa, ali sad smo u tom seriji, Dinamo nije pobijedio već tri utakmice zaredom, a dvaput zaredom je izgubio. Nakon remija s Osijekom (1:1)I i poraza u Šibeniku (1:2), pali su Modri i na Drosini, Istra je golom u sudačkoj nadoknadi slavila 1:0! Kakav šok za Dinamo, kakav delirij za pulske tribine, Matheus je pogodio efektno, gol je to o kojem će se još pričati, a Gonzalo Garcia prvi je put na Istrinoj klupi uspio pobijediti Modre.

znenadio je Ante Čačić s početnih 11. Ristovski i Perić bili su stoperi, na lijevom boku Mauro Perković, koji je tako prvi put bio starter u modrom dresu baš na Drosini, odakle je i došao u Maksimir. Robert Ljubičić, to je najveća vijest, zaigrao je u veznom redu, nakon dugo vremena. I, bilo je prije utakmica na tribini i u loži mnogo razgovora oko te Čačićeve postave, jasno, i stavovi su bili oprečni. Ali, ima Dinamo dovoljnu bodovnu prednost da Čačić može malo i eksperimentirati, isprobavati. Opet, ne smije otići u krajnost, jer, rezultat je u Dinamu uvijek bitan, svaki gubitak bodova zvuči loše za njegov 'CV'. Inače, u loži pulskog stadiona prvi je put bila nova Dinamova Uprava u punom sastavu. I predsjednica Vlatka Peras i članovi Dario Šimić, Darko Podnar i Danijel Tomačić. Kao i predsjednik Mirko Barišić i nekoliko članova tog njegovog savjetodavnog vijeća. Malo ih je bilo zadovoljnih onime što je Dinamo pokazao u prvom dijelu.

Doduše, možda bi sve krenulo drugačije da je Luka Menalo već u sedmoj minuti matirao Majkića. Odlična je bila duga lopta Ristovskog, Menalo je izbio sam pred Istrina vratara, ali pucao je loše, pokraj gola. Već u sljedećem napadu spora je bila Dinamova obrana, Boultam je pobjegao Moharramiju, ali je Livaković istrčao i spasio vrata. Nakon toga imao je Dinamo određenu inicijativu, ali bila je to ipak partija ispod očekivanja za lidera prvenstva. Zagrepčani su napadali, no, u defenzivi su imali dosta propusta, nedostajalo je agresije, bilo je dosta pogrešnih dodavanja, Istra je lako prekidala napade, ali nije ni sama znala kako kazniti poneku nonšalanciju i pogrešku u Dinamovoj igri. Novu šansu imao je ponovno Menalo, ali njegov je udarac odlično zaustavio Majkić, odbijanac je došao do Špikića, ali i njega je zaustavio pulski vratar. I, uz još jedan kasniji pokušaj Špikića preko gola, bilo je to sve od Dinama u prvih 45 minuta. Baš u zadnjoj minuti prvog dijela pamtimo pokušaj Bakrara, dobro mu je sjela, išla je lopta u donji kut, ali Livaković je opet bio u reprezentativnoj formi.

Ušao je Dinamo u nastavak nešto odlučnije, energičnije, rekli bismo, s više krvi u svojoj igri. Zadnja linija Puljana imala je problema s presingom Modrih, a opet je morao intervenirati i Majkić. Udarac Menala, ovaj put s 20-ak metara, odbio je u korner. Priseban je Majkić bio na vratima, čuvao ih sigurno, ali imao je problema s ispucavanjima. Gotovo svaki put loptu je poklonio Dinamovim igračima. Nakon Menala imao je šansu Baturina, s 12-13 metara, iz dobre pozicije pucao je preko greda, a nešto potom je pucao i Petković, malo pokraj vratnice. Kako je vrijeme protjecalo, sve se više toga događalo na polovici Istre, međutim, bilo je i sve manje konkretnih Dinamovih pokušaja. Odlično su se domaćini branili, bacali 'glavom na loptu', nisu dopustili neku pogrešku, koja bi Modrima ponudila kakvu matnu poziciju. Čačić je u 63. minuti u igru ubacio Luku Ivanušeca, umjesto Menala, a nakon toga više nikoga. Doista, u svakoj utakmici ima trenerovih poteza, koji izazivaju čuđenje, naravno, kad se pobjeđuje malotko ih analizira, ali kad Dinamo u nizu ne može do pobjede, onda sigurno ima više onih koji će apostrofirati taj detalj. A nije da nije u Dinamovoj igri nije bilo kandidata za odlazak na klupu. Vjerojatno je Čačić mislio da ima na terenu dovoljno aduta da u završnici ipak slomio Istru. Međutim, bilo je obratno.

U samoj završnici utakmice prvo je priliku imao Luka Marin, Livaković je bio vrlo priseban i skratio mu kut. Potom je Josipović zabio nakon prekida, ali bilo je zaleđe, gol je odmah ponište. No, u sudačkoj nadoknadi, kad su svi već mislili da će Dinamo osvojiti bod i povećati prednost pred Hajdukom na plus 10 unatoč lošoj predstavi, zasjao je Matheus. Mišićč je loše reagirao i loptu glavom vratio prema svom kaznenom prostoru, Matheus ju je prihvatio. 'Slomio' je Maura Perkovića, dojučerašnjeg suigrača i efektno, majstorski pogodio suprotan Livakovićev kut, od grede je lopta odsjela u mreži. Deliriji na tribinama Drosine, nedavno je ovdje pao Hajduk, sad i Dinamo.

Istra nastavlja svoj pohod na Europu, a Dinamo... Iako je prednost još uvijek opipljiva i velika te naslov ne bi trebao biti ugrožen, ne sumnjamo da će idućih dana u Maksimiru biti kriznih sastanaka. Dinamo je još jednom podbacio, ovo je sad već opasan niz, a u nedjelju u Maksimir stiže nabujala Rijeka. Istina, imat će Modri tada u momčadi svog kapetana Arijana Ademija, jer, s njim je to ipak druga momćad. No, što kad on nakon nedjelje ode, zar je ovo što je Dinamo pokazao u Šibeniku i Puli bliska budućnost modre momčadi. Pod hitno ih treba prodrmati! Jer, tri utakmice bez piobjede, to se u Dinamu zove kriza!

Istra 1961 - Dinamo 1:0

Pula. Stadion: Aldo Drosina. Gledatelja: 2819. Sudac: Mateo Erceg (Pristeg). Pomoćnici: Hrvoje Radić (Split) i Goran Perica (Šibenik). VAR: Mario Zebec (Cestica). AVAR: Luka Pajić (Rijeka.

ISTRA 1961: Majkić - Hujber, Marešić, Galilea, Marin - Caseres, Petrusenko - Darwin Matheus, Boultam (od 68. Abdallahi), Kadušić (od 80. Vuk) - Bakrar (od 84. Josipović). Trener: Gonzalo Garcia.

DINAMO: Livaković - Moharrami, Ristovski, Perić, Perković - Mišić, Ljubičić - Menalo (od 64. Ivanušec), Baturina, Špikić- Petković. Trener: Ante Čačić.

Strijelci: 1:0 - Matheus (90.+2)

Žuti kartoni: Marin (Istra); Menalo, Perić, Livaković (Dinamo):

Crveni kartoni:



Tagovi

GNK DinamoIstra 1961Ante ČačićGonzalo GarciaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti