EXPA/ Eibner/ Wolfgang Frank
EXPA/ Eibner/ Wolfgang Frank

Borna Sosa na Svjetsko prvenstvo dolazi kao igrač Barcelone!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 13.04.22. | 16:00

Dolazak dvojice skauta Barcelone u Stuttgart posljednji je čin operacije “Sosa u Barceloni” koja se kuha već nekoliko mjeseci u katalonskom laboratorij

Prije nekoliko dana smo u Banja luci pričali sa Sergejom Jakirovićem, sasvim izvjesnim trenerom Dinama u sljedećoj sezoni. Nakon službenog djela, pričao nam je o načinu na koji se bori u potrazi za novim igračima.

“Ja ne trebam gledati igrača da se uvjerim u igračke kvalitete i vrline. Za to danas imam svu moguću tehnologiju i video analizu. Meni više znači činjenica da ja uzmem mobitel pa nazovem njegova dva bivša trenera, nekog suigrača i osobe koji ga poznaju. Tu ja dobijem pravu informaciju od igraču kojeg želim”.

Neformalni razgovor s Jakirom smo iskoristili kao uvod u priču o pojavi dva skauta Barcelone na utakmici Stuttgarta što je vjerojatno posljednji čin operacije “Sosa u Barceloni”.

Prema izjava svjedoka, dakako u prenesenom smislu, razgovor je tekao nekako ovako:

“Dobar dan, mi smo iz Barcelone”, predstavio se dvojac na engleskom s jakim španjolskim akcentom.

“Hola, soy Borna Sosa. Bienvenido a Stuttgart y siéntete cómodo”, zaželio im je dobrodošlicu u Stuttgart hrvatski reprezentativac na tečnom španjolskom.

Dvojac se malo zbunio jer vjerojatno u svojim bilješkama nisu imali podatak da lijevi bek Stuttgarta priča i španjolski u poliglotskom spektru s kojim Borna Sosa raspolaže. Zbunio je i ljude oko sebe koji nisu znali da je “mali” naučio i taj jezik u međuvremenu.

To nas je podsjetilo na prvi dolazak Borne Sose u Stuttgart i susret s tadašnjim trenerom Tayfunom Korkutom koji se predstavio na engleskom jeziku da bi mu Borna odgovorio na perfektnom turskom. I izazvao upitnike kod Korkuta.

Kako bilo, ostatak razgovora sa skautima Barcelone nismo uspjeli saznati, ali činjenica je da Borna Sosa već duže vrijeme kotira visoko na listi želja Xavija Hernandeza i da je trener Barcelone upalio zeleno svjetlo za njegov dolazak.

Dolazak na utakmicu Stuttgarta i Borussije Dortmund značio je samo da je Barcelona odlučila javno pokazati svoje namjere. Jer, teško da je mogla sakriti zanimanje za Sosu koje traje već nekoliko mjeseci.

U tom smislu su Katalonci odšacali Sosu do u najsitnijeg detalja. Znaju s kime se druži, koje su mu radne navike, kakav je izvan travnjaka, je l' karakterno kapacitet za pritisak koji nosi igranje za Barcelonu. Plus je svakako bila navika osvajanja trofeja u dresu Dinama a iznimno su bili zadovoljni njegovim potezom da nakon ispadanja Stuttgarta u drugu ligu nije tražio izlaz već da je bio silno motiviran vratiti klubu na povjerenju svojim ostankom među “Švabama”.

Upravo činjenica da je Sosa bio korektan prema Stuttgartu danas ga stavlja u situaciju da klub neće šiljiti na detaljima. Neslužbeno saznajemo da se odšteta zaista kreće oko 25 milijuna eura i da Stuttgart neće raditi probleme oko ispisnice s obzirom na to da Borna ima važeći ugovor još dvije i pol godine. I da se uopće ne razmišlja o klauzuli ako bi klub ispao u 2. Bundesligu jer su svi u Stuttgartu čvrstog uvjerenja kako se to neće dogoditi.

Zanimanje Barcelone i ovaj konkretan potez zapravo i nije neko iznenađenje s obzirom na to da je Sosa već neko vrijeme na radaru velikih europskih klubova. Spominjao se u kontekstu Bayerna, Chelseaja i Napolija. I Milan je bio u nekim kombinacijama, ali nekako nam se čini da pojavom Barcelone sve te kombinacije padaju u vodu. Barcelona je klub koji se ne odbija i sve je izvjesnije da će lijevi bek reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Katar doći kao član slavnog kluba s Nou Campa.



Tagovi

Borna SosaStuttgartBarcelonaXavi HernandezVatreniHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti