Igor Kralj/PIXSELL, FC Union Berlin
Igor Kralj/PIXSELL, FC Union Berlin

Bjelica za Germanijak: "Jedini cilj je ostati u ligi. Vatreni? Ponosan sam što me navijači žele u anketama"

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 05.12.23. | 15:18

Novi trener Union Berlina otkriva kako je došao do angažmana u Bundesligi, što mu je presudilo u Turskoj odnosno kako komentira ankete u kojima ga navijači vide za favorita uz Slavena Bilića za preuzimanje klupe Vatrenih nakon odlaska Zlatka Dalića

Čuli smo se nekoliko dana prije nego je postao trener Union Berlina. Nenad Bjelica nije po ničemu u tom razgovoru ostavljao dojam da će kroz par preuzeti klub iz lige “petice”.

“Imam dosta upita, ali htio bih ostati u Europi pa čekam”, rekao mi je tada Bjelica. I onda, kao grom iz vedra neba, prošle nedjelje stigla je vijest da preuzima prošlogodišnju hit momčad Bundeslige ali koja je sada u opasnoj zoni.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Bio sam tamo godinama, znam kako Nijemci razmišljaju i meni je nevjerojatno da su uzeli nekog našeg trenera. Ne računam Niku Kovača koji je njihov. Poznavanje jezika je svakako prednost, ali nije presudno. Očito su našli u njegovom CV-ju nešto što ih je dojmilo. Vjerujte mi, veliki uspjeh za našu struku je izbor Nenada Bjelice za trenera u Bundesligi”, pričao nam je prije par dana Andrej Panadić, legendarni branič Dinama koji je igračku karijeru gradio u Bundesligi i jako dobro je upoznat kako stvari funkcioniraju u njemačkom nogometu.

“Poslije odlaska iz Turske imao sam dosta nekih kombinacija koje su se cijelo vrijeme vrtjele. Puno klubova iz tih arapskih zemalja. Potom iz MLS-a, Kine, Japana, Egipta… Riječ je o kvalitetnim klubovima koji su visoko pozicionirani i moćni u svojim ligama. No, prioritet je imala Europa. Neke sam u startu odbio, jer znam da su laki na okidaču, a meni je trebao stabilan projekt koji sam dobio ovdje u Berlinu. Pa moj prethodnik je pet godina radio u Unionu. Da, on je legenda kluba zbog svojih rezultata, ali smijenjen je nakon 13 poraza u nizu i remija što sugerira kako je vodstvo kluba strpljivo i da su svjesni situacije da ništa ne dolazi preko noći. Imaju plan, viziju i strpljenje a to sam tražio, brzo smo se našli”, otkriva Bjelica u razgovoru za Germanijak.

Dogovorili smo se kako ćemo se čuti nakon Bayerna. Htio je uzeti vrijeme da se spremi za ono što ga je čekalo jer je odmah bačen u vatru. Dva dana nakon potpisa bio je u Bragi na Ligi prvaka, za vikend je trebao voditi momčad protiv Bayerna. No, vremenske prilike su odgodile njegov debi u Bundesligi.

“Došli smo u München, ali nije se moglo igrati. Danas smo odradili trening i sada imam malo vremena da upoznam momčad i oni mene”.

Prije toga smo se čuli s kolegom Antonijom Bevandom koji radi u Njemačkoj i koji nije propustio da svom “Bjelku”, kako ga zove, bude odbor za doček u Münchenu gdje Bevanda živi i radi s obitelji.

“Kako mi se Neno čini? Pun je optimizma. Ne znaju “moji” Nijemci kakvog su asa dobili za trenera”, u svom je stilu poslao Bevanda poruku.

Pitamo Bjelicu za početak kako je došao do Bundeslige.

“Prvi kontakt bio je preko agenta. Klub je provjeravao, skupljao informacije i u jednom trenutku me pozvao na sastanak koji je bio jako kvalitetan. Bilo je tu još nekoliko kandidata, ali na koncu su se odlučili za mene. Brzo smo dogovorili sve uvjete i drago mi je zbog toga. Uvjet je bio da se ne izlazi s tim u javnost dok ne bude sve dogovoreno. I zato je malo ljudi znalo za tu priču”, reći će bivši trener Dinama i Osijeka a koji je posljednji angažman imao u turskom Trabzonsporu.

“Union Berlin je zadnjih nekoliko godina bio vrlo uspješan. Ušli su u prvu ligu, potom igrali Konferencijsku, pa Europa ligu i sada su u Ligi prvaka. Ostala je baza igrača od lani, doveli su nekoliko kvalitetnih pojačanja ali rezultat je izostao. Znate kako kažu: nekada dva i dva nisu četiri, pogotovo u nogometu. Logično bi bilo da ekipa postane bolja, konkurentnija i jača ali oni su upali u crnu rupu. 16 utakmica bez pobjede, tri remija… Teško je komentirati razloge izvana, ali jasno je da moramo pronaći rješenje. Unutar kluba. Ono što sam zatekao zaista me čini optimistom. Riječ je o kvalitetnoj ekipi, igračima koji su spremni na rad i koji su svjesni situacije. Dat ćemo sve od sebe da izađemo iz ove krize koja ne odražava pravo stanje stvari”, s velikom dozom optimizma priča Nenad Bjelica.

Cilj koji je klub stavio pred njega je samo jedan:

“Moramo ostati u ligi. To je osnovno. Sve ostalo je manje bitno u ovom trenutku i sva moja energija, znanje i iskustvo je usmjereno prema tom cilju. Siguran sam da ćemo ga i ostvariti”, jasna je poruka hrvatskog stratega s kojim smo posljednji put pričali uživo u Turskoj.

Bili smo na derbiju u kojem je njegov Trabzonspor riješio Besiktas 3-0. Ostavili smo tada Trabzon u nekom ludilu i euforiji koja je specifična za to podneblje. Par tjedana kasnije Bjelica je dobio otkaz…

“Period u Turskoj ocjenjujem kao vrlo pozitivan. Zatekli smo momčad koja je bila mentalno i fizički u lošem stanju. Uspjeli smo privesti sezonu kraju na kvalitetan način. Nakon toga slijedio je period u kojem su bile velike promjene. Promijenilo se čak 16 igrača a u zadnjem tjednu smo doveli petoricu novih koji su sada standardni. Mi smo se zapravo kompletirali uoči tog derbija s Besiktasem. U tri tjedna pripremiti i napraviti ekipu nakon što si cijele pripreme trenirao s igračima iz škole je malo nerealno. No, to je Turska. Pritisak je velik. U deset kola smijenili su 12 trenera. Mene je zadesila ista sudbina, iako sam siguran da bi rezultati došli da je bilo strpljenja. Evo, s odmakom, ekipa izgleda sve solidnija i ima malo bolje rezultate što je bilo za očekivati. Realnost Trabzonspora je to treće, četvrto ili peto mjesto. Galatasaray i Fenerbahçe su moćniji, puno su više uložili i imaju prednost. Moja ostavština je oformljena i kvalitetna ekipa s izuzetnim karakterom. Potvrdio je i to moj nasljednik koji je izjavio da smo ostavili iza sebe dobru i fizički pripremljenu momčad. To je najvažnije. Nekad rezultat dođe prije, nekad kasnije. No, imam lijepe osjećaje prema Trabzonsporu i u meni nema gorčine”, naglasio je Bjelica a mi smo se vratili malo na aktualnosti.

U Bragi je bio dobar početak. Vodstvo u prvom poluvremenu, igrač više…

“Imali smo premalo vremena da bilo što treniramo. Dobro smo krenuli, ali individualne greške su nam presudile. Šok zbog izjednačenja je bio prevelik. Napravili smo neke izmjene u 70. minuti, ali kada si dugo bez pobjede onda ti se kroz misli vraćaju neke loše stvari. Braga je bila brža, hitrija, imali su više samopouzdanja i bili su lakši. Mi se moramo nositi s pritiskom i raditi na tome”.

U stručnom stožeru Nenad Bjelica ima za sada jednog svog. Danijel Jumić je asistent što je izazvalo dosta čuđenja s obzirom na to da je Nino Bule bio njegova vjerna sjenka, baš kao i Jasmin Osmanović

“Nino zbog svojih privatnih razloga nije mogao doći i umjesto njega došao je Danijel. U klubu imam dvojicu analitičara i s Jasminom radim na daljinu. Radi mi analize, pomaže u radu. Prije svega se moram izboriti za svoj status kroz neke dobre rezultate pa tek onda nešto tražiti. Klub ima svoje ljude, izgrađenu strukturu i ja to poštujem”, tumači naš sugovornik koji je prije nekoliko dana bio u mnogim anketama po pitanju nasljednika Zlatka Dalića.

Aktualni izbornik dao je naslutiti da bi EURO u Njemačkoj mogao biti njegov oproštaj od reprezentacije, a ankete sugeriraju kako bi navijači najradije vidjeli Nenada Bjelicu ili Slavena Bilića na tom mjestu.

“To me čini ponosnim! Da navijači tako razmišljaju. Meni je izbornička funkcija svakako opcija jednog dana. Kada će to biti i hoće li to uopće biti ne znam. Bilo bi neozbiljno pričati o tome dok imamo aktualnog izbornika koji je vrlo uspješan i priprema reprezentaciju za veliko natjecanje, ali i dok sam ja preuzeo novi klub. Nema ništa veće od biti izbornikom svoje zemlje, ali sve u svoje vrijeme. Ako se kockice poslože, nitko sretniji od mene”.

U Berlinu će Hrvatska dočekati Španjolsku u prvoj utakmici na Euru sljedeće ljeto.

“Da smo mogli dobiti lakšu grupu, mogli smo. No smatram da se možemo nositi sa sve tri reprezentacije. Talijani ne impresioniraju u zadnje vrijeme, Španjolska je uvijek dobra. Imaju širok kadar i kvalitetu te će biti teško. No, prva utakmica je prva utakmica. I to u Berlinu gdje će samo Njemačka imati jaču domaćinsku atmosferu od Hrvatske. Siguran sam da Italiji i Španjolskoj nije svejedno što moraju s nama. Teži bi nam protivnik bila Njemačka ili Francuska. Svakoj od ove tri reprezentacije bih dao po 33 posto šanse za jedno od prva dva mjesta u skupini. A naš velik vjetar u leđa bit će atmosfera. Berlin će biti Hrvatski. Kao i Hamburg, odnosno Leipzig. A to je dodatan impuls koji se ne smije zamjeriti”, zaključio je Nenad Bjelica kod kojeg smo provjerili je li među kontaktima koje je imao dok je bio na tržištu bio i Dinamo. Često se spominjalo njegovo ime u kombinaciji oko povratka u Maksimir.

“Ovaj put ne! Bilo je u travnju kada je stigao Bišćan, a sada nije bilo ništa. Niti službeni niti neslužbeno”, otkrio je Bjelica.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Nenad BjelicaUnion BerlinBundesliga

Ostale Vijesti