Privatna arhiva
Privatna arhiva

Bivši trener Hajduka i Dinama napravio senzaciju na Cipru

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 07.05.22. | 10:15

Zlatko Bašić bio je pomoćnik Kopiću na Poljudu, a na Cipar je otišao raskinuvši ugovor u nogometnoj školi Dinama

Hrvatska prvoligaška kolonija na Cipru od sljedeće sezone bit će bogatija za još jednog člana. Zlatko Bašić, trener koji bio dio stručnog stožera Željka Kopića na nekoliko adresa, u svojem prvom samostalnom vođenju nekog kluba uveo je Akritas u elitni razred ciparskog nogometa. Zaista senzacionalan uspjeh s obzirom na to da je Akritas kroz cijelu svoju povijest balansirao između druge i treće lige, a pogotovo ako se uzme kakav je bio kontekst borbe za prvu ligu.

“Za klub je to ogromna priča, za mene osobno ništa manja od toga. Borba za prvu ligu najbolje se može shvatiti kroz poveznicu s njemačkom 2. Bundesligom. Naime, tamo je cijeli niz jakih klubova koji se bore za povratak a slična stvar je i ovdje. Bilo je pet klubova koji imaju iskustvo prve lige i koji su se među sobom borili da izbore jedno od četiri mjesta koje vode u prvu ligu. I onda Akritas na kojeg je malo tko računao izbori plasman”, javio se Zlatko Bašić s Cipra u koji je stigao prošlo ljeto iz nogometne škole zagrebačkog Dinama skupa sa Sandrom Perkovićem, aktualnim članom stručnog stožera Ante Čačića u Maksimiru kojem također pripadaju velike zasluge za promociju Akritasa u viši rang.

“Imali smo ugovore s Dinamom, vodili smo juniore 2. Ja sam bio glavni, Sandro pomoćni trener. I onda nam je stigla prilika da napravimo nešto na seniorskoj razini koja je bila izazov za nas. Raskinuli smo ugovore i otišli na Cipar. Sandro je tu bio glavni, ja sam mu bio pomoćnik. Možda je to bio korak, dva nazad ali htjeli smo probati”, priča nam Bašić. Zajedno su krenuli u ovu priču, da bi se Perković vratio kada je Kopić preuzeo Dinamo. S bivšim trenerom Dinama Bašića su vezale niti desetak godina. Puno toga su prošli skupa. Od Lučkog, Zagreba, Slaven Belupa, Hajduka

U Akritasu je po dolasku uzeo neko vrijeme da bi momčad oplemenio s nekoliko igrača iz našeg podneblja od kojih su gotovo svi imali ključne uloge u pohodu na prvu ligu.

“Ovdje su Besart Abdurahimi, Edin Šehić i Mario Jelavić. Njihov doprinos je ogroman. S nama je bio i Ivan Markota do polusezone. I on ima dio zasluga za ostvarenje cilja”.

Nogomet na Cipru je u ekspanziji. Ima tu dosta poveznica s HNL-om, pogotovo u kontekstu velike četvorke našeg nogometa.

“Cipar je manja država ali na razini prve lige imate APOEL koji je kao Dinamo. Omonia iz Nikozije, klub s velikom tradicijom. Tu je Apollon Limassol, AEK iz Larnace, Anorthosis gdje su bili Schildenfeld i Pranjić a gdje je trener Temur Ketsbaia. Na koncu tu je i AEL Limassol. Dakle, šest velikih klubova koji se bore za isti cilj. Ovdje se igra kvalitetan nogomet, puno je tu dobrih igrača koji su igrali po Europi. Možda su nešto stariji u odnosu na HNL, ali to ligi daje drugu dimenziju”, objašnjava nam Bašić.

Njegov Akritas do sada je usko surađivao sa Pafosom, klubom u kojem sportsku politiku vodi Ivan Mance a igra Ivan Tomečak. Međutim, ta će se suradnja svesti na manje okvire jer će biti isti rang natjecanja.

“Bilo je tu puno poveznica i suradnje, ali sada to prestaje. Svakako će nam izostanak toga otežati, ali snaći ćemo se”.

S bivšim šefom Kopićem nije bio nešto previše u kontaktu.

“Oni su imali ozbiljan posao tamo, ja sam ga imao ovdje. Svi smo u sličnom filmu jer smo ozbiljni ljudi koji rade ozbiljne stvari”.

Zlatko Bašić je na Cipru s obitelji, uživa u klimi istočnog Sredozemlja i polako se priprema za izazove koji ga čekaju u sljedećoj sezoni. Neki osnovni cilj koji je ovaj stručnjak stavio pred sebe jest očuvanje prvoligaškog statusa.

“Uvijek treba imati visoke ambicije. Najviše moguće. To je nešto što te gura prema naprijed”.



Tagovi

CiparDinamo II

Ostale Vijesti