REUTERS/Alessandro Garofalo
REUTERS/Alessandro Garofalo

Bitka za Milano, bitka za Istanbul: Nerazzurri brane veliku prednost, može li povratak Leaa odvesti Rossonere pred vrata raja? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 16.05.23. | 08:00

Derby della Madonnina prošle srijede nije razočarao, baš kao što se i danas sasvim sigurno sprema jedan pravi spektakl na Meazzi. Kako na terenu, tako i na tribinama…

Golovima Edina Džeke i Henrika Mhitarjana nogometaši Intera ostvarili su veliku 2-0 pobjedu u prvoj polufinalnoj utakmici dvaju milanskih giganta. Dvojica iskusnih ofenzivaca, koji zajedno imaju 71 godinu, presudili su Rossonerima, a još da je kazneni udarac kojeg je izborio Lautaro Martinez (31.) ostao na snazi i da udarac Calhanoglua (17.) nije zaustavila vratnica, Inter je već nakon u prvih 45 minuta dvomeča s najvećim rivalom mogao osigurati plasman u finale Lige prvaka. Ovako, nada Rossonera ostaje živa, s tim da je svima onima čijim venama teče crveno-crna krv jasno kako će za preokret i povratak na mjesto nesreće (sjećamo se i dalje epskog finala iz 2005.) biti potrebno pravo malo čudo.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Da bi stvar po Rossonere bila gora, ovog vikenda su u prvenstvenom ogledu protiv Spezije izgledali jako loše te su potpuno zasluženo izgubili rezultatom 2-0. Dobili su priliku u tom ogledu neki igrači koji većim dijelom ove sezone nisu bili starteri (Pobega, Origi, Rebić), ali Pioli od njih nije dobio povratnu informaciju kojoj se nadao te će na kraju puno toga ovisiti o tome hoće li Leao biti spreman za utakmicu sezone ili ne? Portugalac je u 11. minuti ogleda protiv Lazija napustio teren zbog problema s mišićem, da bi onda propustio prvi ogled polufinala Lige prvaka, baš kao što ga Pioli nije koristio ni protiv Spezije. Dan nakon posljednje utakmice, u nedjelju, Leao je trenirao s ostatkom momčadi, ali to nije garancija da će danas biti u stanju odraditi svih 90 minuta. Doduše, talijanski mediji javljaju da će zvijezda Milana, iako nije vokalan tip ni lider svlačionice, već samo sjajan igrač, stisnuti zube i od prve minute praviti prijetnju obrani Intera. Očekuje se da će direktan sudar njega i Dumfriesa (s tim da će Nizozemcu leđa zatvarati iskusni Darmian) biti ključna stvar utakmice pa bi tako 'domaćin' mogao svoje napade preseliti na lijevu stranu gdje su Bastoni, Dimarco i Barella koji su odigrali sjajno u prvom polufinalnom ogledu.

Ono što posebno veseli Inzaghija je raspucanost njegovih napadača. Džeko je zabio u prvoj utakmici, Lukaku (dvaput) te Lautaro su bili precizni za vikend protiv Sassuola, a u formi je Armenac Mhitarjan koji je prošlog tjedna u Ligi prvaka zabio, a onda u Serie A asistirao. Iako je Brozović prvu polufinalnu utakmicu započeo na klupi, protiv Sassuola je i on upisao asistenciju pa bi mu tako Inzaghi mogao povjeriti mjesto u veznoj liniji od samog početka druge utakmice. Ali – koga da izbaci? Barella je, uz Džeku, bio najbolji igrač prve utakmice, Calhanoglu je u sjajnoj formi te očito ostatku momčadi odgovara kad igra malo povučenije nego prethodnih godina, dok je Mhitarjan netko čija se uloga ne propitkuje. Na kraju će odluka biti Calhanoglu ili Brozović, s tim da je Turčin u blagoj prednosti…

Oglas

Inter - Milan


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Pioli neće, a očito ni ne može da to želi, raditi nikakve velike zamjene u momčadi. Trebao bi se vratiti Leao i… Ništa, to je sve što Rossoneri imaju za ponuditi! De Ketelaere je ove sezone u potpunosti podbacio, Rebić već polako radi na odjavi svojeg milanskog stana, a Messias, Origi, Adli, Varnckx… Hajmo biti ozbiljni, ti igrači ni po čemu nisu kvalitetom za Milan ni za klub koji igra polufinale Lige prvaka.

Na stranu s Leaom koji bi, izgleda, ipak mogao zaigrati, Pioliju će najviše nedostajati Bennacer koji već neko vrijeme igra sjajno. Krunić je upitan, ali reprezentativac BiH bi ipak mogao stisnuti zube, primiti injekciju-dvije za bolove i nastupiti u današnjem ogledu. Iako ga u Milanu itekako cijene, Krunić će ove sezone proslaviti 30. rođendan te neće imati još mnoštvo prilika igrati utakmicu ovakve važnosti. Ako više ijednu…

Kad se gleda 'papir', Inter izgleda kao momčad koja ne može izgubiti ovu utakmicu te njihov team-manager već polako može gledati koji je hotel slobodan u Istanbulu oko 10. lipnja. Ali, jer uvijek postoji taj ali, u nogometu je sve moguće, pogotovo kad su tvoji protivnici momčad koja ima pobjednički gen u svojem DNK.

Jedna od najvećih sportskih pozornica svih vremena gorjet će ovog utorka. S jedne strane pjevat će se 'Pazza Inter amala', s druge 'Sarà perché ti amo', a iako će na tribinama sigurno biti nevjerojatno uzbudljivo, na terenu će i jedni i drugi morati pustiti zadnji atom snage ne bi li došli na sama vrata raja.

Bit će ovo 237. Derby dell Madonnina. Milan je uspješniji sa 115 pobjeda, Inter ih ima 88, dok je 36 ogleda završilo bez pobjednika. S tim da bi danas Nerazzurri remi proslavili kao i sve druge (a i još malo više) pobjede dosad. TV kamere su na prvoj utakmici na tribinama snimile, potpuno očekivano, najboljeg strijelca u derbijima Andrija Ševčenka te legendarnog Paola Maldinija koji je rekorder po broju nastupa u derbijima (56) i koji je danas radi kao jedan od direktora u klubu.

Kad su u pitanju rekordi u derbijima, po jednog u svakoj kategoriji imaju i jedni i drugi. Zlatan Ibrahimović, koji danas neće igrati, je u siječnju 2021. postao najstariji strijelac u povijesti Derbyja della Madonnina (39 godina i 115 dana), dok je Romelu Lukaku postigao gol u pet uzastopnih derbija (rujan 2019. – veljača 2021.).

Spomenimo za kraj kako će kod Intera današnji ogled propustiti Dalbert i Škriniar te da je upitan nastup Corree, dok su Rossoneri sigurno lišeni usluga Bennacera, Florenzija i Ibrahimovića, a možebitno i Krunića te Messiasa za koje će se konačna odluka donijeti tek koji sat prije početka utakmice.

Sudačka delegacija dolazi iz Francuske. Glavni sudac bit će Clément Turpin, pomoćnici Nicolas Danos i Benjamin Pages, dok je četvrta sutkinja Stéphanie Frappart. U VAR sobi glavnu će riječ imati Jérôme Brisard, a njemu će pomagati Benoît Millot. Utakmicu možete gledati na Areni Sport 1 (21 sat).

Očekivani sastavi:

Inter (3-5-2):

Milan (4-2-3-1):




Tagovi

MilanInterLiga prvaka

Ostale Vijesti