Reuters
Reuters

Škola Beppea Marotte: Za sitniš doveo kvartet veterana koji vode Inter u finale Lige prvaka

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 11.05.23. | 11:46

Nerazzurri su na koračić do završne borbe za ušati trofej, a do toga ne bi stigli bez najiskusnijih članova svlačionice.

U prvoj polufinalnoj utakmici Lige prvaka, Inter je jučerašnjom pobjedom od 2-0 protiv Milana jednom nogom zakoračio u finale najjačeg klupskog kontinentalnog natjecanja. Kakav je bio omjer snaga na terenu i kakvu smo utakmicu gledali, Rossoneri mogu biti sretni samo s dva gola zaostatka uoči uzvrata, koji se već u utorak igra na istom stadionu. Stefano Pioli može se nadati povratku svoje najveće zvijezde Rafaela Leãa i da će ga to izvući, no trenutno se kao puno realniji scenarij čini to da u finalu ipak gledamo Nerazzurre.

A sastav Simonea Inzaghija do velike je prednosti stigao na pogon veterana dovedenih za bakšiš. Golove u jučerašnjem slavlju postigli su Edin Džeko i Henrik Mhitarjan, obojica debelo u četvrtom desetljeću života. A tamo se nalazi i duet koji je postao neizostavan pri sastavljanju obrambenog bedema ispred Andrea Onane. Naravno, to su Matteo Darmian i Francesco Acerbi, dvojac koji također nosi status veterana. Osim toga, svima im je zajedničko da su na Giuseppe Meazzu stigli u poznim godinama, kada su bili otpisani od prethodnih poslodavaca. I da su Inter koštali malo ili nimalo. Konkretno, 6,1 milijuna eura za četvorku bez koje Simone Inzaghi više ne može zamisliti udarnu postavu.

Najstariji od njih je 37-godišnji Edin Džeko, tek pola godine mlađi od Luke Modrića. I dok je Hrvat još uvijek kamen temeljac veznog reda Real Madrida, popularni bosanski Dijamant kroz sezonu je u potpunosti istisnuo Romelua Lukakua te s Lautarom Martinezom tvori napadački tandem u 3-5-2 formaciji. U Inter je stigao u ljeto 2021. iz Rome za 2,8 milijuna eura, što je, kada pogledamo odštete koje vladaju u svijetu nogometa, doista mizeran iznos. Pogotovo za napadača klase Džeke. Ispostavio se kao jedna od najboljih kupovina u novijoj povijesti Intera, a u nepune dvije sezone već je zabio 31 gol uz 15 asistencija.

Drugi strijelac s jučerašnje utakmice – Henrik Mhitarjan – najbolji je igrač kojeg je Armenija dala u svojoj povijesti. Od reprezentativnog dresa se oprostio zbog poznih godina, stoga ga nećemo gledati kao protivnika Hrvatske u aktualnim kvalifikacijama, no 34-godišnjeg Mhitarjana mogli bismo uskoro po prvi puta gledati u finalu Lige prvaka. Dosad je u svoje vitrine pospremio po jednu Europsku i Konferencijsku ligu, a jednom mu je nastup u finalu uskraćen zbog zamršene političke situacije između zaraćenih Armenije i Azerbajdžana. Mhitarjan je prošlo ljeto stigao u Inter kao slobodan igrač nakon isteka ugovora s Romom. Službeno, nisu se dogovorili oko nove suradnje. Neslužbeno, Armenac je drugi puta u karijeri pobjegao od Josea Mourinha, s kojim nije na istoj valnoj duljini još iz doba kada je igrao za Manchester United. Sukob kojim se okoristio Beppe Marotta i besplatno doveo pravog kapitalca u svoj vezni red. Mhitarjan je ove sezone odigrao čak 46 utakmica, a zabio je pet pogodaka.

Preostala dva veterana upotpunjuju obrambeni trojac s mladim Alessandrom Bastonijem. Nakon što se Milan Škrinjar ozlijedio, Simone Inzaghi odlučio je u ključnom dijelu sezone obrambeni trio sastaviti isključivo od Talijana, iako na raspolaganju ima i odličnog Stefana de Vrija. No, trio kojeg još čine Matteo Darmian i Francesco Acerbi sjajno izgleda na terenu i odlično pokrivaju sve obrambene rupe, pogotovo kada treba čuvati leđa Bastoniju koji je fenomenalan u iznošenju lopte, kao što je to nekada, noseći isti dres, radio legendarni Brazilac Lucio.

Posebno je zanimljivo što je Acerbi zapravo na jednogodišnjoj posudbi iz Lazija. Bio je on standardan godinama unazad i na Olimpicu, ali Maurizio Sarri odlučio je u svojoj formaciji s četvoricom u zadnjoj liniji, forsirati daleko mlađi tandem Romagnoli – Casale, a Acerbija i njegovu plaću poslati na Meazzu. S obzirom na 2. mjesto koje Lazio trenutno drži, ne možemo reći da je Sarri pogriješio, ali Inter je napravio pun pogodak. Za sitniš su dobili stopera koji je odigrao više od 3,300 minuta u 42 utakmice ove sezone i sudjelovao u svim važnim bitkama na putu finala Coppa Italije, a na najboljem je putu da isti doseg ostvari i u Ligi prvaka.

Jednak broj utakmica, uz ponešto manje minuta, odigrao je Matteo Darmian, najskuplje plaćen od veteranske četvorke. Uprava Nerazzurra prije dvije godine platila ga je 3,3 milijuna eura, što je, kao i u slučaju Džeke, smiješan iznos u današnjem nogometu. U poznijoj igračkoj dobi, iako je s 33 godine najmlađi od spomenutih veterana, Darmian se od desnog beka koji juri uz aut liniju pretvorio u odličnog desnog stopera u formaciji s trojicom otraga. Koliko dobro Inter izgleda kada su on i Acerbi na terenu, možda najbolje dočarava činjenica da su obojica vraćeni u reprezentaciju Italije te su nastupili u prethodnom kvalifikacijskom ciklusu protiv Engleske i Malte. Roberto Mancini odlučio se voditi premisom Simonea Inzaghija kako igraju igrači koji su u tom trenutku najbolji, a da su godine samo broj. U slučaju Intera, čini se da bi to moglo uroditi skorim čekiranjem na let za Istanbul.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

InterHenrikh MkhitaryanEdin DžekoFrancesco AcerbiMatteo Darmian

Ostale Vijesti