Reuters
Reuters

VIDEO Dijamant vječnog sjaja, snovi Rossonera polako dolaze do kraja: Milano je večeras obojan u crno-plavo!

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 10.05.23. | 22:52

Inter je u Derbyju della Madonnina razbio svojeg najvećeg rivala (2-0), ponajviše zbog furioznog starta kad su u prvih 11 minuta zabili dva pogotka. Milan bez Leaa nije ista momčad, a veliki pobjednik današnje utakmice je i trener Nerazzurra koji se odlučio na dva iznenađenja koja su mu se u konačnici pokazala presudnima.

“Kad napadač jedne momčadi ima 36, a napadač druge momčadi ima 37 godina, sigurno se sprema spektakl u polufinalu”, ironična je poruka koju smo primili neposredno prije početka Derbyja della Madonnina. Autora iste do kraja prvog polufinalnog ogleda Milana i Intera više nismo čuli, vjerojatno se poput Homera Simpsona povukao korak unazad i ušao u živicu ne bi li ga netko nešto pitao o utakmici koju je odlučio upravo jedan 37-godišnjak. Jer, kako to obično biva, kad se podcijeni klasa nekog igrača samo zato što ima određeni broj godina, nogometni bogovi odluče da baš on bude taj koji će ostaviti najveći trag na utakmici.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Edin Džeko je nogometni gigant. Iako je nedavno proslavio 37. rođendan, Dijamant je još jednom zasjao na najvećoj pozornici kad je to bilo najpotrebnije. Iščuđavali su se navijači, nogometni stručnjaci i novinari zašto je dobio prednost pred Lukakuom koji posljednje vrijeme igra sve bolje i bolje, ali odluka trenera Nerazzurra da prednost da kapetanu BiH pokazala se sjajnom. Osim što je fenomenalno Džeko zabio u 8.minuti nakon kornera kojeg je izveo Calhanoglu, iskusni napadač je svojom kretnjom i kanaliziranjem napada Intera radio velike probleme Rossonerima. Kjaer i Tomori kao da se nisu mogli dogovoriti tko će ga, odnosno tko ga neće čuvati, jer svaki pokret i svaki potez Edina Džeke bio je fenomenalan. Luka Modrić je jučer u dresu Real Madrida odigrao sjajnu utakmicu protiv Cityja, nekadašnje momčadi Edina Džeke, da bi onda danas Sarajlija bio najbolji igrač na terenu protiv momčadi čiji je kapetan bio Modrićev uzor Zvone Boban.

Doduše, zapucao je Džeko jednu fenomenalnupriliku u 53.minuti kad se Bastoni prošetao sredinom terena pa kao na pladnju servirao sve za devetku Intera, ali je Mike Maignan sjajno istrčao s linije, skratio kut svojem protivniku pa onda refleksno uspio obraniti ogromnu priliku ‘gostiju’. Da je Džeko to zabio, bila bi točka na i, ali kako je nova jedinica Les Bleusa uspio obraniti njegov udarac, onda je kakva-takva nada Milana ostala živa.

No, vratimo se korak unazad. Prvi kvartal polufinalnog ogleda dvaju gradskih rivala prošao je u potpunoj dominaciji Intera. Džeko je zabio za 1-0 nakon što je udarac iz kuta izveo Calhanoglu. Vukao je Calabria Džeku, vukao je i Džeko Calabriju, a epilog priče bio je takav da su svi oni čijim venama teče crno-plava krv naprosto eruptirali od sreće. Zabio je Džeko iz poluvoleja, naprosto se izborio za bolju poziciju u direktnom okršaju s ponajboljim lijevim bekom na svijetu, ali najveće pitanje kod tog pogotka je kako je moguće da Calabrija kod kornera čuva igrača koji je ‘za glavu’ viši od njega i koji je u svojoj karijeri zabio više od 350 golova?

Pogodak Džeke za 1-0 pogledajte OVDJE (Arenasport, HRT)

Igrači Milana nisu znali što ih je snašlo, a odjednom je na semaforu bilo 2-0. Bila je to brza akcija po lijevoj strani, na kraju se asistencija piše Dimarcu, a pogodak Mhitarjanu koji je pravovremeno utrčao u prazan prostor i onda s desetak metara u 11.minuti lagano zabio za povećanje vodstva kraj nemoćnog Maignana. Pogledavali su se međusobno igrači u crveno-crnim dresovima, nisu znali što im je činiti u tom trenutku jer je Inter naprosto djelovao kao da su za dvije klase bolja momčad, ali do odgovora nisu dolazili. Tri minute nakon drugog pogotka, centimetre su dijelili Inter i od trećeg, ali je udarac Calhanoglua u konačnici zaustavila vratnica.

Pogodak Mhitarjana za 2-0 pogledate OVDJE (Arenasport, HRT)

Nakon prvih 20-ak minuta potpune dominacije Intera, Milan se malo pribrao. Ali, ne previše, jer nakon točno pola sata igre Manzano je nakon jednog duela Kjaera i Martineza pokazao rukom na bijelu točku. Iako se kapetan Nerazzurra spremao izvesti kazneni udarac, iz VAR sobe je stigao ‘mig’ da bi bilo najbolje još jednom pogledati tu situaciju. Španjolac je odlučio poništiti prvotnu odluku pa je tako na semaforu ostalo 2-0. Neki će reći da je Španjolac ispravno postupio, ali da je odlučio ostati pri svojoj prvoj procjeni, nitko mu ništa ne bi mogao prigovoriti…

Spornu situaciju pogledajte OVDJE (Arenasport, HRT)

Do kraja prvog poluvremena većih prilika nije bilo te je Pioli u 15-minutnom predahu imao zadatak izmisliti nešto sasvim novo budući da njegova momčad jednostavno nije djelovala dobro.

Krenuli su u nastavak Rossoneri puno otvorenije, puno ofenzivnije i puno goropadnije, dok su se nogometaši Intera, sasvim sigurno ponukani dogovorom iz svlačionice, svjesno povukli i odlučili braniti veliku prednost iz prvog poluvremena.

Messias je opasno tukao u 51. minuti s kojih 15-ak metara iskosa, Tonali je u 63. pogodio vratnicu s vrha 16-eca, ali nakon što je Inter izdržao sve napade gradskog rivala u prvih 20 minuta u nastavku, uspjeli su malo podići svoje linije pa na neki način mirno privesti utakmicu kraju.

Mateo Brozović je u igru ušao u 62.minuti, dok je Edin Džeko, danas najbolji igrač na terenu, u 70.minuti svoje mjesto prepustio Lukakuu.

‘Drugo poluvrijeme’ se na istom stadionu igra za šest dana, ali prednost koju ‘gosti’ nose u uzvrat je zaista ogromna. Prva utakmica bila je spektakularna, a ako i ona druga bude barem slična ovoj današnjoj, nema sumnje da će se svi nogometni sladokusci imati u čemu uživati.

AC Milan – Inter 0-2

Strijelci: 0-1 Džeko (8., Calhanoglu), 0-2 Mhitarjan (11., Dimarco)

Stadion: San Siro, gledatelja: 75 532

Glavni sudac: Jesús Gil Manzano (Španjolska)

Žuti kartoni: Krunić, Tomori (Milan), Mhitarjan (Inter)

Crveni kartoni: /

AC Milan (4-3-3): Maignan – Calabria (82. Kalulu), Kjaer (59. Thiaw), Tomori, Hernandez - Tonali, Krunić, Bennacer (18. Messias) - Saelemaekers (59. Origi), Giroud, Diaz (82. Pobega)

Inter (3-5-2): Onana - Darmian, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Mhitarjan (62. Brozović), Calhanoglu (78. Gagliardini), Barella, Dimarco (70. De Vrij) – Lautaro (78. Correa), Džeko (70. Lukaku)



Tagovi

MilanInterLiga prvakaEdin DžekoHenrikh MkhitaryanHenrik Mkitarjan

Ostale Vijesti