Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

"Biološki je da Lovren i Vida uskoro završe karijere, a Musa je zaslužio šansu“

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 16.05.22. | 11:38

Izbornici Dalić i Bišćan predstavili su popis kandidata za lipanjske akcije reprezentacija Hrvatske.

Piše Alen Lesički

Zlatko Dalić i Igor Bišćan napravili su formulu za lipanjske akcije reprezentacija. Hoće li ona biti dobitna, pokazati će rezultati u Ligi nacija, odnosno u kvalifikacijama U-21 vrste za Euro. No, jasno je da su izbornici pronašli najbolji mogući model oko popisa kandidata te ga predstavili danas u hotelu Hilton. Nova imena na popisu su vratar Rijeke Nediljko Labrović, braniči Martin Erlić i Josip Šutalo te napadač Petar Musa.

Kod vratara je došlo do promjena. Dalić je još ranije najavio da neće zvati Ivu Grbića ako ne promjeni status u klubu. Grbić od tada nije igrao pa je uz Livakovića i Ivušića pozivnicu dobio Labrović iz Rijeke.

"Vratari su konstanta. Labrović je novi, Grbić na pretpozivu. U obrani nam je Šime Vrsaljko ozljeđen i vidjet ćemo kako će biti do okupljanja, vjerujem kako bi mogao ove druge dvije. Novi stoper je Erlić kojeg smo pratili intenzivno. Trebamo ga bolje upoznati i vidjeti. Sosa i Barišić igraju dobro, Lovrena nismo zvali jer je ozljeđen. Stavili smo Šutala koji će nam se priključiti iz mlade reprezentacije", rekao je Zlatko Dalić prethodno čestitavši Dinamu na naslovu prvaka Hrvatske.

U veznom redu slična situacija je sa Sučićem koji će biti na raspolaganju Bišćanu pa se priključiti.

"U napadu imamo Petra Musu koji je zaslužio priliku. Zabio je 11 ili 12 golova, radi transfer u velik klub što nam daje za pravo u izboru. Napredovao je u zadnje vrijeme. Dobra je prigoda, zaslužio je šansu".

Obranu će činiti Vida, Vrsaljko, Ćaleta Car, Juranović, Gvardiol, Sosa, Pongračić, Stanišić, Erlić i Šutalo. U veznom redu priliku su dobili Modrić, Kovačić, Brozović, Vlašić, Pašalić, Majer, Jakić i Sučić dok je pozivnica otišla i za Perišića, Kramarića, Brekala, Oršića, Livaju, Budimira i Musu.

 "Čekaju nas četiri utakmice u kojima trebamo ostvariti cilj u Ligi nacija. Nezgodno je jer je kraj sezone, doći će nakon sedam, osam dana odmora, ponovno se aktivirati i onda su četiri utakmice, što je puno. Zato smo proširili popis i tu ću trebati kalkulirati."

Na pretpozivu osvanulo je ime Filipa Krovinovića koji je posljednje utakmice za Hajduk odgirao na visokoj razini. Osim njega, tu su Luka Ivanušec, Mile Škorić, Ivo Grbić, Nikola Moro i Mario Vušković.

"Ako bude potrebe zvat ćemo ih, a mislim da će biti potrebe", jasan je Dalić.

Ovaj popis sugerira kako će se neki igrači poput Vlašića i Pongračića vraćati kroz reprezentaciju.

"Ima nekolicina igrača koji nisu standardni. Vlašić ima moje ogromno povjerenje, žao mi je što ne igra i ne želim ga izgubiti. Nepozivanje u reprezentaciju bi ga dotuklo, hoću ga vratiti u život koliko je god moguće. Dobit će šansu i svjestan je da mora igrati. Donijet će odluku tijekom ljeta što i kako. Bio je jedan od najboljih igrača u kvalifikacijama, znam koliko vrijedi i može. Pongračić je igrao dobro pa nije igrao u prvoj postavi, problem ima oko transfera, ali ako gledamo Svjetsko prvenstvo i iza toga, on je naša budućnost. Znamo da će Vida i Lovren uskoro završiti karijeru, to je tako biološki, i moramo imati četiri, pet stopera na raspolaganju. Ne želimo izgubiti Pongračića, nego dati mu vjetar u leđa, kao i Ivi Grbiću i mladim igračima koji dolaze", objasnio je Dalić.

Podsjetimo, A reprezentacija igra četiri utakmice u razmaku od samo deset dana. Prvo ima domaće oglede s Austrijom u Osijeku (3. lipnja) i Francuskom u Splitu (6. lipnja) pa dva gostovanja kod Danske (10. lipnja) i Francuske (13. lipnja). Reprezentacija se okuplja 30. svibnja u Zagrebu gdje će biti do 2. lipnja kada putuje u Osijek. S druge strane, mlada reprezentacija poprilično si je kompromitirala poziciju slabijim partijama u posljednjoj akciji pa za ostanak na čelnoj poziciji treba pobjede na gostovanjima kod Norveške (3. lipnja) i Estonije (8. lipnja).

Što se tiče U-21 reprezentacije, Igor Bišćan je prezentirao svoj popis. Vratari su Kotarski, Čavlina, Sentić. U obrani će participirati B. Šutalo, Čolina, Vušković, Šutalo, Soldo, Smolčić, Stanišić i Jurišić. Vezni red čine Baturina, Pršir, Sučić, Fruk, Hodža i Stojković dok su u napadu Marin, Šimić, Kačavenda, Biuk, Vidović, Matanović i Drena Beljo.

Igor Matanović iz St. Paulija prvi je put u hrvatskoj reprezentaciji.

"Uložili smo veliki napor. Zlatko je tu odigrao možda i ključnu ulogu, na njegovu intervenciju uspjeli smo to prelomiti na našu stranu i treba mu biti zahvalan. Dugo smo radili na tome, njegov sam veliki navijač i mislim da bi trebao biti velika snaga hrvatske reprezentacije" , kazao je Bišćan.


Tagovi

Zlatko DalićIgor BišćanHNSHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti