Davor Javorović, Igor Šoban, Igor Kralj, Hrvoje Jelavić, Damir Špehar/Pixsell
Davor Javorović, Igor Šoban, Igor Kralj, Hrvoje Jelavić, Damir Špehar/Pixsell

Bilo mi je zadnji put...

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 26.05.23. | 10:30

Oproštajni vikend HNL-a obilježit će brojni oproštaji. I još nekoliko mogućih oproštaja

Spušta se zavjesa na HNL sezonu. Zna se, više-manje sve, tko je prvak, tko će u Europu, tko ispada, dobili smo neki dan i pobjednika Kupa. Ostaje tek još nekoliko utakmica za prestiž, poneka i za poredak, koji nije nebitan, o konačnom mjestu na ljestvici ovisi i koliki će novac od tv-prava sjetjeti u blagajne HNL klubova. Zadnje kolo otvaraju danas (petak, 18 sati) Varaždin i Lokomotiva, u subotu igraju Istra - Slaven Belupo (16.30 sati) i Osijek - Rijeka (19 sati), a program u nedjelju zatvaraju Hajduk - Šibenik (17 sati) i Dinamo - Gorica (19.15 sati).

Bit će vremena za analize klubova i pojedinačnih učinaka, za retropektivu uspona i padova, junaka i tragičara, velikih preokreta, promjena na klupama i u vlasničkm strukturama, ali, neka prvo HNL otpleše taj svoj zadnji ples ove sezone. I, koliko god ovo kolo, generalno, bilo revijalno, ipak će po nečemu biti posebno. Naime, na oproštajni vikend HNL-a, obilježit će baš oproštaji, nekima će ovo biti zadnje minute u našoj najjačoj ligi. Nekima zauvijek, nekima, možda, privremeno. Uz još nekoliko onih, koji bi također u ova tri dana mogli zadnji put stupiti na HNL travnjake, ali to u ovom trenutku još ne znamo.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Josip Pivarić jedan je od onih koji sigurno odlaze. U utakmici protiv Varaždina odigrat će svoju zadnje minute u karijeri. Sam je najavio oproštaj, kopačke idu o klin, srebrni Vatreni iz Rusije završava svoju igračku priču, okreće se nekim novim, za početak obiteljskim, izazovima. Prošao je svašta, brojne ozljede, od sumnji do najveće svjetske nogometne pozornice, na koncu, možemo skratiti i svesti pod egidu 'od Lokomotive do Lokomotive.' Odlazi Piva, pošteni dečko iz Zeline, definitivno, jedan od igrača koji su obilježili HNL na više načina.

Danijel Subašić također bi poslije Hajdukove utakmice sa Šibenikom trebao objaviti kraj karijere. Iako već dugo nije bio među vratnicama, iako je u Hajduku većinom podrška mladima i motivator u svlačionici, junak Hrvatske na putu do srebra u Rusiji, kao i Pivarić bi od ponedjeljka mogao krenuti u neke nove životne i nogometne priče. Bogata karijera, u kojoj je puno toga napravio, ali ipak nije uspio u onome zbog čega se vratio u Hajduk kad se već činilo da je karijera gotova. Nije uspio osvojiti naslov prvaka, no, od nogometa će se oprostiti s još jednim Kupom.

Kevin Theophile-Catherine vratio se nakon ozljede i, kako je najavio Igor Bišćan, trebao bi u nedjelju protiv Gorice, zadnji put mahnuti Maksimiru, odigrati barem koju minutu. Francuski stoper, za neke jedan od najboljih stranaca u bližoj maksimirskoj povijesti, za druge kikser, zbog čije je neopreznosti Dinamo prokockao proljeće u Ligi prvaka. U svakom slučaju jedan od simbola i stupova generacije, koja je u Maksimiru pisala povijest. Nakon svega, ipak, zaslužio je oproštaj pred ugodno popunjenim tribinama, taj samozatajni, povučeni čovjek ostat će u sjećanju svim Dinamovim navijačima.

Zoran Zekić, vjerujemo, ne oprašta se od HNL-a zauvijek, ne sumnjamo da će već najesen, ako ne i ranije, kad počnu trenerske smjene po HNL klubovima, baš Zeka biti jedan od kandidata. Za bilo koju klupu! Jer, jedinstven je Zekić, zanimljiv i privlačan javnosti, k tome i trener, koji je svugdje napravio dobar posao. Zadnji će put u subotu voditi Slaven Belupo, koji je od glavnog kandidata za ispadanje bio do pred kraj prvenstva pretendent za Europu. No, nekad niti to nije dovoljno da bi se zadržao posao. Nedostajat će Zekić HNL-u, sigurno, a koliko će Zekiću nedostajati HNL, otkrit će već iduća sezona. Zasad, ovo je oproštaj!

Damir Čanadi oprostit će se od HNL-a na Poljudu, njegova epizoda na Šubićevcu na kraju će dobiti epitet - 'neslavna'. Jer, preuzeo je Šibenik sa čvrstim plusom pred Goricom, a završava sezonu kao drugoligaš. Istina, igrao je finale Kupa na Poljudu, ali, bila je to ipak slaba utjeha za posrtaj u prvenstvu. Nije, naravno, Čanadi jedini krivac, puno se toga lošega događalo u Šibeniku ovog proljeća, unatoč dolasku novog vlasnika i kapitala, previše lošega da bi se klub spasio ponora. Hoće li Čanadi nastaviti u Šibeniku i u misiji povratka u HNL, tko zna, ali što se HNL-a tiče, za njega je ovo zadnja utakmica.

Gradski vrt, također, odlazi u povijest. Koliko je sjajnih utakmica odigrano, koliko sjajnih igrača tračalo na to travnjaku, bio je taj stadion jedan od simbola HNL-a od samog početka do danas. Ali, stiže era Pampasa, nadajmo se da s njim stiže i era novih stadiona diljem Hrvatske. No, dobro, nećemo o tako teškim temama... Za oproštaj od Gradskog vrta, derbi s Rijekom, konačna borba za treće mjesto i vjerujemo uz kulise punih tribina i veliku nogometnu feštu. Jer, Gradski vrt, kao kultno mjesto hrvatskog nogometa, to je apsolutno zaslužio.

Ivan Bebek, po svemu sudeći, u Maksimiru će zadnji put puhnuti u zviždaljku, barem na ovoj nogometnoj razini, utakmica Dinama i Gorice bit će njegov oproštaj s HNL-om u ulozi glavnog suca. Iako je bilo najava da bi mu HNS mogao produljiti karijeru za još jednu sezonu, čini se da od toga ipak neće biti ništa, Bebek će, nakon više od 20 godina na HNL terenima otići u sudačku mirovinu. Ako se, naravno, nešto ipak ne promijeni.

I, nije to sve... Mogli bismo u zadnjem vidjeti još neke oproštaje, za koje u ovom trenutku i ne znamo jesu li oproštaji. Ne znamo, recimo, hoćemo li i iduće sezone u ligi gledati legendarnog Ivana Krstanovića. Nije još jasno hoće li nastaviti u Slavenu Belupu, hoće li, možda, već u petom desetljeću života potpisati za neki novi klub i nastaviti stizati rekorde. Ne znamo hoćemo li i iduće sezone na klupi Istre gledati Gonzala Garciju, trenera koji je pulski klub podigao na stepenicu, dvije više i primao komplimente za izvedbe svoje momčadi. Priča se da bi Garcia, iako još ima ugovor, na kraju sezone mogao ipak napustiti Drosinu. Kao što bi iz HNL-a nakon ovog vikenda mogli i Livaković, Ivanušec, Šutalo, Petković, Vušković, Frigan..., i ostali koji su zadovoljili i otići u inozemstvo ili oni drugi, koji nisu zadovoljli HNL razinu pa će sreću potražiti drugdje. Vikend velikih oproštaja na oprošaju od još jedne HNL sezone.



Tagovi

HNLHrvatska nogometna ligaZoran ZekićJosip PivarićKevin Theophile-CatherineDamir ČanadiGradski vrt

Ostale Vijesti