Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Črnko: "Prestao sam slušati sve oko sebe i to je najbolje što sam napravio u ovoj sezoni"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 26.05.23. | 08:05

Predsjednik Gorice otvoreno o turbulentnoj sezoni, vlastitim greškama i emociji s kojom je prolazio borbu za ostanak u elitnom razredu HNL-a

U jednom trenutku tijekom sezone u Gorici su naglo odlučili zatvoriti vrata komunikaciji prema javnosti i povući se. Nakon što su ostvarili ostanak u ligi, pred medije su istrčali predsjednik Nenad Črnko i sportski direktor Mario Brkljača te napravili rezime svega što su prošli u najturbulentnijoj sezoni otkada je Gorica član elitnog društva.

“Moramo se ispričati zbog takvog koraka ali sve je bilo u cilju zaštite momčadi. Mi smo bili u ratu i u takvoj situaciji i namjera je bila prebaciti fokus na teren”, objasnio je predsjednik Črnko koji se prvi posuo s pepelom zbog svega onoga što se događalo s Goricom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Imao sam dobre namjere, ali bilo je tu puno mojih greška. Koliko god smo radili, moram naučiti iz svega”.

A neke od najvećih grešaka, prema vlastitom priznanju, je što se Črnko dao nagovoriti da preuzme sportski sektor nakon odlaska Mindaugasa Nikoličiusa u siječnju 2021., što je pustio Kahlinu i Dambrauskasa svojevremeno u Ludogorec odnosno što nije imao više strpljenja prema Kruni Renduliću.

“Naravno da bi neke stvari učinio drugačije, ali na greškama se uči. Imam problem i s emocijom. Naime, Gorica nije klub u kojem će igrači osigurati egzistenciju. I kada se pojavi prilika, prorade emocije. Valdas mi je došao s ponudom Ludogoreca i rasplakao se. Kaže, ovo mi je životna prilika. A drži u ruci papir koji mu garantira šest puta veću plaću od onog što mu Gorica može ponuditi. Potom ta situacija s Rendulićem. Imali smo niz poraza, ali računao sam da će se u toj godini dijeliti novac od TV prava i bitna nam je bila pozicija u ligi. Trebao sam mu reći: "Renda, ajmo dati priliku mladima pa probati". Na kraju nisam, a niti novac od TV prava nije stigao u toj sezoni”.

Kada je Črnko shvatio da je vrag odnio šalu, a bilo je to u prosincu prošle godine, nazvao je Marija Brkljaču s kojim se znao površno obzirom da je sin od aktualnog sportskog direktora trenirao u Gorici.

“Sjeli smo u Hilton na kavu jer me zanimalo što on misli o svemu. Zamolio sam ga da mi napravi neki plan i viziju Gorice u budućnosti.

Brkljača je to učinio i dobio ugovor. I tu je bio početak misije spašavanja Gorice.

“Prvi izbor bio je Jakirović koji je vezan uz Goricu i vjerojatno bi došao u nekim drugim okolnostima. Onda smo krenuli tražiti trenera sličnog njemu. Koji će biti fokusiran na klub 24 sata i svojim pristupom i stilom života mobilizirati sve nas”, otkriva Črnko koji je otišao u Dohu na SP a Brkljača zasuo rukave i spustio se u rudnik.

“Moram priznati da mi Sopić nije bio niti u peti kada ga je Brkljača predložio. Sjećam ga se kao igrača i iz vremena u Dinamu. Određeni rizik je bio što nije imao iskustva u HNL-u, ali nije ga imao niti Jakir kada je došao kod nas”, reći će Črnko koji otkriva kako je Sopić imao klauzulu u ugovoru da nastavlja ako Gorica ostane prvoligaš.

“Siguran sam da bi puno ljudi oko mene smijenilo Sopića nakon prvih šest kola. Možda bih i ja ranije popustio tom pritisku. I tu zapravo dolazimo do toga da je bila dobra odluka angažirati čovjeka koji se brine o sportskom sektoru i odluka je bila na njemu. Najbolje što sam odlučio u ovoj sezoni jest prestati slušati sve oko sebe i dati odgovornost struci”, priznaje Črnko koji je dosta emotivno prolazio ovo razdoblje.

“U vlastitoj firmi me nije bilo. Mi smo imali proračun koji bi nas zaštitio u drugoj ligi, ali nisam siguran da bi klub poput Gorice mogao lako reći da će se odmah vratiti i da bi sve bilo isto. Ne bi bilo”.

Predsjednik je dao cijelog sebe u klub. Kaže da je prvi put krenuo uzimati Normabele da može zaspati, da se izolirao od svega jer briga ga je pojela.

“Nije Gorica samo prva momčad. Hvala svima koji nas podupiru i prate, ali klub je taj koji osigurava proračun. Mi dobijemo na osnovu škole 2,65 milijuna kuna a ona nas na godišnjoj razini košta sedam. Sve smo financirali putem seniora i pad iz ovog stupnja natjecanja bi se reflektirao na sve ostale selekcije. Teško da bi sve zadržali”, govori predsjednik kluba koji priznaje da je bilo teških trenutaka, ali nadu u ostanak nije gubio.

“Bilo je nekih utakmica nakon kojih sam mislio da smo na pet posto šansi da ostanemo. No, rekao sam sebi da dok postoji promil šanse, bacamo se na glavu. Kao odgovoran čovjek sam počeo raditi plan B kako složiti momčad za drugu ligu, ali na svu sreću to se nije dogodilo”.

Jedna od bitnih stvari koja je utjecala na ovakvu sezonu Gorice bile su greške sudaca na njihovu štetu, pogotovo u prvom djelu sezone. Neosporna je činjenica da je Gorica izgubila desetak bodova s kojima bi bila u sredini ljestvice s pogledom prema gornjem domu. Sedam puta su suci dobili negativne ocjene nakon utakmica u kojima su sudili Gorici. A to je bitno utjecalo na atmosferu, trenera…

“Moja je greška što sam kroz medije iskakao na tu temu. I kada sam trebao i kada nisam. Štitio sam klub, ali ostalo je to negdje u podsvijesti ljudi. Na razini HNS-a borit ću se za isti tretman prema svima, a ovo smatram nizom nesretnih okolnosti. Mi nismo ništa dobili, puno smo izgubili ali to je nogomet. A bilo je tu i dosta nesreće. Primimo od Dinama u 93. minuti, od Hajduka u 97., potom u Puli… Nije to lako. Momčad izgubi vjeru, samopouzdanje i kola krenu nizbrdo”.

Sada je vrijeme za novi početak. Trener Sopić najavio je kako ga ne zanima borba za opstanak već gleda prema gore. Klub je pozdravio njegov stav a Nenad Črnko će dati sve od sebe da osigura uvjete za Sopine želje. Jedna od njih je da se zadrži većina ovog kadra koji ima u svlačionici.

“Tražit ćemo opcije da nam ostanu igrači, pa i neki koji su kod nas na posudbi poput Fućka i Bralića iz Osijeka. Naravno da treba vidjeti što o tome misli Osijek, što misle oni sami ali optimist sam po tom pitanju. Puno smo svi skupa naučili iz ove sezone, vjerujem da ćemo to iskustvo znati koristiti u onome što nas čeka”, s dozom optimizma završio je predsjednik Gorice.




Tagovi

Nenad ČrnkoHNK GoricaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti