Milan Šabić/PIXSELL
Milan Šabić/PIXSELL

Biliškov za Germanijak: "Hajduk mora igrati hajdučki, a ne podvući rep ako želi biti prvak, Dinamo je najzreliji, a Rijeka također osjeća pritisak"

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 08.03.24. | 08:01

Nekadašnji stoper Bijelih i trener Dugopolja o utrci za titulu u HNL-u

Marino Biliškov (47) trener je Dugopolja, člana Prve NL, ali taj bivši igrač Hajduka koji je nastupao na poziciji stopera pomno prati što se događa u rangu više u kojemu je uzbudljiva bitka za prvaka. Na početku je trenerskoga puta, nedavni angažman u Dugopolju, prvi mu je samostalni posao u seniorskoj karijeri, a rado se odazvao za Germanijak kako bismo proanalizirali Hrvatsku nogometnu ligu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kako gledate na nikad interesantniju utrku u HNL-u? Rijeka ima bod više od Hajduka, Dinamo koji ima utakmicu manje je malo zaostao...

"Prošli tjedan sam bio u Zagrebu zbog PRO licence i gledao sam utakmcu Rudeš - Rijeka. Svi mi trenutno govorimo da Hajduk ne igra dobar nogomet, da nismo zadovoljni, ali Hajduk vodi borbu na terenu iz utakmice u utakmicu. Ne mogu kazati isto tako da sam impresioniran Rijekinom igrom, jer je dosta nedostataka i ne izgleda sve tako idilično. Dinamo ima isto oscilacije, nema toliko rezultat koliko ga krasi igra. Od sve tri momčadi vidim da je Dinamo u poziciji da ima igru, ali ne i rezultat. Što se tiče Hajduka, pozitivna strana je što iako ne igra bajno, uzima bodove. Za očekivati je da ako se igra popravi, a tome se teži, jedino bi pritisak trebao biti manji pa bi igrači imali veću slobodu za pokazati svu svoju kvalitetu. Posložili su se iako imaju par ozljeda, ali imaju dovoljno velik kadar. No, ja kažem da na pojedinim pozicijama vidim nedostatak kvalitete za Hajduk, da bi to bio onaj pravi, pobjednički Hajduk i koji bi trebao osvojiti prvenstvo. Mislim da ima prostora za napredak da se Hajduk momčadski nosi s pritiskom, a djeluju kao zdrava sredina. Unutar momčadi postoji dobar duh i to je ono što bi ih trebalo krasiti kroz sljedeće utakmice, da kroz zajedinoštvo dolaze do rezultata. Atmosfera je vidljivo dobra unutar momčadi što je dobar pokazatelj i sada bi se trebali podignuti. Tome se nadam. Ovo je jedinstvena godina da se nešto promijeni."

Hajduk želi dobiti sve do stanke, a prva utakmica je kod Gorice od koje je izgubio u prvom dijelu... Isto tako je Gorica izgubila od Rudeša koji je upisao prvu pobjedu. Ispada da se u ligi teško mogu upisivati unaprijed bodovi.

"Ja kao trener Dugopolja kažem da je suparnik onoliko dobar koliko mu ti dopustiš. Ne volim slušati kada se samo govori o rezultatu, već se treba pričati i o igri. Naravno da posjed nije toliko ključan ukoliko u konačnici rezultat nije zadovoljavajući. Međutim, iz igre se dolazi do bodova. Svatko svakoga može iznenaditi, primjer je i Istra 1961 sa svojom igrom. Tako da nas i Gorica može iznenaditi. Ali Hajduk treba igrati hajdučki i držati se maksime 'napad je najbolja obrana' ako želi biti prvak. Momčad posjeduje tu kvalitetu i tome treba težiti bez pritiska. Na kraju će slaviti ona momčad koja hladne glave uđe u završnicu prvenstva. Teret na leđima imaju možda Dinamo puno više nego Rijeka koja bi trebala ovu utrku shvatiti kao borbu bez bremena te iskoristiti situaciju na kraju. Ali Hajduku bi to trebala biti olakšavajuća okolnost s obzirom na podršku koju ima od navijača. Ako želiš biti prvak, shvati to na takav način, da se ponašaš kao prvak i tako izlaziš na teren."

Rijeka ima derbi s Osijekom koji je oslabljen. Može li momčad s Rujevice izdržati utrku i otići do kraja?

"Rijeka definitivno može. Ona je isto u utrci i ima kvalitetnu momčad koja u svakom trenutku ne izgleda najbolje. Imaju pojedince koji definitivno mogu odraditi ono nužno. Da budem iskren, ako ćemo uspoređivati kvalitetu momčadi i pojedinaca, ne vidiim da Rijeka u tom segmentu odskače previše naspram Hajduka. Samo je pitanje pripreme utakmice i postavljanja u odnosu na protivnika i koliko si gladan, ne na riječima, nego da to želiš pokazati na terenu. Moraš biti 'cool' i zreo za biti prvak. Dinamo je tu najzreliji, ima više iskustva u tome, te svaku utakmicu ulaze s namjerom osvajanja tri boda. Toliko su iskusni da njih ne može djelovati pritisak. Kod Rijeke i Hajduka je drugačije. Kažem, ukoliko želiš postati prvak, onda se tako moraš i ponašati."

Što će odlučivati, hoće li to biti manje utakmice ili derbiji?

"Nema malih i velikih utakmica, svaka donosi tri boda, to ja uvijek tako govorim. Ako hoćeš biti prvak, onda se tako trebaš postaviti u svakoj utakmici. Ako je manja, onda dobij pet razlike, ako je teža, onda dobij barem jedan razlike. Svaka donosi isti broj bodova, to je staro pravilo. Sad valja vidjeti hoće li u datom trenutku, kada bude nužno, Hajduk kiksati, kako mu se događalo u prošlosti. Ali to bi mu trebala biti škola za iduće situacije, da ne podvuče rep, nego igra hajdučki i muški, te se predstavi u najboljem načinu. Nema drugog načina ako želi biti prvi."

Nakon stanke Bijelima slijede četiri jako teške utakmice, dvaput Dinamo na Poljudu u prvenstvu i u Kupu, pa gostovanje kod Rijeke te domaći susret s Osijekom?

"Primijetio sam u prošlosti da pauze nisu bile dobrodošle Hajduku. Nadam se da to ovaj put neće biti slučaj, te da će naučiti lekciju iz povijesti. Događalo se da upadnemo u zadovoljstvo, opustimo se i to nas košta. Druge momčadi zadrže koncentraciju na razini. U ovom trenutku do kraja sezone nema opuštanja ni jednog milimetra."

Za kraj ću Vas pitati koje su Vaše osobne, ali i ambicije s Dugopoljem s obzirom da Vam je to prvi samostalni posao?

"S obzirom da smo u 'ničijoj zoni', ni gore ni dolje, težimo stabilizaciji kluba i davanju prilika mlađim igračima iz omladinskog pogona. Momčad se jednim dijelom već priprema za iduću sezonu, a u međuvremenu želimo imati bodovnu razliku za osiguravanje mirnog opstanka, te zadržati status koji imamo. A što će se dogoditi i koji su planovi kluba za iduću sezonu, to moramo vidjeti. S dva neodlučena rezultata i poraza od Zrinskog, mogu biti jednim dijelom zadovoljan igrom, ali ne i bodovnim učinkom. Trenerski posao ovisi samo o rezultatu, ne samo o igri. Ja sam za to da težim igri što je dugotrajniji proces koji će se možda vidjeti u budućnosti. Vidjelo se u ovim utakmicama da momčad teži igri što bi tebalo biti najvažnije zbog publike, stoga ću uvijek tome stremiti u svojoj strukturi rada. Prvi je posao i želim biti prepoznatljiv u svom poslu kao trener", zaključio je Biliškov.



Tagovi

Marino BiliškovHajdukHNK RijekaGNK DinamoDugopoljeHrvatska nogometna ligaintervju

Ostale Vijesti