Pixsell
Pixsell

Belgiju su 'svi' otpisali, a vraća im se ‘hrvatski krvnik’ zbog kojeg je Dejan Lovren prije 13 godina imao ’32 godine’

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 29.11.22. | 08:09

Za Romelua Lukakua Joško Gvardiol je nedavno 'kod Knjaza' izjavio da je igrač kojeg mu je najteže čuvati

Iako je riječ o jednom od najjednostavnijih sportova na svijetu, zbog čega je, između ostalog, dosegnuo nenadmašnu razinu popularnosti, rasprave o njemu ponekad su besmislene baš iz razloga jer 'svi' prate nogomet, pogotovo za vrijeme velikih natjecanja. Svi imaju svoje mišljenje i svi 'sve' znaju.

Tako je, recimo, nakon prvog dana skupine F na Svjetskom prvenstvu, ne toliko u medijskom, koliko u javnom prostoru nekako dominiralo mišljenje kako je Kanada mlada, energična, gotovo pa i 'atomska' momčad, koja izaziva strah i trepet gdje god se pojavi. Belgija i Hrvatska bile su staromodne, polu-veteranske reprezentacije koje su daleko od svojeg zenita iz 2018. Hrvatska je recimo kritizirana jer je odigrala slabu utakmicu i 'nulu' protiv tamo 'nekakvog' Maroka za kojeg, čisto usputno treba navesti, igraju prvotimci PSG-a, Chelseaja, Bayerna, Seville, West Hama, Fiorentine...

Tako je pred dvoboj Hrvatske i Kanade tečaj na Hrvatsku u Germaniji bio 2.20, pred sam početak utakmice popeo se na 2.30. Na jednoj strani bio je viceprvak svijeta, koju predvodi bivša Zlatna lopta, u kojoj igraju Ivan Perišić, Mateo Kovačić, Andrej Kramarić, Marcelo Brozović i drugi, a na drugoj strani reprezentacija koja je nakon 36 godina izborila svoj tek drugi plasman na veliko natjecanje, koja u kadru ima brojne igrače iz (doduše sve jačeg) MLS-a, a najveća zvijezda im je mladi Bayernov branič (22) iako i Hrvatska u svojim redovima također ima ponajboljeg mladog braniča na svijetu... unatoč tome tečaj na pobjedu Hrvatske bio je 2.30!?

Nakon drugog kola Hrvatska je, pak, ponovno na razini Rusije 2018., Kanađani su odjednom postali prepotentni jazavci, Maroko najveće iznenađenje turnira, a Belgija je raspadnuta veteranska družina koja u posljednjem kolu nema šanse protiv goropadne Hrvatske. Barem ako je suditi prema razmišljanju euforične javnosti.

Srećom, hrvatski stručni stožer i naši reprezentativci ipak su dovoljno iskusni da ne upadnu u tu zamku. Samopouzdanje nakon pobjede protiv Kanade naravno postoji, postojalo je i prije te utakmice, ali retorika hrvatskih reprezentativaca je umirujuća, svi su svjesni da je pred Vatrenima najteža utakmica skupine i najteži suparnik.

"Cijenim ih. Možda je razlika što se u Hrvatskoj pojavilo nekoliko mlađih u odnosu na Rusiju koji nose energiju. Ne bih se upuštao u usporedbi Belgije sada i prije. Imam veliko poštovanje prema Martinezu. Mi smo igrali s Belgijom jednu utakmicu, poraženi smo 1:0. Zadnjih 10 godina su na visokoj razini. Igraš sjajno. Osvojili su broncu, stalno su u završnicama", racionalno je jučer zborio Zlatko Dalić, a Andrej Kramarić je rekao:

"Svaka sekunda utakmice protiv Belgije bit će odlučujuća".

'Realnost' se u nogometu mijenja puno brže nego u ostalim sportovima. Hrvatska je i dalje reprezentacija koja može ponoviti uspjeh iz Rusije, Maroko je jedna od najjačih afričkih reprezentacija za koju bi prolaz u drugi krug i dalje predstavljalo iznenađenje, Kanada je i dalje iznimno potentna momčad koja bi za četiri godine na (polu)domaćem Mundijalu mogla napraviti iskorak, a Belgija je i dalje momčad puna zvjezdanih imena i aktualni nositelj svjetske bronce.

LOVREN JE PRIJE 12 GODINA CINIČNO KOMENTIRAO NJEGOVE GODINE, A GVARDIOL JE PROŠLE IZJAVIO DA JE RIJEČ O NAPADAČU KOJEG MU JE NAJTEŽE ČUVATI

Jesu li Belgijci razočarali u prve dvije utakmice? Apsolutno. Djeluju li slabije nego posljednjih godina? Djeluju. Kakva im je atmosfera u momčadi? Očajna. Je li Belgija i dalje jedna od najjačih reprezentacija na turniru? Je.

Uz to, Belgija protiv Hrvatske u četvrtak nema što izgubiti. Remi je može poslati u drugi krug tek ako Kanada razbije Maroko. Belgiji protiv Hrvatske, praktički, igra samo pobjeda. A ono što nam pred posljednje kolo nikako ne ide u prilog jest povratak ponajboljeg igrača Crvenih vragova. Prije početka turnira stigla je vijest da Romelua Lukakua neće biti u prva dva kola skupine te da je upitan i za dvoboj protiv Hrvatske.

Međutim, Roberto Martinez ubacio je Lukakua u igru u 81. minuti protiv Maroka što je potvrda da će napadač Chelseaja na posudbi u Interu biti spreman za Hrvatsku, možda čak i od prve minute.

A to je, dakako, iznimno loša vijest. Lukaku je napadač kojem je Hrvatska jedna od mušterija. Debi u reprezentaciji upisao je 3. ožujka 2010., sa samo 16 godina, u prijateljskoj utakmici upravo protiv Hrvatske u Bruxellesu. U dvoboju dvije reprezentacije koje su propustile kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo 2010. (posljednje na kojem obje nisu nastupile), Hrvatska je slavila 1:0 pogotkom Nike Kranjčara u 63. minuti utakmice. Lukaku je priliku dobio od prve minute, a, zanimljivo, u toj utakmici prije 12 godina startali su i Eden Hazard, Jan Vertonghen i Axel Witsel, a u igru je naknadno ušao Toby Alderweireld. U reprezentaciji Hrvatske je, od aktivnih reprezentativaca, krenuo tek Luka Modrić, a u igru je u nastavku ušao Dejan Lovren.

To mu je bila prva od 103 utakmica u belgijskom dresu za kojeg je zabio 68 pogodaka od čega 46 natjecateljskih. Prve golove za Belgiju zabio je u 2:0 pobjedi protiv Rusije u prijateljskoj utakmici 2010. Potom je zabio Nizozemskoj u 4:2 pobjedi Crvenih vragova, a prve pogotke u službenim utakmicama zabio je 11. listopada 2013. na – stadionu Maksimir. U sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. Hrvatska i Belgija igrale su izravan dvoboj za prvo mjesto 'nikad jače' kvalifikacijske skupine u kojoj su još bili Srbija, Škotska, Wales i Makedonija. Hrvatska je na kišnom Maksimiru djelovala nemoćno, a tada 19-godišnji Lukaku Pletikosi je zabio dva pogotka (u prvoj momčadi Belgije još su igrali E. Hazard, De Bruyne, Witsel, Alderweireld, Vertonghen i Courtois).

A Maksimir je ostao u lijepom Lukakuovom sjećanju i jer je na njemu odigrao svoju petu profesionalnu utakmicu karijeri. U prvom kolu Europa lige, u sezoni 2009./10., zagrebački Dinamo ugostio je Anderlecht. Belgijski sastav poveo je u 75., a negdje u tom trenutku nad Maksimirom se 'otvorilo nebo', da bi u 87. minuti utakmice u igru ušao 16-godišnji klinac, koji je izgledao kao da ima najmanje 26. Četiri minute kasnije, početkom sudačke nadoknade, Lukaku je krenuo u prodor, Ivica Vrdoljak trčao je za njim, 30, možda i 40 metara, nikako ga nije mogao zaustavit. Lukaku ga se na kraju 'otresao' i dodao Legearu koji je postavio za konačnih Dinamo – Anderlecht 0:2.

S te utakmice datira ona legendarna izjava tada 20-godišnjeg Dinamovog prvotimca Dejana Lovrena:

“Ako on ima 16 godina, onda ja imam 32!”

Zanimljivo, Lovren danas ima tek ‘godinu više’ (33) nego te 2009. kada se prvi put sučelio s Lukakuom

Momčad Anderlechta trenira na Maksimiru prije utakmice s Dinamom 2009.Momčad Anderlechta trenira na Maksimiru prije utakmice s Dinamom 2009.

Prije godinu i pol dana, u generalki pred početak Eura 2020 Belgija, tada najbolje rangirana reprezentacija svijeta, ugostila je Hrvatsku na King Baodouinu u Bruxellesu. Dvoboj je završio s 1:0 pogotkom, pogađate, Romelua Lukakua.

Na toj utakmici debitirao je tada 19-godišnji Joško Gvardiol koji će ga s ’45-godišnjim’ Lovrenom pokušati zaustaviti na utakmici u četvrtak. U nedavnoj emisiji Roberta Knjaza ‘Knjaz kod Vatrenih’, Gvardiol je na pitanje koga mu je bilo najteže čuvati u dosadašnjoj karijeri odgovorio:

“Visok je kao ja, ali je tri puta širi od mene, poput trokrilnog ormara. Niti malo mi nije bio lagani posao. Kada je stao ispred mene u mojem debiju za reprezentaciju bio je toliko širok da nisam vidio loptu. Jedva sam vidio stadion od njega”, kroz smijeh je izjavio Gvardiol.

Hrvatski stručni stožer i naši reprezentativci i te kako su svjesni Lukakove kvalitete i opasnosti koju on, ali i ostatak mu družine predstavljaju. Hrvatska, na kraju, nije svladala Belgiju od 2010. godine i Lukakuovog debija za izabranu vrstu.

Zato je dobro da su reprezentativci staloženi i da nisu upali u euforiju pred najvažniju utakmicu skupine.

Ako ništa drugo, dobra je vijest da je 'hrvatski krvnik' ove sezone odigrao tek osam utakmica i ukupno 300-tinjak minuta te u dvoboj protiv Vatrenih ulazi kao rekonvalescent, u ne baš najoptimalnijoj fizičkoj spremi.



Tagovi

belgijska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Romelu LukakuDejan Lovren

Ostale Vijesti