Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Bebek se ispričao: Podigao sam kaznenu prijavu, Livaja mi je pružio ruku nakon utakmice

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 04.10.21. | 13:36

Uputio je ispriku Hajduku, navijačima i novinaru Blažu Duplančiću

Nogometni sudac Ivan Bebek sazvao je press konferenciju nakon što je u javnost procurila audio snimka na kojoj vrijeđa novinara Blaža Duplančića i komentira nedosuđeni kazneni udarac na Marku Livaji u susretu 10. kola HT prve lige između Hajduka i Lokomotive te vrijeđaju navijači Hajduka.

Na snimci se čuje sljedeće: „A ako ćemo mi ići tako da ćemo zadovoljiti Hajduk i navijački puk Hajdukov, pa da onda oni ne bi mijaukali, onda je najbolje da utakmicu na Poljudu krenemo s 2:0 i da onda možemo normalno suditi. To mi je degutantno. Pričao sam s pet splitskih novinara i oni kažu da ni njima to nije dovoljno za kazneni udarac. Naravno, oni nemaju muda to napisati. Blaž Duplančić je uvijek bio takav i on će umrijeti takav. To je jedno obično smeće. Tko god je malo duže u nogometu, već je navikao na iste scenarije iz kuhinje dole. Nemam se snage više ni živcirati, da ti budem iskren.“




Bebek je proteklog tjedna, privremeno do donošenja konačne odluke, suspendiran od strane Disciplinske komisije Hrvatskog nogometnog saveza nakon prijave koju je protiv njega podnio predsjednik Saveza Marijan Kustić.

Stoga je nogometni sudac odlučio se obratiti javnosti nakon svega.

„Čuo sam proteklih nekoliko dana puno tumačenja i komentara, ovdje sam da bih iznio svoju stranu priče. Ispričavam se Blažu Duplančiću zbog rječnika koji sam izgovorio u privatnom razgovoru s čovjekom koji nije vezan uz nogomet. Žao mi je što sam si dopustio da koristim rječnik koji se ne koristi u javnom prostoru. Moram se ispričati službenom Hajduku i svim simpatizerima Hajduka, ali ne prihvaćam da sam uvrijedio navijače Hajduka, Hajduk kao klub i igrače Hajduk“, rekao je Bebek u uvodu i ispričao se sucima i obitelji pa je pojasnio kako je došlo do glasovne poruke.

„Glasovna poruka je poslana prijatelju, poznaniku s kojim komuniciram duže vrijeme. Neovlašteno je distribuirana bez mog znanja i odobrenja. Nije bila namijenjena vrijeđanju. Nastala je nakon utakmice u kojoj je dio stadiona skandirao: "Ubij Bebeka". Kriv sam što sam dozvolio da me emocije preplave. Podigao sam kazneni progon protiv osobe koja je distribuirala snimku.“, rekao je Bebek.

Dalje je nastavio:

„Iza mene je 21 godina suđenja i baš se nikad nisam ogriješio o kodeks ponašanja sudaca, ni u javnom ni u privatnom životu. Ponosan sam što sam od igrača i trenera četiri puta izabran za najboljeg suca HNL-a. Posao suca obavljam po znanju i savjesti. Suđenje je moj život, moja ljubav i ne mogu dozvoliti da mi to netko oduzme zbog privatne poruke, a kontekst je objašnjen. Ne mogu prihvatiti da sam negativac.“

Pojasnio je zašto je koristio glagol 'mijaukanje'.

„Navijači Hajduka znaju koliko poštujem taj klub i nemam više što dodati osim da se pokušate staviti u moju poziciju. Bio sam pod velikim pritiskom, mogu reći da sam pogriješio, ali to nije bilo za javni prostor. Glagol mijaukanje? To je kolokvijalni izraz koji koristim. Ni u jednom trenutku nisam govorio o službenom Hajduku jer se ova garnitura prema meni ponijela na gospodski način. Mijaukanje sam oslikao kao oznaku za prigovaranje i traženje razloga poraza i nečega u odluci suca. Bez obzira bila ta odluka ispravna ili pogrešna“, kazao je Bebek.

Istaknuo je kako na društvenim mrežama prije svake utakmice prima prijetnje, a osvrnuo se i na moguću kaznu od HNS-a.

„Prije svake utakmice i svakih nekoliko dana dobivam prijetnje i vrijeđanja. Većinu njih spremam. Svjedoci smo i da sam bio fizički napadnut. Imam mišljenje o tome koje ne mogu iznositi, ali ne optužujem nikoga. Dozvolite mi da i ja onda imam emotivan trenutak u privatnom razgovoru. Nisam došao govoriti o disciplinskom postupku i kaznama. Želim da shvatite zašto su nastale neprimjerene riječi. Imam povjerenje u Disciplinsku komisiju, oni će odlučiti o tome, a ja to ne želim komentirati.“, istaknuo je Bebek.

Na kraju se osvrnuo na svoj posao suca.

„Moram reći da mi je ovo najteži trenutak u karijeri. Meni je samo ovo bitno", rekao je pokazujući crveni i žuti karton i zviždaljku. Svoj posao radi maksimalno kompetentno. Teško mi je jer me napadaju i pokušavaju da me se prikaže da sam nešto što nisam. Recite mi kako da se obranim od teze da je riječ mijaukanje toliko grozna da sam ja uvrijedio? A ponavljam da se nisam referirao na službeni Hajduk i simpatizere. Možete li shvatiti da sam se referirao na nekog tko je prije 24 sata vikao to što je vikao. Mislim da kredibilitet ne mogu izgubiti. Ova epizoda, pokušao sam objasniti kontekst kako je do toga došlo. Osoba s kojom sam komunicirao mi je poslala screenshot teksta gospodina Duplančića u kojem je on naveo da je Hajduk za Livaju i Kalinića bio bolji od Lokomotive i Bebeka. U svjetlu svega to sam shvatio kao dolijevanju ulja na vatru. A to nije prvi put da se ide na tako omalovažavajući način. Mislim da to nije pošteno. Osjećam već neko vrijeme nelagodu dolazeći u Split, žao mi je zbog toga.“, zaključio je.


Tagovi

Ivan BebekHajdukMarko Livaja

Ostale Vijesti