Riga Official
Riga Official

Babec za Germanijak: "Svjestan sam da sam najskuplji transfer u povijesti Latvije i to me motivira"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 11.07.22. | 10:40

Veznjak Gorice otišao je u Rigu u najskupljem transferu u povijesti te države

Odjeknuo je odlazak Hrvoja Babeca u Latviju. Najskuplji igrač Gorice u 23. godini je otišao u nogometnu egzotiku. Ili barem se tako čini, jer oni koji su dublje unutra tvrde da je Riga sve poželjnija nogometna destinacija. Riječ je o klubu koji je u vlasništvu ruskog milijardera Sergeja Lomakina, suvlasnika velikog lanca trgovina koji se prostire na sedam država. I da je Riga omiljena zanimacija Lomakina, inače latvijskog zeta, koji ne pita za cijenu kada je nogomet u pitanju… Uostalom, Lomakin je vlasnik ciparskog Pafosa.

“Zapravo je Gorica pregovarala s Pafosom. Međutim, nisu se našli oko uvjeta. Nakon tjedan dana stigla je ponuda od Rige koja je bila puno bolja za klub, ali i za mene. I tako sam završio u Latviji”, javio se Babec iz Rige. Ton glasa donedavno najskupljeg igrača Gorice odaje dojam da je zadovoljan ovakvim raspletom.

“Zaista jesam. Kada se priča zavrtjela, sjeo sam za stol i u razgovoru sa svojim agentom Andy Barom sam stavio sve na papir. Shvatio sam da je ovo iskorak za mene. Naime, Riga igra Europu i to mi je nedostajalo u Gorici. To prodaje igrače, stavlja ih u izlog. I to je bio detalj koji je presudio. Naravno i financijski dio priče s kojim sam jako zadovoljan. Ovo shvaćam kao stepenicu u svojoj karijeri”, priča nam Babec koji je iz aviona završio na travnjaku i u debiju izgubio u Kup utakmici.

“Stigao sam prekjučer, a dan kasnije već smo igrali kup. Nismo se baš najbolje snašli. Imali smo penal i igrača više, ali na kraju smo poraženi 2-0. Žao mi je što ću debi pamtiti po tome, ali idemo dalje”.

Ono po čemu će Babeca na početku prepoznavati jest činjenica da je najskuplji ulazni transfer u povijesti Rige. Pravu cifru znaju oni koji su sudjelovali, ali načuli smo kako bi Gorica za Babeca mogla u konačnici uzeti oko 1,5 milijuna eura…

“Ne samo u Rigi, već sam najskuplji u latvijskom nogometu. Znam da to može biti dodatni uteg, ali ne bježim od odgovornosti. Treba dati sve od sebe da opravdam povjerenje koje su mi ukazali, da nastavim putem kojim sam išao u Gorici, pomognem klubu u ostvarenju ciljeva i siguran sam da će to biti uspješna epizoda. Za obje strane”, samouvjereno će ovaj veznjak ponikao u Virovitici. Preko Osijeka i Hypa stigao je do Metza. Potom je odradio sezonu u Vihoru gdje su ga spazili skauti Gorice i doveli kod Črnka.

“Svakom tko je rođen u Hrvatskoj je cilj zaigrati u HNL-u. Meni se to ostvarilo u Gorici i beskrajno sam zahvalan svim ljudima u klubu, počevši od predsjednika Črnka pa do svih ostalih uključenih u rad kluba. Za svakog mladog igrača Gorica je idealan izbor i vječno ću im biti zahvalan. Zato je i rastanka bio težak jer sam proveo tri lijepe godine, ostavio suigrače koji zaslužuju iskorak i čvrsto vjerujem da će on doći”, poručio je Babec kojeg je u Rigi dočekala kolonija Hrvata. Glavni trener je Sandro Perković, pomoćnik mu je Zlatko Bašić. Ima još Hrvata koji karijeru grade u Latviji

“Ima nas i utoliko će mi biti lakše u adaptaciji. Pričao sam s trenerom, zadovoljan je što sam stigao. Rekao mi je da nastavim ono što sam igrao u Gorici i da neće biti problema”.

Hrvoje Babec potpisao je na četiri godine. Trenutno je stanovnik hotela, traži stan i čeka zaručnicu da se priključi. U međuvremenu je uhvatio neke detalje u Rigi koji su ga oduševili.

“Grad je prelijep. Baš po mjeri. Dojmio me na prvu i mislim da ću uživati. No, ono što je posebno jest taj trening kamp od Rige. To još nisam vidio. Ne u Hrvatskoj, nego gdje god sam bio. Bazen s toplom vodom, pa hladnom. Fitness, hotel, besprijekorno održavani tereni, restoran za igrače. Ne čudi me što igrači ne izlaze iz kampa jer nemaju potrebe za ničime. Sve imaju ovdje”, opisuje Babec koji će suigrače bodriti u četvrtak u uzvratnoj utakmici pretkola Konferencijske lige protiv Derry Cityja (prvu utakmicu je Riga dobila 2-0 u gostima) jer nije na spisku igrača za prvu rundu. U onoj idućoj trebao bi pomoći na putu do plasmana u skupinu…

“Bit će teško, ali ne bojim se izazova. Došao sam u Latviju igrati europske utakmice i napraviti iskorak u karijeri. Imam samopouzdanja, prošao sam pripreme s Goricom i svjestan sam očekivanja koja je klub stavio pred mene. To može biti samo motiv više”, poručio je Hrvoje Babec.



Tagovi

Hrvoje BabecRigaHNK GoricaNenad ČrnkoAndy BaraSandro Perković

Ostale Vijesti