Željko Lukunić/Pixsell
Željko Lukunić/Pixsell

Ako treba - preorite i Akropolu! (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 19.08.23. | 08:15

Ponoviti prvo i nikako ne ponoviti drugo poluvrijeme iz Zagreba. To je Dinamov recept za trijumf u Ateni

Što više čovjek razmišlja kako bi mogla izgledati utakmica AEK-a i Dinama u vrućoj, atenskog OPAP Areni, to je više bez odgovora. Onaj pesimizam, koji je nakon poraza (1-2) u Zagrebu zahvatio i Igora Bišćana, nekako je zadnjih dana prevladao, kako će Dinamo preživjeti taj pakao koji ga čeka u Nei Filadelfiji, kako će pobijediti grčkog prvaka, nakon što mu je u Zagrebu onako naivno prepustio pobjedu? Neki igrači Dinama već su glavama u transferu, možda igraju i zadnju utakmicu u modrom dresu, sve to utječe na taj navijački 'defetizam'.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, onda se sjetimo tog prvog poluvremena iz Zagreba, ne samo tog, već i onog protiv Astane, Hajduka, Istre..., Dinamo je u svakoj od tih utakmica u jednom periodu pošteno nadigrao suparnika, stavio ga na muke i držao za noge iznad mosta. No, nije uvijek znao završiti posao, kao što to nije znao protiv AEK-a u Maksimiru. Pa, možda je ovo ta večer, u kojoj će se otvoriti, u kojoj će ući prva prilika, onda i druga, u kojoj će se Dinamu posložiit 'kockice'. Muči nas pitanje je li mogao Igor Bišćan u samo četiri dana promijeniti ritam momčad, produljiti taj period odlične igre, smanjiti amplitude i pronaći nekoliko ljudi, koji mogu donijeti osvježenje s klupe.

"Na poluvremeno smo si rekli da smo dvostruko bolji od AEK-a", još zvoni rečenica Marka Bulata nakon utakmice, još uvijek je pred očima slika tog prvog dijela, u kojemu je grčki prvak bio na konopcima. I ta slika, a ne ona iz drugog poluvremena, neka bude dominantna. Dinamo ima u sebi kvalitetu, ima snagu da može pobijediti AEK, no, mora biti bolji samog sebe, od svojih problema i svojih dvojbi. Tek tada može u Ateni napraviti velike stvari. Martin Baturina još se nije potpuno oporavio od neugodne viroze, ali, prema našim informacijama, trebao bi večeras biti u momčadi. Nedostajao je u Zagrebu, baš taj njegov zadnji 'pas', neko rješenje oko vrha šesnaesterca, to Dinamo nije imao, tu su Modri bili 'tanki' s idejom. Bude li igrao od prve minute, Baturina bi mogao biti veliki Bišćanov adut u, kako je samo nazvao ovu utakmicu, ratu u Ateni. Kako će Bišćan posložiti momčad, ne znamo, no, moguće je da će biti određenih promjena. Primjerice, Ristovski bi se mogao vratiti na svoje mjesto desnog bočnog umjesto neuvjerljivog Moharramija, Ljubičić na lijevi bok, ako se u veznom redu otvara mjesto Baturini. Ne sumnjamo da će Mišić biti spreman, a upitan je još uvijek Špikić. I velika enigma tko bi ga zamijenio, ako neće moći.

"Odigrali smo dva različita poluvremena, oni su u drugom poluvremenu izašli čvršći, organiziraniji i izašlo je kako je izašlo. Gdje je istina u tom odnosu snaga, teško je procijeniti. Morat ćemo biti na vrhuncu svoje igre da bismo pobijedili.", poručio je Bišćan i, na neki način pojačao zagonetku. Kakav će Dinamo istrčati u Ateni? Ono što je jasno, momčad, koja odigra onakvo prvo poluvrijeme, sigurno je spremna za trijumf. Ali, pritom, ne smije odigrati onakvo drugo poluvrijeme. Kraj priče! Večeras u Ateni nema mjesta prosječnosti, nema mjesta crnim rupama, naivnosti i strahu. Večeras Dinamu treba odlučnost, hrabrost i puno, puno energije. Ako treba preorati Akropolu, Modri i na to moraju biti spremni!

Nikad Dinamo nije slavio u Grčkoj, nemaju ni hrvatski klubovi baš previše lijepih iskustava s grčkim suparnicima, ali, možda je i to ta večer, u kojoj će se srušiti tradicija. Mora jednom pasti, zar ne? I, kako se bliži utakmica, kako odbrojavaju sati, tako slika prvog poluvremena sve više prevladava nad tamnim tonovima drugog maksimirskog dijela, sve je jača poruka da Dinamo - može! Neka zabiju prvi, unesu paniku u grčke redove, utišaju euforiju i trans na OPAP Areni. A onda kreće jedna sasvim nova utakmica, u kojoj AEK više nije favorit!

"Bit će to drugačija utakmica. Protivnik igra dobar nogomet. Pokušat ćemo igrati svoju igru ​​i održati pobjedu koju smo tamo ostvarili.", kazao je AEK-ov trener Matias Almeyda. On spušta loptu na zemlju, no čitajući grčke medije, dojam je da je AEK već 'prošao', da nitko ne daje Dinamo previše šansi u atenskom paklu. Ili vulkanu! Nitko u Ateni uopće ne razmišlja o neuspjehu. Pa, možda je i to Dinamov adut, prilika koju treba iskoristiti.

Ne, kad bolje razmislimo, doista ništa još nije gotovo!


MOGUĆI SASTAV AEK-a (4-4-2)

MOGUĆI SASTAV DINAMA (4-1-4-1)

Utakmica u Ateni počinje u 20:45 sati (MaxSport 1). Glavni sudac je Espen Eskas (Norveška), pomoćnici su mu sunarodnjaci Jan Erik Engan i Isaak Elias Bashevkin. VAR sudac je Stuart Attwell (Engleska) a AVAR David Coote (Engleska).


Tagovi

GNK DinamoAEK AtenaLiga prvakaIgor Bišćan

Ostale Vijesti