REUTERS/Eva Plevier
REUTERS/Eva Plevier

Ajax siguran protiv Bešiktaša, Inter bez gola u Kijevu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 28.09.21. | 20:35

Odigrana je po jedna utakmica u skupini C i D

Standardno, u već poznatom prošlosezonskom formatu, akcija u sklopu drugog kola Lige prvaka je krenula s dva susreta u ranijem terminu, od 18:45.

U dalekom Kijevu Šahtar je dočekao Inter, a Ajax je na svojoj kultnoj Amsterdam Areni zaigrao protiv Turskog Bešiktaša. Nizozemci su slavili s konačnih 2:0 dok je prosuo važne bodove odigravši 0:0

Shaktar i dalje ne igra u Donjecku, već u Kijevu. Čini se da će zbog političke nestabilnosti tako ostati do daljnjega, no prema danas viđenom, Ukrajinci se solidno snalaze na tuđem igralištu. Naš Marcelo Brozović je startao za Inter, izašao je iz igre u 53. minute. Za Bešiktaš Vida nije nastupao zbog ozljede pete.

U Kijevu je domaćin danas izašao s poznatom jedanaestoricom, većina igrača je igrala i protiv Dinama u skupini Lige prvaka prošle sezone. I dalje najaktivniji je Brazilac Alan Patrick, a zbog ozljede koljena rano je igru napustio Traore, u igru je ušao Tete, krvnik koji je pogodio jedanaesterac za 3:3 na Maksimiru debelo u sudačkoj nadoknadi..

Prvi dio utakmice je donio nekoliko prilika s obje strane, premda je većina akcije večeras bila ispred gola Ukrajinca Pyatova. Ukrajinci su prvi zaprijetili preko Solomona koji je već u petoj minuti mogao dovesti svoju ekipu u prednost. Lopta je otišla malo pred vrata. Već deset minuta kasnije kreće navala crno-plavih. Prvo je Barella iznenadio Pyatova i pucao iz naoko nezgodne pozicije. Srećom po Ukrajince, lopta je udarila u gredu. Da je ovo ušlo, bio bi to eurogol.

Do poluvremena još dvije velike šanse, obje za Inter. Prvo je neprecizan bio Lautaro Martinez, a potom i Edin Džeko kojeg su milimetri dijelili od gola za vodstvo. Šahtar se u prvom poluvremenu dobro branio i zasluženo otišao na odmor s 0:0.

Drugi dio susreta je donio promijenu dinamike, Šahtar je ušao odlučnije nego u prvom dijelu, i na trenutke se činilo da bi prvi do prednosti mogli doći baš “narančasti”. Dodo je imao najbolju priliku susreta za domaćina, no u zadnji tren se ukazao Skriniar i spasio svoju ekipu pogotka. I to je bilo otprilike sve od ove utakmice. Nažalost, nogometni zaljubljenici jednostavno nisu dobili ono što su tražili. Oba tima su pomalo podsvjesno čuvala "nulu", tek smo periodično pratili izrađene i smislene akcije "prema naprijed"

Izdvajamo jedino pokušaj Correae koji je sjajno opalio s ruba šesnaesterca prema sjajnom Pyatovu koji odbija loptu u korner. Iz ubačaja lopta leti u gužvu, netko puca glavom Pyatov opet brani. Nakon prilično nezanimljivog poluvrmena, više smo uzbuđenja vidjeli u te dvije akcije nego u cijelom poluvremenu.

Na kraju, nepopularna nula na teškom gostovanju. Čini nam se da su obje ekipe s takvim epilogom - zadovoljne.

U Amsterdamu pak apsolutna dominacija Ajaxa. Bešiktaš je stigao u Amsterdam ojačan Batshuayijem, belgijskim golgeterom koji je već u ranoj fazi utakmice mogao dovesti svoj klub u vodstvo. Bila je to deseta minuta susreta, Pasveer je samo pogledom ispratio plasirani udarac Belgijca, no njegov pokušaj je odsjeo na stativi. Da je to ušlo, utakmica bi se možda razvila u nekom drugom smjeru, no kako je Bešiktaš dotičnu priliku promašio, utakmica je krenula na mlin domaćina koji je do poluvremena imao laganih 2:0

Primjerice, Ajax je za tri minute vratio Turcima istom mjerom. Anatony je utrčao u šesnaesterac, dobio preciznu loptu u noge, no njegov udarac završava na stativi. 1:1 u velikim šansama, premda je Ajax već tada pokazivao namjeru da se današnja utakmica igra na jedan gol.

Nastavak opsade gostiju je donio i prvi pogodak. Odnedavna igrač Ajaxa koji je nosio i dres Feyenoorda je bio snalažljiv za zasluženo vodstvo domaćina koji je raspjevao Amsterdam Arenu. Pogodak “heretika” Berghuijsa pronađite OVDJE.

Gol je dao krila Kopljanicima da još odlučnije krenu naprijed. Bešiktaš se povukao i čekao priliku iz kontranapada, no sve je stalo na onom pokušaju Batshuayija iz desete minute. S druge pak strane, da na golu nije bilo Destanoglua, Ajax je mogao voditi 3:0. Prvo je obranio udarac Alvarezu, a potom i Tadiću koji je promašio čisti “zicer” za 2:0. Promašaj pronađite OVDJE.

Da navijači ne brinu na poluvremenu, pobrinuo se novi miljenik Amsterdam Arene – Sebastian Haller. Stari lisac koji je preselio iz West Hama u Ajax danas je opet zabio. Berghuis je prepoznao nbeometanog momčadskog kolegu u petercu, precizno nabacio, a Haller svojim tijelom gura loptu prema vratima, i mreži. 2:0 tik pred odlaskom na odmor. Gol pronađite OVDJE.

Puno smo očekivali od drugog poluvremena, jer je Ajaax nakon drugog pogotka jurnuo i po treći, no Turke je spasio sučev zvižduk. Drugi dio je donio nastavak pritiska Nizozemaca, cilj je bio što mirnije privesti susret kraju. Mogli su u prvih pet minuta nastavka sve riješiti Mazraoui i Haller, no lopta nije ušla u gol. Probao je i Batshuayi za Bešiktaš, no on je opet svoju priliku upropastio. U jednom trenu se učinilo da se Bešiktaš vraća u utakmicu jer je Karaman uspio ugurati loptu u mrežu kraj Pasveera, no sudac svira prekršaj, pa je tako manje više ugašena nada gostiju da se iz Nizozemske vrate s bodom ili bodovima.

Na kraju rutinirana pobjeda Ajaxa koji nastavlja skupljati bodove i puniti sjajnu gol razliku u ovom natjecanju. Dvije utakmice, dvije pobjede, gol razlika 7:1.




Tagovi

Liga prvakaŠahtarInterAjaxBešiktaš

Ostale Vijesti